« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Започатковано «Гарячу лінію»

Започатковано «Гарячу лінію»

 Федерація профспілок Білорусі започаткувала «гаря­чу лінію» з питань дотримання вимог охорони праці та побуту на виробництві, повідомляє прес-служба Федерації профспілок Білорусі.

Відтепер можна зателефо­нувати й поставити запи­тання щодо дотримання законодавства про охоро­ну праці, а також залиши­ти інформацію про наявні порушен­ня. Технічні інспектори праці ФПБ готові виїхати на місце та перевірити отримане повідомлення.

У межах роботи «гарячої лінії» роз­глядатимуться питання створення належних побутових умов, дотриман­ня температурного режиму, організа­ції гарячого харчування, що особливо актуально в зимовий період.

Федерація профспілок Білорусі ще минулої зими під час проведення пе­ревірок особливу увагу приділяла до­триманню температурного режиму у виробничих приміщеннях і цехах. На одному із засідань Президії Ради ФПБ розглядалося питання створення нор­мальних виробничо-побутових умов для працівників. Більш того, ФПБ звернулася до уряду та об’єднання на­ймачів із вимогою вжити всіх необ­хідних заходів, щоб усунути недолі­ки, пов’язані із забезпеченням нор­мальних побутових умов на підпри­ємствах. Ідеться про організацію га­рячого харчування, створення кімнат прийому їжі, обладнання гардероб­них, душових кімнат, дотримання температурного режиму тощо.

Ця проблема вкрай актуальна, тому Федерація має намір і надалі доклада­ти всіх зусиль для її вирішення.

Телефонна «гаряча лінія» дасть змогу оперативно виявляти недоліки та порушення вимог охорони праці, своєчасно вживати заходів щодо їх усунення.

 

 

 Готуються змінидо трудового та адміністративного кодексів

 Парламент Азербай­джану готовий внести зміни до Кодексу адміні­стративних правопору­шень і Трудового кодексу республіки. Проекти цих законів обговорювалися на засіданні комітету Міл­лі Меджлісу із соціальної політики.

Як зазначив голова комі­тету Хаді Раджаблі, зміни, запропоновані до Кодек­су адмінправопорушень і Трудового кодексу, пов’язані із внесенням змін до закону «Про профспілки».

На підставі зміни, запро­понованої до п. 31 ТК, слова «стягування член­ського внеску із заробіт­ної плати членів профспі­лок» замінюються слова­ми «забезпечення стяг­нення роботодавцем членських внесків із зарплати працівників, які є членами профспілок, за допомогою бухгалтерії та перерахування їх протя­гом чотирьох робочих днів на спеціальний раху­нок профорганізації кон­кретної установи».

У Кодексі адмінправопо­рушень передбачено від­повідальність за непере­рахування цих членських внесків.

У ході засідання його учас­ники зазначили, що запро­поновані зміни позитивно позначаться на діяльності профспілок, сприятимуть зміцненню фінансової дис­ципліни та запобігатимуть правопорушенням.

 

 ВЄРР проти декрету № 9 Олександра Лукашенка

  Від імені Всеєвропей­ської регіональної радиМіжнародної конфедерації профспі­лок президент ВЄРР Ми­хайло Шмаков звернувся до президента Білорусі Олек­сандра Лукашенка з вимо­гою скасувати декрет, що за­проваджує в країні примусо­ву працю. Нагадаємо, що підписаний на початку груд­ня Декрет № 9 фактично за­бороняє звільнення за влас­ним бажанням з ініціативи працівників. «Суть Декрету полягає в тому, що людей примушують працювати шляхом насильства і «па­личної» дисципліни», – на­голошується у зверненні Всеєвропейської регіональ­ної ради МКП.

У документі лунає заклик до Олександра Лукашенка ска­сувати Декрет № 9 і віднай­ти інші способи підвищення ефективності виробництва у деревообробній промисло­вості без порушення осново­положних принципів трудо­вих відносин.

Дії Всеєвропейської регіо­нальної ради підтримав пре­зидент Конфедерації праці Росії Борис Кравченко, за­значивши: «У Декреті йдеть­ся про фактичну заборону, у тому числі для зайнятих у деревообробній промисло­вості працівників, звільнен­ня за власним бажанням з ініціативи працівників. Цей декрет називають рабовлас­ницьким, або декретом про кріпосне право».

 

 Морякам повернули 1 млн 653 тис. доларів боргів із зарплати

  Міжнародна федерація транспортників (ITF) під­била підсумки роботи у 2012 році. Так, інспектори ITF у Санкт-Петербурзі, Но­воросійську, Калінінграді, Владивостоку допомогли повернути морякам забор­гованість із заробітної плати в розмірі 1 млн 653 тисячі доларів. Окрім того, 300 тис. доларів отримали травмова­ні члени екіпажів суден.

За словами координатора ITF в Росії Сергія Фішова, од­нією з найгучніших справ, повідомляє сайт Російської професійної спілки моряків, виявилася історія моряків, які працювали на кіпрську компанію «Admibros». 2011 року судновласник збанкру­тував, і сотні членів екіпажів виявилися покинутими в портах по всьому світу. За позовом банку-заставотримача теплоходи компанії було арештовано: моряки, які на той момент перебува­ли на борту суден, отримали зароблені гроші за рахунок продажу теплоходів. Проте ті, хто виявився на березі, усе ще очікували на заро­блені гроші. Довести право колишніх членів екіпажів на отримання зарплати було надзвичайно складно. По­при все, тим, хто став на за­хист моряків, удалося досяг­ти успіху: двадцять осіб отримали затриману заро­бітну плату на загальну суму 111 тисяч доларів.

 

  На півдні Європистрайкувалитранспортники

  На перший новорічний день припали страйки працівників транспортної сфе­ри в Португалії та Греції.

Так, учасники португальської акції про­тесту вимагали відмовитися від планів щодо скорочення їхніх зарплат. Через страйк було ускладнено рух поїздів, автобусів та паромів у Лісабоні. До страйку приєдналися португальці, що працюють у сфері вантажоперевезень.

В Афінах страйкували працівники ме­тро. Вони теж вимагали від керівництва відмовитися від скорочення зарплат.

Напередодні Нового року профспілка працівників управління аеропортів Із­раїлю повідомила про намір розпоча­ти страйкові акції в аеропорту «Бен-Гуріон», якщо не будуть виконані ви­моги профспілки про підвищення за­робітної плати для працівників і поліп­шення умов праці працівників, які були найняті через підрядників.

Голова робочого комітету управління аеропортів Пінхас Ідан заздалегідь ви­бачився перед пасажирами, які стик­нуться з незручностями, наголосивши, що на цей момент страйк – єдиний спосіб захистити права працівників.

 

  Коротко

  ВЕЛИКАБРИТАНІЯ| Напе­редодні Нового року проф­спілка працівників метро­політену заявила про про­ведення дводенного страй­ку. Працівники лондонської підземки вимагали підви­щення заробітної плати у зв’язку з тим, що їхня заро­бітна плата не відповідає прожитковому мінімуму в британській столиці. Так, прибиральники підземки заробляють у середньому 8,3 фунта за годину. А це на 4 фунти нижче розміру про­житкового мінімуму.

НІМЕЧЧИНА| Десять тисяч співробітників концерну «Кока Кола» готові оголоси­ти страйк. Про його можли­вий початок заявили пред­ставники профспілки, яка об’єднує працівників хар­чопрому і сфери доставки їжі.

За їхніми словами, напри­кінці січня відбудеться тре­тій раунд переговорів між керівництвом компанії та профспілковою стороною, яка вимагатиме збільшення заробітної плати на 6%. Окрім того, профспілка ви­ступає проти рішення керів­ництва компанії щодо ско­рочення робочих місць.

КИТАЙ | Після отримання анонімного листа проведе­но розслідування щодо зви­нувачень на адресу колиш­нього голови профспілки управління охорони здоров’я Пекіна 60-річної Бай Хун.

Виявилося, що профлідерка регулярно відвідувала доро­гі салони краси, списуючи витрати на конференції, навчально-тренувальні збори та канцелярське приладдя.

Суд визнав Бай винною у розтраті 3 990 000 юанів ($ 626 145) упродовж п’яти років на косметичні та фіт­нес послуги та засудив її до 15 років тюремного ув’язнення.

Такі дії чиновниць, які ви­трачають на себе бюджетні кошти або беруть хабарі картами фітнес-клубів і СПА-салонів, не рідкість і дістали назву «красива корупція».

10.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання