« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Очільник МОП зустрівся з профлідерами Росії

Очільник МОП зустрівся з профлідерами Росії

 У Москві, в штаб-квартирі Федерації незалежних профспілок Росії, відбулася зустріч голови ФНПР Михайла Шмакова та президента Конфедерації пра­ці Росії Бориса Кравченка з генеральним директо­ром Міжнародної організації праці Гаєм Райдером.

 У ході зустрічі учасники об­говорили сучасні виклики в галузі соціально-трудових відносин у зв’язку зі світовою економічною кризою в умовах глобальної економіч­ної та політичної нестабільності.

Голова ФНПР Михайло Шмаков ви­словив упевненість в тому, що постій­на підтримка з боку МОП як законо­давця міжнародних правових норм сприятиме розвитку соціального парт­нерства в Росії. На його думку, поетап­на реалізація міжнародних стандартів гідної праці дасть змогу не допустити погіршення становища трудящих в умовах кризи.

За словами Гая Райдера, нині світ переживає найбільш жорстку еконо­мічну кризу із 30-х років минулого століття. Тим часом, він вважає, що Росії вдається з меншими втратами долати наслідки рецесії. «Економіка Росії продовжує зростати, безробіття перебуває на порівняно низькому рів­ні», – цитує Г. Райдера прес-служба ФНПР. І все таки, за словами генди­ректора МОП, Росія немає імунітету від світових кризових явищ. У зв’язку з цим він із задоволенням відзначив, що російські профспілки являють со­бою потужну й організовану силу, яка протистоїть кризовим явищам і успішно бореться за права найманих працівників.

Президент КПР Борис Кравченко висловився про необхідність системно й професійно використовувати меха­нізми, вироблені МОП, для тристорон­нього регулювання соціально-трудових відносин. Він також подяку­вав Гаю Райдеру за підтримку скарги КПР на системні випадки порушення прав на свободу об’єднання стосовно російських профактивістів.

Після завершення зустрічі генди­ректор МОП Гай Райдер отримав ди­плом і атрибути звання почесного професора Академії праці та соціаль­них відносин, яке йому присвоєно рі­шенням вченої ради академії. Цього звання його було удостоєно «…за зна­чний внесок у розвиток сучасного сві­тового профспілкового руху, за актив­ну участь у розробленні глобальної профспілкової стратегії, що ґрунту­ється на послідовному обстоюванні принципів соціальної справедливості, повазі прав трудящих на гідні умови життя».

 

 Ізраїль. Страйк медсестер триває

  Молодший медичний персонал лікарень уже другий тиждень поспіль вдається до страйкових санкцій. Переговори з мі­ністерством фінансів, які поновилися 12 грудня, знову зайшли у глухий кут. Представники мінфі­ну й профспілки медич­них сестер заявляють, що за столом переговорів їм не вдається досягти вза­єморозуміння, тож про­тиріччя лише поглиблю­ються.

Медсестри пояснюють, що «в мінфіні відмовля­ються зрозуміти всю складність ситуації». У свою чергу, чиновники називають вимоги мо­лодшого медперсоналу «надмірними для сфор­мованої економічної си­туації». Напередодні мі­ністерство фінансів опри­люднило дані, згідно з якими окремі медичні сестри заробляють близько 13 000 шекелів, однак лідер профспілко­вої організації медсестер Ілана Коен заявила, що їй нічого невідомо про такі зарплати.

 

 

 На мідному руднику працівників протестованона ВІЛ

У Міжнародний день бо­ротьби зі СНІДом Глобальна профспілка IndustriALL та її партнери об’єднали зусилля для проведення кампанії «Добровільне консультуван­ня і тестування на ВІЛ» се­ред робітників мідної шахти Konkola у Замбії.

Шахта розташована в місті Чінголе й виробляє близько 60% міді у Замбії, відтак вва­жається найбільшим робо­тодавцем у регіоні. За оцін­ками експертів, загальна чи­сельність її працівників ста­новить 28 тис. осіб, із яких 20 тис. – робітники за контрактом.

Кампанія почалася з маршу, який мав на меті широке ін­формування працівників про небезпечне захворю­вання. Учасники маршу ор­ганізували консультації та провели тестування. Упро­довж дня планувалося, що аналіз на ВІЛ/СНІД здадуть близько 1000 осіб.

До заходу долучилися пра­цівники, члени їхніх родин, а також місцеві жителі. Пра­цівники, результати аналізів яких на ВІЛ виявилися пози­тивними, дістали направ­лення у головний госпіталь для подальшого обстежен­ня, а представник профспіл­ки запевнив, що про хворих подбають.



Гірники пропонують відновити Держгіртехнагляд

 Близько 30 керівників під­приємств гірничодобувної промисловості Республіки Киргизстан звернулися до уряду з пропозицією відно­вити Державну інспекцію з нагляду за промисловою без­пекою та гірничого нагляду (Держгіртехнагляд) у новій структурі уряду. Про це 12 грудня повідомив голова Центрального комітету гірничо-металургійної проф­спілки Ельдар Таджібаєв.

З огляду на те, що до кінця ц. р. буде представлена нова структура уряду країни, пред­ставники профспілки вважа­ють за необхідне відновити Держгіртехнагляд, а також зберегти Міжгалузевий на­вчальний центр, який готує спеціалізовані кадри для не­безпечних виробничих об’єктів.

«Держгіртехнагляд зареко­мендував себе як реально ді­ючий державний орган, який робить істотний внесок у про­цес забезпечення промисло­вої безпеки на небезпечних виробничих об’єктах, запобі­гання аваріям, техногенним катастрофам, нещасним ви­падкам на виробництві», – зазначив Ельдар Таджібаєв.

 

  Коротко

  ЧЕХІЯ| У наступному році чеська компанія «ЧД Кар­го» (ČD Cargo) має намір продати 87 зайвих локо­мотивів, перетворити на металобрухт майже 5000 вагонів і звільнити 2220 співробітників. Ці заходи передбачено відповідно до плану реструктуризації компанії на 2013 рік.

США| Понад 10 тисяч де­монстрантів зібралися біля Капітолію штату Мічиган, аби висловити свій протест проти ухвалення місцеви­ми законодавцями першо­го з двох законопроектів «про право на працю», що обмежує свободу дій профспілок у цьому штаті.

Так, розроблений законо­проект забороняє проф­спілкам вимагати від ро­бітників вступати до їх лав і сплати внесків. Його ухва­лення завдасть значного удару по профспілках. Крім того, дія закону поширю­ватиметься на організації приватного й громадсько­го сектору, за винятком по­жежної охорони та поліції.

КИТАЙ | Бортпровідники гонконгівської авіакомпанії Cathay Pacific не посміхати­муться пасажирам і не пропонуватимуть їм алко­гольні напої під час польо­ту. До таких кроків співро­бітники компанії можуть вдатися у рамках страйку проти відмови керівництва підвищити їм на 5% зарплату.

ПАКИСТАН| Профспілка працівників готелю «Pearl Continental» у Лахорі до­моглася перемоги в голо­суванні, підсумки якого до­вели її репрезентативність. Відтак завершився багато­річний конфлікт, у ході яко­го організації довелося по­долати складні випробу­вання, у тому числі звину­вачення у сфабрикованій справі проти дев’яти її лі­дерів у «тероризмі».

20.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання