« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Чорне море: стартувала кампанія проти зручних прапорів

Чорне море: стартувала кампанія проти зручних прапорів

 Міжнародна федерація тран­спортних робітників, проф­спілки моряків і докерів країн Чорноморського ре­гіону з 13 до 15 травня про­водила акцію боротьби проти суб­стандартного судноплавства, яке, як правило, ведеться саме під зручними прапорами, тут постійно порушують­ся умови праці членів екіпажів, міся­цями не виплачується заробітна пла­та, а її рівень – значно нижчий від міжнародних норм.

Кампанія одночасно стартувала в російських портах Новоросійськ, Єйськ, Тамань, Темрюк, Порт Кавказ, Ростов-на-Дону, Таганрог, а також у великих портових містах України, Ру­мунії, Болгарії, Туреччини та Грузії.

У заході взяли участь активісти Російської профспілки моряків і Ро­сійської профспілки докерів, пред­ставники МФТ і волонтери. Впродовж трьох днів групи інспекторів відвід­ували судна, що працюють під прапо­рами іноземних держав, і перевіряли дотримання міжнародних трудових норм. У разі виявлення порушень від судновласників вимагали їх негайно­го усунення, а також укладення ко­лективного договору міжнародного стандарту.

Крім того, інспектори довели до екіпажів вимоги Зведеної Конвенції МОП 2006 року «Про працю в морсько­му судноплавстві» (набуде чинності вже в серпні ц. р.) і розповіли про те, як позначиться реалізація документа на роботі моряків.

За даними ITF, сьогодні на Чорно­му морі працюють близько двох з по­ловиною тисяч суден. Півтора тися­чам із них – понад 20 років, а 800 – більш як 30 років. Середній заробіток моряків значно поступається оплаті праці в інших регіонах, з переважною більшістю осіб не укладено трудових контрактів, не кажучи вже про додат­ковий захист у вигляді колективного договору МФТ.

 

 Туреччина: стартував пілотнийпроект Inditex

Міжнародна рамкова уго­да (МРУ), підписана Гло­бальною профспілкою IndustriALL із найбільшим світовим рітейлером одя­гу іспанською компанією Inditex, набула нового етапу реалізації в Туреч­чині. Так, у рамках пілот­ного проекту відбувся освітній семінар для пра­цівників і представників керівництва фабрик-постачальників компанії.

Inditex і IndustriALL розро­били Керівництво з прове­дення вільних виборів представників працівників – концептуальний доку­мент для базової програ­ми, яка поширюється на робітників і представників керівництва компаній-постачальників і спрямо­вана на належне виконан­ня положень МРУ, а також прийняли протокол про участь місцевих профспі­лок у колективних перего­ворах.

Спершу учасників семіна­ру на спільному засіданні ознайомили з метою про­екту, а згодом відбулися іще дві сесії: одна – для обраних представників працівників, інша – для ке­рівництва. За підсумками семінару відбулося спіль­не засідання, на якому учасники двох груп поді­лилися результатами й ви­значили напрями майбут­ньої роботи у рамках Між­народної рамкової угоди.

 

 Праця моряка – без ризиків!

Австралійська профспілка моряків (MUA) закликала уряд країни вжити заходів для поліпшення безпеки в морському секторі. Це було зроблено після того, як Ав­стралійське бюро тран­спортної безпеки опубліку­вало доповідь про смерт­ність і травматизм у судно­плавній галузі.

У доповіді наголошується, що в період між 2005 і 2012 роками 254 особи загинули або були серйозно поранені в австралійських водах.

Тож уряд має вжити всіх не­обхідних заходів, які забез­печать виправлення ситуації на краще. «Ці цифри шоку­ють, це трагедії для багатьох родин, які втратили близь­ких», – коментує національ­ний секретар MUA, прези­дент Міжнародної федерації транспортних робітників (МФТ) Педді Крамлін. – Факт, що більшість інциден­тів сталися на суднах під зручним прапором, засвід­чує важливість кампанії МФТ із реформування між­народних стандартів судно­плавства».


Робітники «Фольксвагена» потребують підтримки

 Профспілкова організація Міжрегіональ­ної профспілки працівників автопрому заводу «Фольксваген» у місті Калузі закликала громад­ські організації, незалежні профспілки та всіх небайдужих підтримати калузьких робітників. Ідеться не тільки про конкретний трудовий спір між роботодавцем і трудовим колективом.

 Трудовий конфлікт на «Фольксвагені» виник після того, як через спад попиту на автомобілі кілька робо­чих змін на підприємстві ви­рішено перенести на вихідні дні в літній період. Окрім того, тиждень вимушеного простою виробництва з 12 до 17 серпня, викликаного переобладнанням і нала­штуванням виробництва під нову модель Skoda Rapid, та­кож переноситься на вихід­ні. Тепер працівникам дове­деться трудитися протягом літа практично без вихідних.

Спонтанні акції протесту й переговори профспілки, що представляє інтереси пра­цівників, із керівництвом підприємства виявилися марними й не сприяли розв’язанню кризової ситуа­ції. Понад те, менеджмент озвучив свою позицію: «Доки ми можемо виготов­ляти машини, з думкою лю­дей рахуватися немає сен­су».

У зв’язку з цим понад дві ти­сячі працівників заводу ви­словилися за проведення страйку. Початок акції було заплановано на 12 травня, проте вже 8 травня Калузь­кий обласний суд виніс рі­шення про заборону щодо його проведення до 22 трав­ня, до судового засідання про визнання страйку закон­ним чи ні.

За словами лідера профор­ганізації Дмитра Трудового, факт судового засідання ви­явився повною несподіван­кою для нього та його това­ришів. Рішення суду було ухвалено за відсутності представників профспілки, яких не повідомили про су­дові слухання відповідно до закону.

 

 Коротко

  КИТАЙ | Докери, які страй­кували в порту Гонконгу, вирішили припинити акцію після завершення перего­ворів з адміністрацією, яка погодилася виконати ви­моги робітників про підви­щення заробітної плати й поліпшення умов праці. Страйкарів запевнили, що до учасників акції не засто­совуватимуться репресії.

ІСПАНІЯ| Персонал шести мадридських державних шпиталів розпочав страйк проти використання аут­сорсингу. Лікарі й медсе­стри перед входом у Музей сучасного мистецтва коро­леви Софії проводять сидя­чий страйк.

Медики протестують проти рішення уряду столичної автономії передати дер­жавні установи галузі охо­рони здоров’я у користу­вання приватним медич­ним підприємствам.

Якщо таке «сидіння біля музею королеви Софії» не дасть результату, профспіл­ки планують провести нові страйки, до участі в яких залучити до 75 тис. співро­бітників медичних установ Мадрида.

НОРВЕГІЯ| Страйкують бортпровідники норвезь­кої авіакомпанії Wideroe, які невдоволені запрова­дженням нового колектив­ного договору, зокрема умовами, які пропонує ке­рівництво авіаперевізника. Якщо сторони не домов­ляться, то профспілка по­грожує продовжувати страйк. Компанія належить скандинавській групі SAS, проте незабаром її мають намір придбати норвезькі підприємці.

ВЕЛИКАБРИТАНІЯ| У краї­ні відбувся четвертий із по­чатку квітня добовий страйк працівників пошто­вих відділень. Акція прово­диться на знак протесту проти планів керівництва Королівської пошти Вели­кої Британії реструктуризу­вати галузь, зокрема пере­дати в управління приват­них компаній збиткові по­штові відділення.

 

19.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання