« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Премія Свенссона – кращому профлідеру

Премія Свенссона – кращому профлідеру

 Виконавчий комітет Конфедерації праці Росії (КТР) 9 січня ухвалив рішення висунути кандидатуру го­лови первинки незалежної профспілки «СОЦПРОФ» ГЗК АК «АЛРОСА» (Якутія) Валентина Урусова, який нині перебуває у колонії, на отримання престижної міжнародної премії імені Артура Свенссона.

 Міжнародна премія іме­ні Артура Свенссона відзначає досягнення окремих профактивіс­тів, профспілок та їх об’єднань у боротьбі за трудові права. Премія заснована найбільшими нор­везькими профспілками та вручаєть­ся щорічно.

На думку членів виконкому КТР, Валентин Урусов, який унаслідок ув’язнення позбавлений можливості не тільки вести повсякденну проф­спілкову діяльність, а й нормальний спосіб життя, без перебільшення є символом боротьби за трудові права в країні. Міжнародна організація пра­ці у листопаді 2012 року рекомендува­ла уряду Російської Федерації зроби­ти всі необхідні кроки для якнай­швидшого звільнення Валентина Урусова.

Виконком КТР інформував про прийняте рішення керівництво комі­тету Міжнародної премії імені Арту­ра Свенссона, лідерів Міжнародної конфедерації профспілок, керівників закордонних національних профцен­трів, що співпрацюють із Конфедера­цією праці Росії.

 

 

 Рекордні показники безробіття у Єврозоні

 Поки європейські лідери стверджують, що криза близька до завершення, статистика свідчить про протилежне. Показник безробіття, який прямо характеризує стан еконо­міки, у листопаді минуло­го року зріс до рекордних 11,8 відсотка.

За даними, які наводяться у звіті Євростату, два мільйони мешканців Єв­розони втратили роботу в період із листопада 2011 року по листопад 2012 року. А загальна кількість безробітних становить близько 188 тис. осіб.

Список країн із найвищим рівнем безробіття очолю­ють Іспанія (26,6%) та Гре­ція (26%). Найменше без­робітних зареєстровано в Австрії, Люксембурзі, Ні­меччині та Нідерландах.

В Іспанії та Греції увесь минулий рік відбувалися протести й численні страйки населення, яке обурене постійними ско­роченнями робочих місць у бюджетному секторі та загальним зниженням рівня зарплат.

У середині грудня міні­стри фінансів країн Євро­зони схвалили виділення Греції чергового траншу допомоги, адже країна все ще балансує на межі дефолту.

 

 

 «Свобода слова – не злочин»

Під таким гаслом у Китаї уперше за останні 20 років відбулися про­тести проти цензури в ЗМІ.

У місті Гуанчжоу (столиця провін­ції Гуандун) 7 січня сотні маніфес­тантів прийшли до будівлі редак­ції газети «Нанфанг Жуомо» («Пів­денний уїкенд»), аби підтримати журналістів видання, які протесту­вали проти втручання влади у ре­дакційну політику.

Газета «Нанфанг Жуомо» вважа­ється однією з найліберальніших у Китаї. Скандал вибухнув після того, як на вимогу влади провінції на першій шпальті видання приві­тання з Новим роком і заклик до дотримання конституційних сво­бод були замінені статтею про до­сягнення правлячої Комуністичної партії.

Головний редактор «Нанфанг Жу­омо» заявив, що це рішення він прийняв без втручання влади. Співробітники газети дистанцію­валися від цієї заяви та оголосили про початок страйку, до якого приєдналися їхні колеги з інших видань. Після тривалих перемо­вин із представниками влади журналісти здобули перемогу в боротьбі проти цензури слова.

 

 

У Швейцарії очікується підвищення «мінімалки»

Швейцарські профспіл­ки вимагають запроваджен­ня мінімальної заробітної плати в розмірі не менш як 4000 франків (4339 доларів).

За словами голови Об’єднаного союзу профспі­лок Швейцарії Пауля Рехш­тайнера, запровадження «мінімалки» вкрай необхід­не через те, що сьогодні в країні працівники, які про­йшли професійне навчання, часто не мають можливості забезпечити собі та своїй родині гідне існування.

Нині у країні близько 430 ти­сяч працівників заробляють менше 4000 франків при по­вній зайнятості, причому 140 тис. мають федеральний сер­тифікат кваліфікації, який га­рантує стабільний і гідний прибуток. Незабаром ініціа­тиву профспілок буде розгля­нуто на засіданні парламенту.

 

Моряки вимагають повернути борг

 Колишні члени екіпа­жу теплохода «Совет­ская гавань» вимагають арештувати судно, що зайшло в порт Владивосток після тривалої стоянки біля берегів Китаю.

Як повідомляє сайт Росій­ської професійної спілки мо­ряків, теплохід «Советская гавань» із кінця минулого року перебував на ремонті в порту Тяньзинь. Контракти членів екіпажу закінчилися ще навесні 2012 року, проте вони не могли повернутися додому через відсутність грошей. Родичі моряків звернулися за допомогою до Російської профспілки моряків. Після того, як її представники здійняли три­вогу, про проблеми росіян дізналися в Далекосхідному слідчому управлінні на тран­спорті, службі зайнятості та Федеральному агентстві морського і річкового тран­спорту. Профспілка наполя­гла на проведенні перевірки роботодавця моряків. Нині більша частина екіпажу вже повернулася на батьківщи­ну, а тепер біля російських берегів пришвартувалося судно.

Моряки вимагають арешту­вати теплохід через те, що їм не виплачено всі заборго­вані кошти. Станом на 1.11.2012 роботодавець по­вернув морякам тільки $150 тисяч із $200 тисяч боргу. За словами голови профспілки Миколи Суханова, кілька ко­лишніх моряків із «Совет­ской гавани» не отримували гроші від двох до п’яти міся­ців. Він висловив упевне­ність, що найближчим ча­сом до профспілки з прохан­ням допомогти повернути зароблені гроші звернуться й інші моряки.

 

 

 Коротко

 МОЗАМБІК| У країні відбув­ся страйк лікарів, які вимага­ли підвищення зарплати до 3000 доларів на місяць, тоді як влада пропонує усього лише тисячу доларів.

Міністерство охорони здоров’я країни вважає страйк незаконним, бо лікарі не ма­ють права вдаватися до подібних заходів.

ІСПАНІЯ| Через протест прибиральників, які вимага­ють підвищення зарплати й поліпшення умов праці, ву­лиці міста Гранада завалено тоннами сміття. Протесту­вальники обурені нещодав­нім рішенням компанії «Іна­гро», яка опікується забезпе­ченням чистоти в місті, ско­ротити свій бюджет на €3,5 млн за рахунок зменшення зарплати робітникам.

За підрахунками працівників, їхній дохід зменшиться в се­редньому на 20%.

КИРГИЗСТАН| Профком ТзОВ «Майлуу-Сууйський ламповий завод» вважає, що під виглядом запровадження плану реабілітації підприєм­ство хочуть захопити.

За словами голови профкому підприємства Авазхан Арзи­кулової, у грудні минулого року підписано план реабілі­тації заводу, згідно з яким ТзОВ «Електротехнік» інвестує у підприємство 650 млн сомів для відродження старого за­воду ВАТ «МСЕЛЗ», який ви­знано банкрутом у 2009 році. «Насправді наше підприєм­ство хочуть просто захопити. Трудовий колектив категорич­но проти такого рішення», – заявила Авазхан Арзикулова.

Працівники та профком заво­ду наполягають на тому, що держава має викупити під­приємство, виплатити борги або виставити його на чесні торги, аби інвестор мав змо­гу викупити завод.

Білорусь | Мінський обком профспілки освітян обстояв соціально-економічні права працівниці ліквідованої уста­нови освіти. Вчительці, яка була звільнена з порушенням чинного законодавства, було виплачено компенсацію в роз­мірі двомісячного середнього заробітку та вихідну допомогу в розмірі трикратного серед­ньомісячного заробітку на за­гальну суму 14,4 млн рублів.

20.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання