« на головну 03.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Справедливе оподаткування в країнах СДН

Справедливе оподаткування в країнах СДН

 В Москві відбулося засідання комісії Загальної кон­федерації профспілок щодо захисту соціально-економічних інтересів трудящих і правових питань. Засідання провели співголови комісії – очільник Між­народного об’єднання профспілок будівельників та промисловості будівельних матеріалів Геннадій Ар­жанов і генеральний секретар Міжнародної конфе­дерації профспілок нафтової промисловості та будів­ництва нафтогазового комплексу Мелік Мірзоєв.

 Комісія розглянула питан­ня «Про справедливе опо­даткування в державах – учасницях СНД», винесе­не на обговорення за ініці­ативою Федерації профспілок Украї­ни. Доповідали заступник генераль­ного секретаря ЗКП Наталія Подши­бякіна і керівник департаменту бю­джетної політики і соціального захис­ту ФПУ Людмила Остапенко. Допові­дачі й учасники обговорення зазначи­ли, що профспілки завжди приділяли велику увагу питанню справедливого оподаткування, оскільки воно безпо­середньо пов’язане з рівнем життя громадян. Солідарна позиція проф­спілок полягає в тому, що багаті гро­мадяни повинні сплачувати підвище­ні податки і тим самим взяти на себе певну частку соціальної відповідаль­ності за тих, хто має низькі доходи.

Аналіз сформованих систем опо­даткування в країнах СНД дає підста­ви зробити загальний висновок, що в умовах невисокого рівня доходів основної маси населення такі систе­ми не є справедливими, не сприяють вирішенню соціально-економічних завдань. На думку членів комісії, профспілкам країн регіону необхідно ретельно аналізувати внесені про­фільними відомствами пропозиції, спрямовані на зміну національних податкових систем, оцінювати вплив цих нововведень на становище трудя­щих і основних верств населення з ме­тою не допустити його погіршення.

Комісія запропонувала низку кон­кретних заходів для вдосконалення податкових систем з метою розвитку економіки і людини, збалансованості державних і приватних інтересів, під­вищення соціальних гарантій, скоро­чення значного розриву між рівнем споживання найбагатшою і менш за­безпеченою групами громадян. Ана­літична записка щодо проблеми спра­ведливого оподаткування за рішен­ням комісії буде направлена в націо­нальні профцентри – членські органі­зації ЗКП з метою її актуалізації. Де­партаменту ЗКП з питань захисту соціально-економічних інтересів тру­дящих доручено доопрацювати доку­мент з урахуванням отриманих заува­жень і пропозицій для наступного внесення на розгляд виконкому чи ради ЗКП.

Комісія ЗКП також заслухала пи­тання «Про проект Рекомендацій щодо гармонізації законодавства в сфері оплати праці в державах – чле­нах Євразійського економічного спів­товариства». Рекомендації розробле­ні на основі глибокого аналізу трудо­вого законодавства групою фахівців із залученням великого фактичного матеріалу. При створенні пропозицій було враховано необхідність приве­дення трудового законодавства у від­повідність з міжнародними стандар­тами в галузі оплати праці та право кожної держави на збереження наці­ональних особливостей у регулюван­ні правових відносин у цій сфері.

Комісія прийняла рішення схвали­ти проект Рекомендацій і представити даний документ на чергове засідання виконкому ЗКП. Після доповіді за­ступника керівника департаменту ЗКП із питань захисту соціально-економічних інтересів трудящих Єв­генія Новожилова було розглянуто по­передні підсумки соціально-економічного розвитку держав – учасниць СНД у 2012 році. Департаменту доруче­но підготувати аналітичну записку з цього питання, врахувавши обмін дум­ками, й внести її розгляд на засідання ради ЗКП у квітні 2013 року.

  

 Водії маршруток Грузії знову страйкуватимуть

  Представники водіїв маршрутних таксі Тбілісі заявили, що готові відно­вити страйк, оскільки жодну з їхніх вимог й досі не задоволено. Під час акції протесту 25 січня вони вимагали скасувати для них статус індивіду­ального підприємця, по­ліпшити умови праці та скоротити денний план. 26 січня було вирішено припинити перевезення. 1 лютого водії маршруток припинили акцію протес­ту. Як заявив представник автотранспортної компа­нії «Тбіліський мікроавто­бус», до березня планува­лося переглянути план виплат із щоденної вируч­ки, а також створити спе­ціальну комісію з вирі­шення поточних питань.

4 березня ініціативна група водіїв тбіліських маршруток виступила із заявою, що на даний мо­мент з транспортною компанією не досягнуто згоди з жодного питання, крім поновлення на ро­боті звільнених праців­ників.

Переговори тривають. Якщо сторонам не вдасться домовитися, во­дії збираються оголосити новий страйк.

 

 Дипломування моряків: зміни до наказу № 62

 Чиновники з Мінтрансу під­готують зміни до наказу № 62, яким було затвердже­но скандально відоме Поло­ження про дипломування членів екіпажів морських су­ден. Поправки стосуються процедури дипломування членів екіпажів суден атом­ного флоту та маломірних суден. Крім того, буде більш чітке трактування стажу, в тому числі для тих, хто нара­зі навчається в галузевих ви­шах. Про це заявив заступ­ник міністра транспорту РФ Віктор Олерський на засі­данні ради Росморрічфлоту.

Положення про дипломуван­ня членів екіпажів морських суден неодноразово підда­валося критиці з боку моря­ків, судновласників та галузе­вих вишів. Його називали не інакше, як «згубним», і вима­гали переглянути, перш ніж позбавляти роботи тисячі ро­сійських моряків із серед­ньою освітою. Російська профспілка моряків розгор­нула масштабну кампанію «Не дай себе втопити!», в ре­зультаті якої зібрано безліч підписів проти запропонова­ної редакції документа.

Завдяки своєчасному втру­чанню профспілки думку гро­мадськості було почуто, а мо­ряки, які вже мають навчаль­ні та робочі дипломи, і ті, хто вступив або вступатиме до морських навчальних закла­дів до липня 2013 року, отри­мали можливість пред’являти документ про освіту за відпо­відною спеціальністю.

 

 Суд звільнив Валентина Урусова

 Хангаласький районний суд Республіки Саха (Якутія) 6 березня прийняв рішення про звільнення ув’язненого профспілкового лідера Ва­лентина Урусова. На початку лютого Валентин Урусов на­правив до суду клопотання про заміну частини строку більш м’яким покаранням. Як повідомляє офіційний сайт Конфедерації праці Ро­сії, суд, розглянувши клопо­тання, призначив профспіл­ковому лідеру виправні ро­боти терміном 9 місяців і 11 днів замість перебування під вартою в колонії.

Рішення суду набере закон­ної сили протягом 10 днів. Таким чином, вже найближ­чим часом Валентин Урусов залишить колонію. Перед судовим засіданням Конфе­дерація праці Росії надісла­ла листа, в якому гарантува­ла Валентину працевлашту­вання після звільнення. Те­пер, після прийнятого судом рішення, вона має намір до­магатися повного перегляду справи та зняття з профліде­ра всіх звинувачень.

Рішення подати клопотання про заміну строку ув’язнення, що залишився, було при­йняте в зв’язку з рекоменда­ціями МОП урядові РФ у лис­топаді 2012 року. Незабаром Рада при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини надіслала Володимиру Путі­ну листа з проханням підтри­мати рекомендації МОП та звільнити ув’язненого проф­спілкового лідера.

«Конфедерація праці Росії вітає рішення Хангаласького районного суду, – заявив ге­неральний секретар Конфе­дерації Сергій Ковальов. – Ми вважаємо рішення під­тримати клопотання Вален­тина Урусова виваженим і справедливим. Воно проде­монструвало, що російський уряд почав виконувати ре­комендації Міжнародної ор­ганізації праці».

14.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання