« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Перемогли у боротьбі за постійну зайнятість

Перемогли у боротьбі за постійну зайнятість

Близько двох тисяч тимчасових працівників шинних заводів компанії Bridgestone в містах Каравангі та Бекасі, що в Індонезії, отримали постійну роботу.

Ці зміни в статусі зайнятості є великим проривом у виробничих відносинах Індонезії та перемогою KEP SPSI – членської організації Глобальної профспілки IndustriALL, яка представляє інтереси 3250 працівни­ків двох заводів компанії Bridgestone.

 Профспілка почала працю­вати над розв’язанням проблеми тимчасової за­йнятості працівників компанії Bridgestone у 2008 році, коли її було залучено до проектів «Азія і Соціальний діалог» і «Запозичена праця та праця за контрактом», які виконувала ICEM, а те­пер реалізує Глобальна профспілка IndustriALL. Так, відповідно до наці­онального трудового законодавства, ухваленого 2003 року, використання праці тимчасових працівників у ви­робничому процесі вважається неза­конним. Однак компанія не дотриму­валася цього положення.

Після низки переговорів у липні 2011 року керівництво компанії пообі­цяло припинити наймати нових ро­бітників для роботи на виробничій лінії та в рамках соціального діалогу з профспілкою розпочало підготовку до зміни статусу цих пра­цівників, тобто переведен­ня їх із тимчасової форми зайнятості на постійну. Тоді постійну роботу отримали 200 тимчасових працівників.

Переговори, що трива­ли між профспілкою та компанією впродовж 2012 року, дістали нового по­штовху завдяки прийня­тій у листопаді 2012 року постанові міністерства праці, згідно з якою ком­паніям було дозволено використову­вати позикову працю тільки в п’яти сферах професійної діяльності, як-от охорона, прибирання, громадське хар­чування, забезпечення гірничодобув­ної галузі та транспортні послуги.

Відтак завдяки угоді, якої було до­сягнуто в грудні 2012 року, 997 праців­ників, що працювали за короткостро­ковими контрактами, дістали постій­ну роботу. Робітники отримали вихід­ну допомогу, а їхній стаж тепер об­числюється з першого дня роботи в компанії. За інформацією профспіл­ки, на цей час кількість працівників, що були працевлаштовані через агентства зайнятості, становить 170 осіб. Це водії та охоронці. Профспілка має намір до кінця січня провести пе­реговори про статус зайнятості цих працівників.

Проблема нестандартної зайнятості в Індонезії набула національного масштабу. За­вдяки рішенню Конституцій­ного суду, прийнятого у січні 2012 року, про визнання аут­сорсингу таким, що порушує права трудящих, чимало профспілок домоглося успіху щодо переведення своїх спіл­чан із тимчасової зайнятості на постійну.

 

 

 На платинових копальнях скоротять персонал

 Британська компанія Anglo American Platinum, найбіль­ший виробник платини у світі, має намір призупинити видобування цього металу на кількох копальнях у ПАР і скоротити близько 14 тис. робочих місць. Керівництво ком­панії пояснює, що такі дії дадуть змогу заощадити близько 45 млн доларів на рік. При цьому вироб­ництво платини зменшиться на 400 тис. тройських унцій – до 2,1–2,3 млн унцій на рік.

Більшість звільнень припаде на платиновий пояс у Рюстенбурзі. Шахтарі цього регіону страйкува­ли минулого року набільше.

Anglo American Platinum вважає, що збитки, яких вона зазнала за підсумками 2012 року, спричини­ли страйки, унаслідок яких вироб­ництво платини скоротилося на 306 тис унцій.

Минулого року в ПАР відбулося кілька великих страйків, а най­більший усезагальний страйк шахтарів пройшов у середині ве­ресня. Для наведення порядку уряд був змушений застосувати силу, а чимало шахт видобувних компаній не могли розпочати ро­боту впродовж двох місяців.

 

 

 Hyundai скасовує нічні зміни

На підприємствах ко­рейської компанії Hyundai з 8 січня запрова­джено нову систему робо­чих змін. Завдяки угоді, що її досягла з компанією член­ська організація IndustriALL Корейської профспілки робітників-металістів, упер­ше з 1967 року робітники Hyundai не працюватимуть уночі.

Упродовж десяти років проф­спілка домагалася скасуван­ня нічних змін. Інколи їй на­віть доводилося вдаватися до акцій протесту на під­тримку своїх вимог. Нарешті у серпні минулого року сто­рони дійшли згоди у розв’язанні порушеної проблеми.

Відтак на початку березня нічні зміни буде повністю скасовано. Відповідно до нової системи перша робоча зміна триватиме 8 годин 40 хвилин – із 7.00 до 15.40. На другій зміні робітники пра­цюватимуть 9 годин 50 хви­лин – із 15.40 до 1.30.

Досі перша зміна тривала 10 годин 50 хвилин – із 8-ї ран­ку до 18.50, друга – 11 годин – із 21.00 до 8-ї ранку. Робіт­ники працювали по два тиж­ні. Відомо, що нічна робота та довгий робочий час спри­чиняють важке безсоння і навіть можуть призвести до смерті від перевтоми. Після запровадження нової систе­ми робочих змін якість жит­тя корейських автомобілебу­дівників має поліпшитися.


Естонські профактивісти вчаться проводити страйки

 Центральний союз профспілок Естонії організував курси для ліде­рів галузевих профспілок, на яких вони навчалися ефективного проведення страйків.

У заняттях узяли участь по­над 40 профлідерів та акти­вістів галузевих профспілок країни. Під час навчання представники профспілок-страйкарів розповіли про ор­ганізацію акцій протесту в минулому році, поділилися позитивним досвідом, який може стати у пригоді іншим профспілкам. «Ми зосередили увагу на методах, за­вдяки яким зростає ефектив­ність страйків. Це, зокрема, використання інформаційних технологій для збільшення кількості страйкарів або для оперативної передачі пові­домлень», – розповів голова центрального союзу профспі­лок Естонії Харрі Таліга.

Під час навчання розгляда­лися масові виступи вчите­лів, медиків і пра­цівників тран­спорту, які відбу­лися у 2012 році. Аналізувалися правові пробле­ми, що виникли у ході страйку, а та­кож його вплив на суспільство та роботодавців.

 

 Коротко

  РУМУНІЯ| Унаслідок страй­ку працівників державного підприємства залізниці CFR заблоковано рух понад ста пасажирських поїздів.

На знак протесту проти за­тримки заробітної плати у грудні припинили роботу працівники великих заліз­ничних вузлів Бухареста, Крайова, Клуж, Ясс, Галац і Констанца.

ІТАЛІЯ| У римському аеро­порту «Фьюмічіно» співробіт­ники магазинів Duty Free влаштували акцію протесту, протестуючи проти скоро­чення, і перекрили доступ до стійок реєстрації терміналів № 1 і № 2. Відтак пасажири запізнилися на реєстрацію та не змогли вчасно вилетіти.

Страйк пов’язаний зі скоро­ченням 44 співробітників ма­газинів безмитної торгівлі, що їх було звільнено 4 січня. Усі вони втратили роботу у зв’язку з рішенням компа­нії Duty Free Group про за­криття семи магазинів у «Фьюмічіно».

ГРУЗІЯ| Медпрацівники Ре­ферального шпиталю Грузії (колишня лікарня 31-го авіа­ційного заводу) оголосили про намір розпочати страйк. Вони обурені тривалою за­тримкою зарплати й наміра­ми керівництва медичного закладу розпочати скорочен­ня співробітників. Перегово­ри щодо мирного розв’язання проблем виявилися марними.

ГАБОН| Розпочався страйк на єдиному нафтоперероб­ному заводі країни «Согара». Близько 300 робітників про­тестують проти звільнення і припинення надання їм ме­дичних послуг.

Напередодні керівництво підприємства ухвалило рі­шення закрити лабораторію та рентгенівське відділення медичного центру й звільни­ти співробітників відділення.

24.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання