« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Викладач МДУ захищатиме свої права усуді

Викладач МДУ захищатиме свої права усуді

 Викладач кафедри дискретної математики Москов­ського державного університету Михайло Лобанов отримав офіційне повідомлення про звільнення. Викладач працював за строковим трудовим догово­ром, термін дії якого завершився 28 лютого.

 Михайло Лобанов по­дав позов до суду про визнання укладеного з ним трудового дого­вору безстроковим. Окрім того, у судовому позові він просив зобов’язати МГУ оголосити й провести конкурс на заміщення науково-педагогічної посади.

Як зазначає Михайло Лобанов, його звільняють без пояснення при­чин у середині навчального року, і пов’язує звільнення з його громад­ською діяльністю. Багато студентів і викладачів МДУ також вважають, що причиною звільнення є активна громадська позиція викладача щодо обстоювання інтересів студен­тів вишу. Михайло Лобанов є одним із лідерів Ініціативної групи сту­дентів, аспірантів і співробітників Московського державного універси­тету, він також входить до складу оргкомітету зі створення вільної профспілки викладачів вишів Росії.

На цей час справою викладача за­ймаються юристи Конфедерації праці Росії (КТР). За словами проф­спілкових юристів, у разі якщо з Михайлом Лобановим не буде про­довжено договір, то вони подавати­муть додатковий позов про понов­лення на роботі. Як зазначив керів­ник Правового управління КТР Олег Бабич, найімовірніше, обидва позови розглядатимуться у суді в рамках одного судового процесу.

«Ми докладемо всіх зусиль, аби допомогти нашому товаришеві, – заявив Олег Бабич. – Практика, коли людей звільняють не за профе­сійні якості, а за політичні погляди – неприйнятна, особливо в науково-освітньому середовищі, і має бути припинена. Дуже сумно, що такі речі практикуються в стінах Мос­ковського державного університету – найвідомішої та шанованої освіт­ньої установи в Росії і всьому по­страдянському просторі».

  Михайло Лобанов, викладач МДУ:

  «Мене звільняють у середині навчального року, попри те, що в розкладі стоять мої пари, погоджено й видано на­каз про відрядження до казахстанської філії, а на кафедрі дискретної математики за­плановано чимало інших моїх обов’язків. Звільняють, не пояснюючи причини. Фор­мально вони мають таку можливість. Ніх­то й не намагається приховати, що причи­ни криються у моїй громадській діяльності та тиску ректорату».

 

  Моряків«Myre Seadiver» звільнили на поруки

  Нігерійський суд звіль­нив 15 російських моря­ків під відповідальність посольства Росії. Про це заявив представник компанії-судновласника Moran Security Group.

Згідно з інформацією, що надійшла із суду, за­триманих російських мо­ряків взяло на поруки посольство РФ до завер­шення розслідування.

Наступний розгляд спра­ви призначено на 8 квіт­ня. До цього росіяни пе­ребуватимуть на терито­рії російського диплома­тичного представництва.

Як відомо, судно «Myre Seadiver» із російськими моряками на борту було затримано нігерійською владою 19 жовтня мину­лого року в порту Лагоса за підозрою в контра­банді зброї. МЗС РФ 26 грудня повідомило, що після дипломатичних переговорів ухвалено рі­шення дати можливість 15 росіянам – членам екіпажу повернутися на батьківщину. Однак 7 січня ц. р. після завер­шення попереднього розслідування це рішен­ня було скасовано, і мо­ряків знову повернули у камери.

 

  Фінський постачальник суднохідних компаній скорочує персонал

  Частина співробітників російсько-фінської верфі Arctech Helsinki Shipyard не­забаром може піти у виму­шені відпустки: на підпри­ємстві тривають переговори про тимчасове скорочення персоналу. Нині на заводі працює близько 400 осіб.

«Переговори тривали протя­гом лютого, термін їх завер­шення поки не відомий, так само як і кількість людей, які підпадають під скорочен­ня», – пояснила піар-менеджер компанії Ріікка Лінна.

Причиною скорочень є брак замовлень. Гендиректор компанії Еско Мустамякі за­явив, що завод «не отримав достатньо замовлень для повної зайнятості всього персоналу».

За словами Ріікки Лінни, за­раз Arctech Helsinki Shipyard виконує три замовлення на будівництво кораблів для Росії – в кооперації з Ви­борзьким і Калінінград­ським суднобудівними заво­дами. Перший із цих кора­блів, криголам-постачальник для сахалін­ських нафтових родовищ, замовник має отримати вже у квітні ц. р. На підприємстві заявляють, що переговори з персоналом жодним чином не позначаться на виконанні російських замовлень і бу­дівництво всіх суден буде завершено у встановлені терміни.

  

  Сім’ї загиблих під час пожежі отримають компенсації

  Прем’єр-міністр Бангладеш Шейх Хасина вручила ком­пенсацію родинам загиблих 26 листопада 2012 року під час пожежі, що сталася на фабриці Smart Fashion.

Відповідно до угоди, яку було укладено між Регіо­нальним офісом IndustriALL, Бангладеською радою профспілок IndustriALL (IBC) та брендами Inditex і New Look, кожна родина одер­жить компенсацію в розмірі 104 тис. 900 бангладеських так (13 300 дол.), а сім’я, яка виховує двоє неповнолітніх дітей, додатково отримає 10% суми на навчання непо­внолітніх дітей. Постражда­лі від пожежі працівники й ті, хто втратив роботу, також отримають компенсацію.

Окрім того, організації ро­ботодавців – Асоціація швейних виробників і екс­портерів Бангладеш та Асоціація трикотажних ви­робників і експортерів Бан­гладеш виплатять по 100 тис. так (1270 USD) кожній родині.

Генеральний секретар IndustriALL Юркі Райна по­обіцяв продовжити перего­вори з питання виплати компенсацій із власниками брендів і замовниками, що співпрацювали з фабрикою Tazreen Fashion, на якій 26 листопада пожежа забрала життя 112 працівників.

 

  Коротко

  США| Американський ін­вестиційний банк JP Morgan планує цього року скоротити 4 тис. співробіт­ників. Скорочення відбу­ватиметься у рамках про­грами оптимізації бізнесу, згідно з якою 2013 року витрати мають бути змен­шені на $ 1 млрд. У 2012 році за цією програмою компанія скоротила 6% персоналу.

ІСПАНІЯ | Один із провід­них банків країни Caixa Bank ухвалив рішення ско­ротити кількість працівни­ків. Нещодавно ця потуж­на фінансова структура по­глинула Banca Civica і за символічну суму в один євро викупила у держави банк Banco de Valencia. Відтак штат Caixa Bank збільшився на понад п’ять тисяч осіб. Тож його керів­ництво вважає, що три ти­сячі з них – зайві. Проти рі­шення дирекції виступа­ють працівники, які підля­гають звільненню, а також профспілки, що стали на захист трудящих.

СІНГАПУР| Чотирьох ки­тайців засуджено до тю­ремного ув’язнення на кілька тижнів за організа­цію страйку водіїв автобу­сів у листопаді минулого року, під час якого протес­тувальники вимагали під­вищення зарплати та по­ліпшення умов праці. Три ініціатори страйку сидіти­муть у в’язниці шість тиж­нів, а четвертий – дістав сім тижнів ув’язнення за те, що розповів про акцію в Інтернеті.

НІМЕЧЧИНА| Унаслідок страйку вчителів феде­ральної землі Північний Рейн-Вестфалія у школах скасовано всі уроки. Вчи­телі вимагають встанов­лення та поліпшення єди­них тарифів і «укладення договору про тарифну кла­сифікацію викладацького складу в школах і вишах».

 

07.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання