« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Медіа-простір: кроки в майбутнє

Медіа-простір: кроки в майбутнє

У Владивостоку на базі Федерації профспілок При­морського краю 13–15 травня відбувся Всеросій­ський семінар інформаційних працівників Федерації незалежних профспілок Росії (ФНПР). Тема заходу – «Інформаційна взаємодія профспілкових організацій. Практика застосування рекомендацій Постійної ко­місії Генеральної ради ФНПР з інформаційної політи­ки». У роботі медіа-форуму взяв участь голова Феде­рації незалежних профспілок Росії Михайло Шмаков.

 Як повідомляє департамент гро­мадських зв’язків ФНПР, що­річний профспілковий медіа-форум зібрав представників 45 членських організацій – керів­ників прес-центрів, редакторів газет і адміністраторів веб-сайтів, а також голів низки загальноросійських проф­спілок та територіальних об’єднань профрганізацій.

Доповідь про підсумки роботи за минулий рік та основні завдання ін­формаційних підрозділів у нинішньо­му зробив секретар ФНПР Олександр Шершуков. Економіка країни, за його словами, так і не вийшла із «зони тур­булентності». Профспілки, обстоюю­чи соціально-трудові права працівни­ків, не повинні дозволяти спокійно жити ні державним структурам, ні бізнес-спільноті, ні своїм же проф­спілковим чиновникам, приховувати наявність гострих соціальних про­блем. Тому перед ФНПР постало за­вдання перейти на якісно новий рі­вень роботи – від створення інформа­ційного продукту до системи ефек­тивного управління інформаційними ресурсами, які сьогодні використову­ються недостатньо ефективно.

Під час семінару відбулися засідан­ня круглих столів. На одному з них розглядалися критерії, дотримання яких могло б істотно розширити ауди­торію профспілкової преси. Результа­ти змістовного аналізу видань член­ських організацій ФНПР дозволили визначити, яким має бути «Цікаве профспілкове видання». Таке видан­ня, на думку учасників семінару, має оптимально поєднувати інтереси профактивістів і звичайних працівни­ків, мати сучасне оформлення. На круглому столі «Робота із зовнішніми ЗМІ» профспілкові фахівці із зв’язків з громадськістю поділилися досвідом, «як зробити так, щоб журналісти при­йшли і розповіли правильно».

На медіа-форумі також виступив голова ФНПР Михайло Шмаков. Проф­спілковий лідер підкреслив особливе місце інформаційної роботи в справі просування профспілкової ідеології, підвищення ділової репутації ФНПР і результативності профспілкової ді­яльності в цілому. Із цією метою, за словами профспілкового лідера, слід проводити більш агресивну інформа­ційну політику, активніше освоювати інтернет, блогосферу, використовува­ти спеціальні PR-технології.

Підсумки семінару підбив круглий стіл «Актуальні проблеми інформа­ційної роботи». Головною комуніка­ційною проблемою було визнано від­сутність стійкого зворотного зв’язку між профспілковими структурами всіх рівнів. Своєчасним і дієвим шля­хом удосконалення інформаційної вза­ємодії профспілкових організацій є по­дальша реалізація рекомендацій По­стійної комісії Генеральної ради ФНПР. Перший досвід їх використан­ня приніс свої позитивні плоди. Однак це тільки перші кроки на шляху побу­дови по-справжньому єдиної та ефек­тивної інформаційної системи ФНПР.

На майбутнє заплановано масштаб­ну роботу з удосконалення профспіл­кової медіа-системи, в основу якої по­кладено сучасні механізми інформа­ційної роботи і, звичайно, реальні дії профспілок у справі захисту законних прав та інтересів трудящих.

 

 

 Валентин Урусов – лауреат премії ім. Свенссона

Звільнений з колонії в березні цього року профспілковий лідер Валентин Урусов став лауреатом престижної між­народної премії ім. Артура Свенссона за 2013 рік. Нагороду присуджено комі­тетом премії за внесок росіянина в бо­ротьбу за профспілкові права.

Валентин Урусов, отримавши звістку про присудження йому премії, заявив, що всю суму буде спрямовано на підтримку профспілкових активістів, а також розви­ток незалежного профспілкового руху в Росії. «Я вдячний міжнародному і росій­ському профспілковому руху за бороть­бу за моє звільнення і за присудження мені цієї почесної премії, – зазначив ла­уреат. – Хотів би, щоб отримані мною кошти допомогли всім моїм профспілко­вим товаришам, які борються за права працівників і зазнають незаконних утис­ків з боку роботодавців».

 

 

Пакистан: селяни об’єднуватимуться в профспілки

Парламент пакистан­ської провінції Сінд прийняв новий закон, який вперше за 60 років надає сільськогосподарським пра­цівникам і рибалкам право об’єднуватися в профспілки.

Включення сільських праців­ників і рибалок до переліку професій, на яких поширю­ються профспілкові права, є справжнім проривом, який став можливий завдяки лобі­юванню законопроекту член­ськими організаціями Всесвітньої спілки харчовиків, працівників сільського госпо­дарства та готельних госпо­дарств (IUF), а також підтрим­ці проектного офісу IUF у Па­кистані. У результаті вдалося домогтися згоди Федерації роботодавців провінції Сінд на представлення парламен­ту спільної рекомендації щодо зміни законодавства.

Новий закон матиме дале­косяжні наслідки для про­вінції, де відсоток беззе­мельних найвищий у Пакис­тані, а 40% усіх сільськогос­подарських земель контро­люються впливовими зем­левласниками. Водночас у трьох інших провінціях краї­ни (Пенджабі, Белуджистані і Хайбері-Пахтунхва) нові за­кони про профспілки не по­ширюються на сільськогос­подарських робітників.

На сьогодні в сільському гос­подарстві Пакистану зайнято 44% всіх трудящих країни.

 

Економіку Естонії поліпшуватимуть талановиті іноземці?

 Центральний союз профспілок Естонії (ЦСПЕ) підтримує поправки до закону про іноземців, що спрощують запрошення в країну зарубіжних фахівців високого рівня. Як заявив го­лова ЦСПЕ Пееп Петерсон, «ми вважаємо, що залучен­ня таких фахівців з-за кордо­ну допоможе країні розви­вати наукомістку і продук­тивну економіку. Це, у свою чергу, матиме позитивний вплив на зарплату місцевих рядових працівників».

При цьому він звернув увагу на те, що талановиті люди є і в Естонії, їх просто треба помічати й інвестувати в їх­ній розвиток. Водночас профспілки послідовно ви­ступають проти залучення на естонський ринок деше­вої робочої сили. «Цей захід нічим не допоможе нашій економіці, навпаки, гальму­ватиме зростання продук­тивності і призведе до зни­ження рівня місцевих зарплат, – вважає Петерсон. – Ми погодимося на це тільки за умови, що сектори, які потребують некваліфікова­ної робочої сили, спочатку укладуть загальнодержавну угоду, яка передбачає захо­ди щодо загального підви­щення продуктивності праці та зростання зарплати».

Міністр освіти Яак Аавіксоо, міністр економіки Юхан Партс і глава МВС Кен-Марті Вахер ініціювали поправки до закону про іноземців, що істотно спрощують і приско­рюють процедуру оформ­лення виду на проживання фахівцям високого класу, які в Естонії могли б займатися підприємництвом чи на­вчанням. Спрощення проце­дури стосується також чле­нів сімей фахівців.

 

 Коротко

  БЕЛЬГІЯ | Вантажники авіа­компанії Swissport, що обслу­говують половину рейсів у міжнародному аеропорту Брюсселя, вдалися до без­строкового страйку. Праців­ники незадоволені великим обсягом понаднормової ро­боти в умовах нестачі персо­налу.

ГРЕЦІЯ | Сотні вчителів у вій­ськовій формі провели в цен­трі Афін ходу на знак протес­ту проти оголошеної урядом громадянської мобілізації. Профспілка освітян вирішила провести в період шкільних іспитів загальний страйк, ви­магаючи скасувати рішення уряду збільшити кількість на­вчальних годин. Однак кабі­нет міністрів заявив, що не допустить зриву іспитів, за підсумками яких випускників шкіл приймають до вишів, і оголосив мобілізацію 86 тис. вчителів. Тим, хто не виконає розпорядження уряду і не вийде на роботу, загрожує штраф та тюремне ув’язнення.

ЯПОНІЯ | Корпорація з ви­робництва електроніки Sharp планує скоротити ще 5 тис. робочих місць протягом най­ближчих трьох років, пере­важно в зарубіжних її підрозділах.

НІМЕЧЧИНА| Кілька сотень співробітників найбільшого в світі інтернет-магазину Amazon беруть участь у страйку, вимагаючи підви­щення заробітної плати і по­ліпшення умов праці.

Наразі в штаті німецького від­ділення Amazon працюють близько 9 тис. осіб. Останнім часом інтернет-компанію го­стро критикує профспілка Verdi за відмову реалізувати положення колективного до­говору про умови прийому на роботу, які застосовуються до інших поштових організа­цій та фірм-рітейлерів. Окрім підвищення основної ставки профспілка вимагає збіль­шення плати за роботу в нічний час.

25.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання