« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Соціально справедливе оподаткування: світовий погляд

Соціально справедливе оподаткування: світовий погляд

 В умовах глобальної фінансово-економічної кризи багато країн у зв’язку із запровадженням режиму жорсткої економії – так званої політики «за­тягування пасків» оголосили про перегляд податкової політики. При цьому найчастіше спостерігалося посилення податкового тиску на пе­ресічних громадян, працівників і членів їхніх сімей і практично не позна­чалося на багатих верствах населення та великому бізнесі.

 Олена ШКРАБТАК

завідувач відділу з питань оподаткуваннядепартаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

Проте останнім часом у дея­ких країнах спостеріга­ються зворотні тенденції, спрямовані на поліпшен­ня становища середнього класу й зменшення соціальної не­рівності в суспільстві.

Соціальна нерівність вважаєть­ся головною проблема сучасності, а боротьба з цим негативним яви­щем визнана головною точкою від­ліку в усуненні загроз розвитку світової економіки. Це підтвер­джують експерти Всесвітнього економічного форуму в щорічно­му дослідженні «Глобальні ризики–2013».

Досвід високорозвинених країн свідчить про значну роль податко­вої політики у вирішенні соціаль­них проблем суспільства. Справед­лива соціально орієнтована подат­кова політика сприяє збільшенню доходів громадян, створює під­ґрунтя для інтенсивного розвитку виробництва та зростання подат­кових надходжень до бюджетів.

З огляду на історичний аспект питання щодо соціально справед­ливого оподаткування, слід заува­жити, що суперечки про те, якою має бути справедлива податкова система, ведуться понад трьохсот років, і люди з різним рівнем дохо­ду вкладають у це поняття різний зміст.

Засновником теорії оподатку­вання є шотландський економіст і філософ Адам Сміт, який більш як 200 років тому сформулював принцип «справедливого оподат­кування».

У деяких країнах ідея податко­вої справедливості була закріпле­на законодавчо, а подекуди і кон­ституційно. Так, у Конституції Ліхтенштейну передбачено, що держава встановлює справедливе оподаткування, звільняючи від оподаткування мінімум для існу­вання й обкладаючи підвищеними ставками більш великі доходи і майно. А фінансові реформи Ро­нальда Рейгана в 1982 році в США починалися саме із Закону про справедливе оподаткування і фіс­кальну відповідальність.

Однак з огляду на те, що домог­тися справедливого оподаткуван­ня тільки за рахунок ужиття захо­дів на національному рівні склад­но, вкрай важливо розробити між­народний документ, який містив би рекомендації до дій як на між­народному, так і на національно­му рівнях для реалізації принципу справедливого оподаткування.

На світовому рівні найпотужні­шою організацією, яка займається питанням забезпечення соціаль­ної справедливості та зменшення соціального розшарування в сус­пільстві, є Міжнародна організа­ція праці.

Одним із прикладів, який під­тверджує важливість цього питан­ня, є прийняття МОП Декларації про соціальну справедливість з метою справедливої глобалізації (2008 рік).

Підтримуючи ідеї, закладені у Декларації, Федерація профспілок України звернулася до Міжнарод­ного бюро праці (МБП) із пропози­цією розробити й ухвалити Реко­мендацію МОП про справедливе оподаткування зарплати, яка сприятиме усуненню дискриміна­ції в оподаткуванні зарплати і за­безпечить захист мінімальної зарплати від податкових утри­мань із сум, необхідних для від­творення робочої сили (зокрема шляхом запровадження неоподат­ковуваного мінімуму доходів гро­мадян).

ФПУ закликала світову спіль­ноту проявити солідарність у цьо­му питанні, надіслала до МБП «листи підтримки» про необхід­ність розроблення вищезазначеної Рекомендації.

Оскільки Рекомендація про справедливе оподаткування зарплати в майбутньому може стати ефективним механізмом боротьби із соціальною нерівністю та подат­ковою дискримінацією працюю­чих громадян, ця тема останнім часом набуває все більшого сус­пільного розголосу.

Так, пропозицію про розроблен­ня МОП такої Рекомендації під­тримала Федерація роботодавців України, багато членських органі­зацій ФПУ, профспілки Киргизста­ну, Казахстану, Швеції. Ініціативу позитивно сприйняли представни­ки профспілок під час зустрічей із представниками МОП у липні та вересні минулого року. Бюро ді­яльності трудящих МОП у своєму листі до ФПУ запевнило, що це пи­тання обговорюватиметься на за­сіданні Адміністративної ради МОП, зважаючи на його важли­вість для працівників і членів їх­ніх сімей у всьому світі. Ідею про справедливе оподаткування висо­ко оцінили члени комісії Загаль­ної конфедерації профспілок 27 лютого ц. р. Вони ухвалили рі­шення розглянути це питання на засідання виконкому чи ради За­гальної конфедерації профспілок у квітні.

 

 

 Співпраця у сфері захисту прав трудящих

 Національна федера­ція християнських профспілок Голландії «CNV International», використовуючи інноваційні проекти, має намір надати підтримку й допомогу Націо­нальній конфедерації проф­спілок Молдови (НКПМ) щодо захисту прав та інтересів членів профспілок.

Це стало можливим завдяки проекту «Планування, моні­торинг та оцінка плану дій протягом чотирьох років (2012–2015) НКПМ і галузе­вих організацій», який було розроблено на основі плану стратегічного розвитку Наці­ональної конфедерації, при­йнятого II Конгресом НКПМ 7 червня 2012-го.

Відповідно до проекту НКПМ і чотирьох національ­них центрів галузевих проф­спілок (федерація профспі­лок працівників зв’язку, бу­дівельників і будівельних матеріалів «SINDICONS», державних службовців «SINDASP», працівників бан­ківського та страхового сек­торів) буде проведено низку заходів і акцій. Питання щодо реалізації цього про­екту обговорювалися під час робочого візиту до Молдови представників «CNV International».

Національна федерація християнських профспілок Голландії налічує понад 300 тисяч спілчан, є членом Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) і реалізо­вує подібні програми під­тримки профспілкових орга­нізацій у 27 країнах Європи, Південної Америки, Азії та Африки.

 

 

 Renault збереже виробництво

 Група Renault збереже виробництво у Франції і не закриватиме заводи – таку угоду підписано з профспілками після дев’яти місяців перемовин.

Renault узяла на себе зобов’язання виробляти у Франції до 2016 року при­наймні 710 000 автомобілів на рік, порівняно з 530 000 автомобілів, які було випу­щено у 2012 році, повідо­мляється у прес-релізі ком­панії. Це забезпечить за­гальне завантаження потуж­ностей заводів компанії на більш ніж 85% як мінімум до 2016 року з перспекти­вою до 2020 року. Роботою будуть забезпечені всі заво­ди компанії – від виробни­ків компонентів до підроз­ділів логістики. Робочий час буде плаваючий – можливе запровадження скорочено­го 35-годинного робочого тижня.

 

 

 Досягнуто угоди з компанією Cerrejón

 Робітники заводу ком­панії Carbones del Cerrejón Limited у де­партаменті Ла Гуахіра припинили страйк після того, як їхня профспілка та керівництво компанії підпи­сали нову колективну угоду, що забезпечує поліпшення умов праці.

«Після оголошення підсумків переговорів протестувальни­ки визнали, що досягнуто значного прогресу у справі захисту їхніх прав у сфері охорони здоров’я, освіти, ви­рішення житлових і фінансо­вих проблем, забезпечення гідних умов праці», – повідо­мив президент профспілки Sintracarbón Ігор Діас.

Нова колективна угода дія­тиме до 2015 року. Робітни­кам додатково виплатять 7 тисяч доларів і підвищать заробітну плату на 5,1% у перший рік дії угоди. Надалі розмір зарплати індексува­тиметься з урахуванням інфляції.

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання