« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Європейська регіональна конференція МОП

Європейська регіональна конференція МОП

8 квітня в Осло (Нор­вегія) розпочала свою роботу 9-та Європей­ська регіональна кон­ференція Міжнародної організації праці, пові­домляє Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ.

 Відкриттю конференції пере­дували засідання груп пред­ставників держав, профспі­лок і роботодавців. На засі­данні представників Групи трудящих Голову ФПУ Юрія Кули­ка було обрано членом її президії. Конференція розпочалася з па­нельної дискусії щодо спільних дій соціальних партнерів в умовах наслідків фінансової кризи. Корот­ким вступним словом панельну дискусію відкрив генеральний ди­ректор Міжнародного бюро праці Гай Райдер. Під час дискусії висту­пили президент Республіки Литва Даля Грібаускайте, прем’єр-міністр Норвегії Йєнс Столтен­берг, генеральний секретар Євро­пейської конфедерації профспілок Бернадетт Сегол та ін.

9 квітня в рамках конференції відбулася панельна дискусія висо­копоставлених представників Міжнародного бюро праці, Міжна­родного валютного фонду та Євро­пейської комісії «Вихід із кризи – узгодженість політичних заходів для забезпечення зростання і робо­чих місць». Учасники дискусії роз­глянули питання соціально-економічної та політики в сфері зайня­тості, що сприятимуть виходу з кризи, забезпеченню стійкого зрос­тання та створенню робочих місць. Ключове питання полягає у вста­новленні більш тісних відносин між податково-бюджетною, валютно-грошовою та фінансовою сфера­ми щодо стратегій зайнятості.

У другій половині дня продо­вжилося обговорення доповіді ге­нерального директора МБП Гая Райдера. У дискусії узяв участь і виступив Голова ФПУ Юрій Кулик, який, зокрема, сказав: «Незважаю­чи на несприятливі світові еконо­мічні умови, в Україні на початку року було прийнято Державну про­граму активізації розвитку еконо­міки країни на 2013–2014 роки. Про масштаби програми свідчить те, що для її реалізації передбачаєть­ся залучити в промисловість під державні гарантії майже 50 млрд дол. інвестицій. По суті, це програ­ма сучасної індустріалізації краї­ни, переходу до нового економіч­ного устрою. Тому ФПУ підтрима­ла її ухвалення.

Разом з тим ми вважаємо, що первинний відбір інвестиційних проектів, особливо комерційними банками, під державні гарантії по­винен бути максимально прозо­рим і супроводжуватися громад­ськими слуханнями, в яких міг би взяти участь будь-який громадя­нин України. Як витрачаються гро­ші на модернізацію економіки, має бути відображено на сайтах державних установ. Від того, на­скільки успішно буде реалізована ця програма, багато в чому зале­жить, чи вдасться змінити на кра­ще стан справ у соціальній сфері.

Згідно з дослідженнями міжна­родного рейтингового агентства, жорсткі програми економії, що до­зволили низці країн досягти успіху в процесі зниження рівня бюджет­ного дефіциту, в кінцевому рахунку призведуть до подальшого перегля­ду кредитних рейтингів у бік пони­ження, аж до спекулятивного. Це підтверджує позицію профспілок щодо того, що скорочення витрат лише посилює економічну кризу і руйнує систему соціального захис­ту. Хотілося б нагадати, що засно­вники МОП ще 1919 року наголоси­ли, що просування шляхом еконо­мічного прогресу має йти пліч-о-пліч із соціальною справедливістю, процвітанням і світом загалом.

Саме розуміння цього дозволи­ло нещодавно і завдяки нашій іні­ціативі прийняти в Україні Декла­рацію соціальної справедливості. Передбачається щорічно, почина­ючи з 2014 року, спільно із соціаль­ними партнерами готувати і пу­блікувати Національну доповідь щодо забезпечення соціальної справедливості. Крім того, буде розроблено Концепцію соціально­го розвитку України на період до 2023 року і Концепцію реформуван­ня оплати праці до 2020 року.

Перші кроки на шляху реаліза­ції Декларації вже зроблено. З 1 січня поточного року в черговий раз підвищено посадові оклади майже 3,5 млн працівників освіти, культури, охорони здоров’я, соці­альної сфери та інших бюджетних галузей. На черзі прийняття ново­го споживчого кошика.

Активну участь ФПУ взяла і в розробці Загальнодержавної соці­альної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробни­чого середовища на 2014–2018 роки. Її прийняття сприятиме зниженню рівня виробничого травматизму і професійних захворювань, змен­шенню соціальних та економічних втрат від їх негативних наслідків.

Сьогодні в Україні щорічно ство­рюється понад 700 тис. нових робо­чих місць, переважно в недержавно­му секторі економіки. Проте більше 60% з них ліквідуються протягом року. За даними Державної служби зайнятості, на 1 березня цього року було 59 тис. вакансій, при цьому кожна четверта із заробітною пла­тою в розмірі мінімальної.

Усвідомлюючи, що політика бюджетної консолідації повинна проводитися одночасно з актив­ною політикою на ринку праці, Ка­бінет Міністрів України, за пого­дженням із соціальними партне­рами, прийняв рішення про ком­пенсацію роботодавцям, які ство­рюють нові робочі місця і платять своїм працівникам зарплату на рівні трьох мінімальних, 50% єди­ного соціального внеску. Очікуєть­ся, що це призведе до створення 70 тис. нових високооплачуваних місць уже в поточному році.

Потужним стимулом у модерні­зації ринку праці може бути під­писання Угоди про асоціацію й Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Європейським союзом.

Своє завдання ми вбачаємо в тому, щоб економічні свободи і кон­куренція не отримали пріоритет над фундаментальними соціальни­ми правами. Це стане найкращим аргументом для зміцнення підтрим­ки євроінтеграційного курсу в укра­їнському суспільстві».

Слід також зазначити, що напе­редодні Юрій Кулик мав низку зу­стрічей з представниками Міжна­родної організації праці, Міжна­родної конфедерації профспілок та керівниками національних проф­центрів країн СНД, Європейського союзу. Під час цих зустрічей обго­ворювалися питання допомоги МОП у формуванні збалансованої державної політики, спрямованої на стійке та інклюзивне зростання, розбудови європейської соціальної моделі з тим, щоб протидіяти кризі в соціальній сфері, а також питан­ня зміцнення співпраці.

11.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання