« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Морські профспілки АТР підбили підсумки тижня дій

Морські профспілки АТР підбили підсумки тижня дій

Морські профспілки Азіатсько-Тихоокеанського регі­ону підбили підсумки Тижня дій проти зручних пра­порів, що проходив із 28 січня по 1 лютого в портах Японії, Південної Кореї, Тайваню і Росії. У загальному звіті наголошується, що завдяки профспілковим ін­спекціям умови праці моряків значно поліпшилися.

 Так, у Японії активісти пере­вірили 101 теплохід у 45 портах і сприяли виплаті морякам заборгованостей із зарплати. Відтак філіп­пінські моряки із судна «Carola» отри­мали 7345 доларів, а екіпажу «Global Dream» (прапор Панами) виплатили заборгованість на суму понад 34 тися­чі доларів. Окрім того, інспектори й представники профспілки вирішили питання щодо репатріації екіпажів двох судів під зручними прапорами. Триває робота з розв’язання пробле­ми щодо підписання ко­лективних договорів Між­народної федерації тран­спортних робітників із низкою судноплавних компаній.

У Південній Кореї пере­вірено 37 суден у портах Пусан, Ульсан, Інчхон, Кунсан і Данчжін. На од­ному з них моряки поскар­жилися на заборгованість із заробітної плати. Після переговорів із німецьким судновласником близько 20 тисяч до­ларів боргу було перераховано на ра­хунки членів екіпажу. У Тайвані ін­спектори й профспілкові активісти перевірили 14 суден у портах Тайч­жун і Гаосюн. Загалом вони залиши­лися задоволеними умовами праці та побуту моряків на всіх теплоходах. Кілька скарг, які надійшли від бір­манців із теплоходів під прапором Монголії, вдалося одразу вирішити.

У Росії представники профспілки моряків відвідали 17 суден у портах Владивосток, Находка і Восточний, підписали два колектив­них договори, надіслали 13 позовних заяв до суду. За результатами перевір­ки моряки з теплохода «Кронштадський» отрима­ли частину заробітної пла­ти, судновласник зали­шився винен екіпажу ще $ 21 000. Під час проведен­ня кампанії 247 моряків вирішили вступити до лав Російської профспілки мо­ряків.

 

  50 тис. грузинських педагогів стануть безробітними?

  Державна комісія рефор­ми освіти і науки Грузії розробила концепцію професійного розвитку кар’єрного зростання вчителів, виконання якої може призвести до того, що система загальної освіти незабаром відчує нечуваний дефіцит педа­гогів, адже, за наведе­ною в документі статис­тикою, протягом останніх трьох років із 68 584 пе­дагогів сертифіковано тільки 9895.

Якщо врахувати, що центр професійного роз­витку вчителів протягом трьох років сертифікував лише 14% педагогів, то за два роки перевірити 86% педагогів на відпо­відність встановленим вимогам виявиться не­можливим.

Відтак, якщо атестація вчителів відбуватиметься попередніми темпами, то мінімум 50 тис. педа­гогів залишаться без ро­боти. Якщо розроблена концепція набуде чин­ності, то до 1 січня 2015 року 50% викладачів втратять роботу внаслі­док відсутності сертифі­ката, а ще 25% залишать­ся без роботи через віко­ві обмеження.

 

Мексиканські металісти виборюють свої права

Глобальна профспілка IndustriALL разом із LabourStart розпочала кам­панію «Робітники PKC обира­ють свою профспілку», яка є першим кроком акції «Дні протесту проти порушень прав трудящих».

Майже 7000 електронних листів надійшло на ім’я гене­рального директора компанії PKC у Фінляндії з вимогою відновити на роботі звільне­них лідерів Los Mineros і до­тримуватися закону про пра­ва профспілок на заводах PKC у місті Сьюдад-Акуна, що в Мексиці.

У грудні 2012 року за прове­дення передвиборчої кампа­нії на підтримку незалежної профспілки керівництво ком­панії звільнило понад 100 прихильників профспілки, у тому числі всіх членів проф­спілкового комітету Націо­нальної профспілки гірників і робітників-металістів (відома як «Los Mineros»), які працю­вали на заводах компанії в місті Сьюдад-Акуна. Десяте­ро звільнених профлідерів відмовилися отримати вихід­ну допомогу й борються за поновлення на роботі та за право представляти на заво­ді демократично обрану профспілку.


Російська профспілка моряків звернулася до влади Нігерії

 П’ятнадцять російських мо­ряків із теплохода «Myre Seadiver», які із жовтня 2012 року перебувають у тюрмі міста Лагос за звинувачен­ням у контрабанді зброї та незаконному проникненні на територію країни, постали перед судом. Екіпаж не ви­знав свою провину за офіцій­но висунутим йому обвину­ваченням.

Російська профспілка моря­ків висловила підтримку за­арештованим морякам і на­правила звернення до уряду та федерального верховного суду Нігерії із закликом звіль­нити екіпаж судна «Myre Seadiver».

У зверненні, зокрема, йдеть­ся про те, що після того, як судно зайшло в порт Лагоса, його екіпаж було заарешто­вано за звинуваченням у контрабанді зброї, попри те, що знайдені карабіни та ав­томати були задекларовані, а документи на них відповіда­ли міжнародним морським правилам.

Незважаючи на численні зу­стрічі представників урядів двох країн, нігерійська сторо­на так і не виконала своєї обіцянки щодо звільнення росіян. Судові засідання по­стійно відкладалися, а рішен­ня у справі моряків мало бути ухвалене 19 лютого, од­нак засідання суду знову пе­ренесено.

Тим часом заарештовані ро­сіяни перебувають у в’язниці в нелюдських умовах. Вони отримують дуже погану їжу та питну воду, в їхніх камерах температура повітря переви­щує 30 градусів спеки, а во­логість повітря – 90%. Крім того, один із членів екіпажу захворів на малярію, але так і не діждався медичної допо­моги.


  • коротко

 НІМЕЧЧИНА | В аеропорту Гамбурга поновився страйк працівників служби безпе­ки. Унаслідок акції протес­ту паралізованою виявила­ся робота аеропорту: ска­совано 110 вильотів, а у посадці відмовлено 22 лі­такам. Представники профспілки під час перего­ворів із роботодавцями домагаються підвищення зарплати до 14,50 євро на годину.

ГРЕЦІЯ| Журналісти краї­ни провели 24-годинний страйк, вимагаючи підпи­сання колективних трудо­вих договорів, термін дії яких закінчився в лютому. Серед вимог також – га­рантовані мінімальні зарплати, відсутність звіль­нень у державних ЗМІ, ска­сування злиття журналіст­ського страхового фонду із загальнодержавною стра­ховою системою, відшко­дування збитків, які були завдані фонду під час ре­структуризації грецького боргу. Крім того, журналіс­ти вимагають від уряду відмовитися від внесення змін до закону про проф­спілки, припинити «пере­слідування профспілок і скасувати будь-які домов­леності з ЄС та МВФ, за якими Греція отримала со­тні мільярдів євро кредитів в обмін на скорочення ви­трат».

ІНДІЯ| У місті Амбала під час акції протесту праців­ників поштових відділень, банків і сфери громадсько­го транспорту штрейкбре­хери вбили профспілково­го лідера Нарендера Синг­ха, який прямував на робо­ту в автобусне депо.

ФРАНЦІЯ| Понад три тиж­ні триває соціальний про­тест автобудівників проти планів адміністрації закри­ти в 2014 році найстаріший завод Peugeot-Citroën у місті Ольне-су-Буа. Через зниження попиту на про­дукцію компанія PSA ско­рочує загалом 8 тисяч, а компанія Renault – 8200 робочих місць.

 

28.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання