« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Псковські профспілки провели пікет

Псковські профспілки провели пікет

У день, коли мало відбутися масове скорочення на Псковському заводі радіодеталей (ПЗР) «Плескава», його працівники вийшли на пікет за збереження ро­бочих місць. Їх активно підтримали члени профспіл­кових організацій інших галузей.

Попри заяви державної влади про всіляку підтримку під­приємств оборонно-промислового комплексу, реальних заходів не було. Не є винят­ком і Псковський завод радіодеталей «Плескава». Керівництво підприєм­ства, незважаючи на припинення про­цедури банкрутства, не полишає на­мірів провести масове звільнення працівників і надалі повну ліквіда­цію організації. Така політика суперечить політиці держави: власники відверто саботують указ президента РФ від 7 травня 2012 року про модерні­зацію оборонно-промислового комп­лексу країни.

«Плескава» має постійні замовлен­ня на продукцію стратегічного призна­чення та давні партнерські зв’язки з ін­шими підприємствами Російської Фе­дерації. Ліквідація виробництва на ПЗР призведе до погіршення роботи підприємств-партнерів, наслідком чого буде повне витіснення з російського ринку продукції оборонного призна­чення російського виробництва і збіль­шення частки імпортної, яка за якістю значно поступається вітчизняній.

Численні звернення працівників підприємства, профспілкового комі­тету, обласних профспілок до органів державної влади, наглядових органів з вимогами вжити стосовно власників конкретних заходів, аби завадити по­вній ліквідації виробництва, не да­ють позитивних результатів. Керів­ництво ПЗР продовжує звільняти пра­цівників із численними порушення­ми законодавства.

Сьогодні тільки профспілки ведуть активну боротьбу проти беззаконня власників: подають звернення до суду про оскарження незаконно виданих наказів, звертаються в наглядові орга­ни. Результатом цієї боротьби став на­каз керівництва ПЗР про перенесення масового скорочення працівників під­приємства з 28 березня на 28 квітня 2013 року. Дане рішення не влаштовує профспілкову сторону, оскільки звіль­нення не є заходом, необхідним для поліпшення економічної ситуації. Під удар потрапляють ті працівники, які безпосередньо зайняті у виробничому процесі, в той час як управлінський апарат залишається в повному складі. Підприємство може вижити тільки в тому випадку, якщо керівництво про­водитиме політику залучення нових замовлень, модернізацію виробни­цтва, роботу з органами державної влади в оборонній сфері, а не намага­тиметься ліквідувати виробництво та підприємство загалом.

Голова первинної профорганізації ПЗР «Плескава» Ніна Мухіна проко­ментувала проведення протестних дій і розповіла про поточну ситуацію на підприємстві. За її словами, нині на заводі працюють 176 осіб. Усі виробни­цтва збережено, зокрема конденсатор­не, керамічне, механічне, гальваніч­не, будівельна ділянка та заводоуправ­ління. Голова первинки повідомила, що норми виконання плану дотриму­ються. На сьогодні підприємство ви­робляє продукції на 5 млн рублів. «Пі­кет організовано на підтримку колек­тиву, й основна вимога – скасувати на­каз, аби завод і надалі випускав про­дукцію, а ми мали змогу працювати», – наголосила Ніна Мухіна.

Учасники пікету прийняли резо­люцію, яку буде направлено до орга­нів виконавчої та законодавчої влади РФ і регіону, а також власникам під­приємства.

 

 

 Завдання на перспективу

У Мінськувідбувся V пле­нум Республіканського комі­тету білоруської профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів. На пленумі із звітною доповіддю виступив голова РК профспілки Віктор Бондарчук, який розповів про виконану роботу і пер­спективні завдання. Було за­значено, що ситуація в буді­вельній галузі стабілізується, про що свідчать економічні показники за підсумками роботи за 2012 рік. Підписа­на Тарифна угода контролю­ється соціальними партне­рами та постійно вдоскона­люється. У галузевому мініс­терстві на початку поточного року прийнято рішення про підвищення заробітної пла­ти всім категоріям працівни­ків у 1,6 раза.

Заступник голови Гроднен­ського обкому профспілки Сергій Гарчічко закликав до тісної співпраці із Союзом будівельників. А також ініці­ювати внесення змін до за­конодавчих актів, що стосу­ються укладення (переукла­дення) контрактів.

У виступі заступника голови Федерації профспілок Біло­русі Олександра Мікши йшлося про необхідність за­лучати до роботи в проф­спілкових органах якомога більше молоді. Також було сформульовано позицію ФПБ з приводу окремих іні­ціатив уряду, які, на думку профспілок, впливають на соціальні аспекти.


Зміни до трудового законодавства сприятимуть корупції

 Представлені парла­ментуРеспубліки Мол­довапоправки у деякі стат­ті Трудового кодексу та Зако­ну про профспілки, запропо­новані Національною кон­федерацією патронату й де­якими представниками іно­земних інвесторів, призве­дуть до зростання корупції. Такого висновку дійшли чле­ни Республіканського комі­тету профспілки працівників сфери соціального обслуго­вування і виробництва това­рів Sindindcomservice, які вважають, що пропозиції щодо зміни законодавства обмежуватимуть права й ін­тереси працівників та проф­спілкових органів. «Ці поло­ження розв’яжуть руки ро­ботодавцеві, який зможе в будь-який момент безпід­ставно звільнити працівни­ка. Більш того, зможе позбу­тися працівників тільки для того, аби влаштувати своїх родичів», – уважає голова Республіканського комітету Ганна Селіна.

Члени профспілки Sindindcomservice підтримують за­яву Національної конфедера­ції профспілок Молдови щодо намірів влади внести поправки в деякі статті Тру­дового кодексу та Закону про профспілки. На засіданні ко­мітету первинним організаці­ям запропоновано обговори­ти заяву в робочих колекти­вах та висловити свою пози­цію з цього питання.

 

 У Дагестані педагогам підвищили зарплати

Виконуючий обов’язки міністра освіти Дагестану Артур Далга­тов підписав наказ про підви­щення заробітної плати вчите­лям і працівникам початкової та середньої професійної освіти. «Постанова уряду стосується не тільки вчителів шкіл, а й праців­ників установ початкової та се­редньої професійної освіти, до­даткової освіти, дитячих до­шкільних закладів, – зазначив очільник профспілки працівни­ків народної освіти і науки Да­гестану Магомед Аміродінов. – За приблизними підрахунками, середня зарплата вчителя з ура­хуванням компенсаційних і сти­мулюючих виплат становитиме близько 14,8 тис. рублів. Це дуже добра новина, але все одно наші вчителі залишаться найбільш низькооплачуваними в Росії».

У школах поки що не готові ска­зати, на скільки підвищиться се­редня зарплата вчителя і зага­лом зросте фонд оплати праці. Точні цифри будуть оприлюдне­ні профспілкою після початку виплат і проведення моніто­рингу в усіх районах Дагестану.

 

 Коротко

  ЕСТОНІЯ | Голова Централь­ного союзу профспілок Есто­нії Пеєп Петерсон запевнив, що профспілки країни, без­сумнівно, продовжать укла­дення договорів про міні­мальну заробітну плату і зро­блять наступну пропозицію уряду щодо її підвищення влітку поточного року.

США | У штаті Вісконсин в розшук оголошені сенатори-демократи, котрі залишили будівлю місцевого конгресу для зриву голосування щодо законопроекту, який обмежує права профспілок. Як за­явив демократ Джон Ерпен­бах, усі 14 його однопартій­ців у сенаті перебувають за межами штату і не мають на­міру повертатися, «доки гу­бернатор Скотт Уокер не про­демонструє готовність піти на компроміс».

Сенатори-демократи зали­шили територію штату, вла­штувавши демарш проти на­мірів республіканців на чолі з губернатором розпочати на­ступ на права профспілок у межах скорочення держав­них витрат.

НОВА ЗЕЛАНДІЯ | Морська профспілка Нової Зеландії (MUNZ) звернулася із закли­ком допомогти постражда­лим від руйнівного землетру­су в м. Крайстчерч.

В епіцентрі землетрусу опи­нився місцевий порт і при­портове містечко Літтелтон, де живуть і трудяться праців­ники порту, торгового флоту та й самі моряки. На кошти благодійних внесків буде на­дано допомогу цим людям та їхнім родинам.

 ШВЕЙЦАРІЯ | Швейцарія стала першою країною, ото­ченою сушею, яка ратифіку­вала Зведену конвенцію про працю в морському судно­плавстві. Ратифікація співпа­ла з відзначенням 5-тої річ­ниці від дня прийняття кон­венції в лютому 2006 року.

Швейцарські ратифікаційні грамоти були представлені МОП. Таким чином, конвен­цію ратифікувала 12-та дер­жава – член ООН і 6-та країна – член Євросоюзу.

20.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання