« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Відбулося засідання виконкому ФНПР

Відбулося засідання виконкому ФНПР

 Під час наради розглядалися питання виконання у 2012 році чинної Генеральної угоди та підготовки її концепції на новий період, а також подальший роз­виток кадрового потенціалу профспілок. Вів засідан­ня голова Федерації незалежних профспілок Росії Михайло Шмаков.

 Під час обговорення інформації про виконання Генеральної угоди між загальноросійськи­ми об’єднаннями профспілок, загальноросійськими об’єднаннями роботодавців та Урядом РФ у 2011–2013 роках були зазначені іс­тотні результати дій сторін щодо її реалізації. Зокрема, зросла ефектив­ність роботи російської тристорон­ньої комісії та посилено контроль за виконанням прийнятих рішень.

Термін дії чинної Генугоди завер­шується у 2013 році. Нині ініційовано початок переговорного процесу з під­готовки та укладення наступної уго­ди. Під час її розроблення профспілки мають намір усі свої зусилля спряму­вати на забезпечення максимального врахування інтересів працівників у новому документі.

Обговорюючи заходи щодо подаль­шого розвитку кадрового потенціалу профспілок, зазначалося, що біль­шість членських організацій сформу­вали резерв кадрів на посади керівни­ків. Це забезпечить зростання ефек­тивності виконання основних за­вдань, що стоять перед ФНПР. Одним із напрямів вдосконалення кадрової політики профспілки вважають сис­темну підготовку та формування ре­зерву молодих профспілкових праців­ників. У зв’язку з цим виконком ухва­лив рішення провести Всеросійську молодіжну школу профспілок ФНПР «Стратегічний резерв–2013». До 31 серпня пройдуть регіональний та окружний етапи цього проекту. А у жовтні відбудеться федеральний етап.

Виконком Федерації незалежних профспілок Росії також ухвалив низ­ку постанов, серед яких, зокрема, про проведення фотоконкурсу ФНПР «Олімпіада для всіх».

 

 Абельгази Кусаїнов очолив профспілки

 На засіданні Гене­ральної ради Федера­ції профспілок Рес­публіки Казахстан, що відбулося 28 січня в Астані, голову Федерації Сіябека Мукашева було звільнено із обійманої по­сади за власним прохан­ням. Генрада подякувала С. Мукашеву за довготри­валу плідну роботу на цій посаді.

Члени Генеральної ради – керівники членських організацій Федерації та представники галузевих профоб’єднань обрали нового керівника Федера­ції. Ним став Абельгази Кусаїнов, який останнім часом обіймав посаду акима Карагандинської області.

 

 У Тбілісі страйкують водії маршруток

 Протестувальники вимагають зни­ження щоденного податку, який вони сплачують роботодавцеві. Ця сума сягає 25 доларів. До того ж водії зобов’язані самостійно забез­печувати себе пальним і ремонту­вати машини. Страйкувальники за­певняють, що в таких умовах робо­ти у них майже не залишається ко­штів. Найчастіше заробіток виявля­ється мізерним і становить усього лише кілька доларів.

Тбіліська мерія запропонувала своє посередництво у розв’язанні проблеми. Зустріч між водіями та компанією в муніципалітеті трива­ла понад двох годин, однак вияви­лася марною. Безстроковий страйк водіїв триває. Страйкувальники попереджають, що акція може ста­ти набагато масштабнішою: про­тести мають намір підтримати во­дії великих автобусів і громадсько­го транспорту столиці.

 

 26% – рівень безробіття в Іспанії

У 2012 році кількість безро­бітних в Іспанії сягнула 5 млн 965 тис. 400 осіб, або 26,02%. Це рекордний істо­ричний максимум.

За даними Національного інституту статистики, мину­лого року кількість безробіт­них збільшилася на 850 тис. 500 осіб, а кількість працездатного населення змен­шилася на 158 тис. 700 осіб.

У Каталонії рівень безробіт­тя досяг позначки 23,94%. Із працездатного населення регіону понад 886 тисяч не мають роботи.

Серед молодих людей до 25 років рівень безробіття ста­новить 55,13%, а серед моло­ді у віці 16–19 років – 74%.

Разом із тим у 2012 році на 63 тис. 700 осіб зросла за­йнятість у сільськогосподар­ському секторі. Тим часом сектор послуг втратив у цей період 305 тис. робочих місць, будівельна галузь – 62 тис. 900, промисловість – 58 500 осіб.

Кількість тих, хто працює не­повний робочий день, зрос­ла на 15,3%, а кількість пра­цівників, які зайняті повний робочий день, зменшилася майже на 474 тисячі осіб.

 

Суд захистив право пілотів на відпустки

 Верховний суд Росії на засі­данні 30 січня захистив пра­во працівників «Аерофлоту» на додаткову відпустку, яка має розраховуватися в ка­лендарних, а не робочих днях.

У вересні минулого року авіаперевізник звернувся до Верховного суду із прохан­ням скасувати наказ Мініс­терства цивільної авіації СРСР від 13.03.1986 № 50 «Про додаткові відпустки льотному складу за роботу в особливих умовах». Пред­ставники найбільшого росій­ського авіаперевізника вка­зали, що прописані в наказі правила застаріли й суперечать Трудовому кодексу.

Згідно з наказом пілоти ма­ють право на додаткову від­пустку терміном від 12 до 36 робочих днів залежно від на­льоту. Проте у Трудовому ко­дексі зазначено, що додатко­ві відпустки розраховуються в календарних днях, а їх три­валість встановлює робото­давець. Представники «Аерофлоту» зауважили, що загальна відпустка пілотів становить близько 70 робо­чих днів. Це більше, ніж, при­міром, відпочивають пілоти Lufthansa (48 днів). При цьо­му компанія поскаржилася на труднощі, що виникають через брак кадрів «у зв’язку з тривалими відпустками».

У свою чергу, Мінтранс зая­вив, що не заперечує проти розрахунку додаткової від­пустки в календарних, а не робочих днях. Однак його представники в ході слухань зазначили, що в Росії, крім «Аерофлоту», працюють та­кож інші авіакомпанії, і у разі скасування наказу їхні пілоти можуть залишитися без додаткових відпусток. Мінпраці підтримало пози­цію Мінтрансу, вказавши, що доводи «Аерофлоту» про дефіцит льотного складу значення не мають.

 

 Коротко

 БЕЛЬГІЯ| У Брюсселі відбу­лася акція протесту таксистів, які заблокували рух тран­спорту по кільцевих бульва­рах міста. У ній узяли участь близько 500 водіїв.

Профспілки таксистів вимага­ли скасування запровадже­ного урядом статуту, ство­рення резервованих для так­сі стоянок, регіонального по­датку на таксі, створення служби безпеки для таксис­тів і заявляють про незакон­ну конкуренцію з боку таксі з передмість.

ФРАНЦІЯ| Апеляційний суд Парижа призупинив дію пла­ну реструктуризації, який ухвалив французький автови­робник PSA Peugeot Citroen. У липні 2012 року Peugeot Citroen офіційно оголосила про намір скоротити 8000 ро­бочих місць у рамках плану реструктуризації. Його скасу­вання вимагає профспілка працівників Faurecia – вироб­ника комплектувальних ви­робів для автомобілів, яка є одним із постачальників і «дочкою» Peugeot Citroen. Працівники занепокоєні тим, що скорочення можуть по­значитися на кількості робо­чих місць у Faurecia.

ГРЕЦІЯ| Поліція застосувала силу та сльозогінний газ проти активістів комуністичної проф­спілки ПАМЕ, які захопили ка­бінет міністра праці та соціаль­ного захисту Янніса Вруціса.

Близько 40 осіб увірвалися в будівлю і, скандуючи гасла проти запровадження змін у системі страхування, захопи­ли офіс міністра. Акцію спри­чинила заява Вруціса про не­обхідність реформування пенсійної системи.

ЄВРОПА| Три профспілкові організації співробітників штаб-квартири Євросоюзу за­кликали до проведення страйку. Вони виступають проти намірів скоротити адміністративно-фінансові витра­ти ЄС на близько 15 млрд євро. Страйк планують розпо­чати до саміту Європейського Союзу в Брюсселі.

10.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання