« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Працівникам повернули майже 30 млн рублів

Працівникам повернули майже 30 млн рублів

 У Білорусі під час планової перевірки громадсько­го контролю у ВАТ «Гомельдрев», «Гомельський ліспромгосп» та Василевічському лісопункті ВАТ «Елітпаркет» головними правовим і технічним ін­спекторами праці профспілки АСМ були виявлені грубі порушення законодавства в частині термінів виплати заробітної плати працівникам.

 У червні 2011 року наймачем було видано наказ про ви­дачу 10% нарахованої суми заробітної плати в натуральному ви­гляді. Протягом тривало­го періоду – з червня 2011 до жовтня 2012 років – із заробітної плати праців­ників Василевічського лі­сопункту систематично здійснювалися такі відрахування, про що свідчать щомісячні відомості. На підставі наданих документів сума залишку коштів недоплачених пра­цівникам Василевічського лісопунк­ту за станом на момент проведення перевірки становила 26 124 675 ру­блів.

Безсумнівно, виплата зарплати може здійснюватися в натуральній формі. Однак, трудовим законодав­ством Республіки Білорусь, контрак­тами працівників, колективним дого­вором встановлено конкретні строки виплати заробітної плати – до остан­нього числа поточного місяця. Відпо­відно, оплата праці, здій­снювана в натуральній формі, не є винятком із за­гальних норм і має прово­дитися своєчасно у вста­новлені законодавством, місцевими нормативними актами та контрактами працівників терміни.

Бухгалтерські дані про відрахування свідчили про наявність залишків коштів на рахунках орга­нізації, тобто про недоотриману сво­єчасно зарплату, зокрема в натураль­ній формі. Отже, роботодавець не ви­платив своєчасно й у повному обсязі заробітну плату працівникам.

Головні правовий і технічний ін­спектори праці профспілки АСМ ви­сунули наймачеві вимогу про здій­снення виплати працівникам Василе­вічського лісопункту недоотриманої ними заробітної плати, а оплату пра­ці в натуральній формі провести згід­но з угодою. У листопаді 2012 року працівникам було виплачено недоотриману зарплату в розмірі близько 30 млн рублів.

 

 Коротко

 США| Банк Citigroup ого­лосив про скорочення 11 тис. робочих місць у своїх відділеннях по всьому сві­ту в інтересах «підвищен­ня ефективності». Велика частина скорочень припа­дає на відділи по роботі з клієнтами. Таким чином, загальна чисельність пер­соналу банку скоротиться на 4%.

 ІЗРАЇЛЬ | Черговий раунд переговорів страйкарів – медичних сестер з мініс­терством фінансів, що пройшов увечері 5 груд-ня, завершився безрезуль­татно.

Профспілкова асоціація молодших медпрацівників звинувачує мінфін в ухи­ленні від виконання угод, підписаних менше року тому. За словами профлі­дерів, після попереднього страйку в квітні цього року мінфін зобов’язався у ве­ресні розпочати інтенсивні переговори щодо поліп­шення умов праці медсес­тер і підписання колектив­ного трудового договору, який мав набути чинності з 1 січня 2013 року.

ПАР| Після двотижневої перерви в провінції Захід­ний Кейп працівники ви­норобних ферм відновили розпочатий раніше страйк. Вони вимагають підвищи­ти зарплату вдвічі.

Робітники погодилися при­пинити акцію на два тижні, щоб міністерство праці мо­гло втрутитися і вирішити їхні проблеми.

ІСПАНІЯ | Конфедерація профспілок робочих комі­сій (CC OO) і Загальна спіл­ка трудящих (UGT) оголо­сили про страйки праців­ників іспанських готелів. Страйки пов’язані із запла­нованими організацією Paradores de Turismo ско­роченнями.

 

 Лоцмани проти заборони на продовження морської кар’єри

 Міжрегіональна проф­спілка лоцманів висло­вила солідарність з Росій­ською професійною спілкою моряків з питання щодо не­обхідності перегляду Поло­ження про дипломування членів екіпажів морських суден.

Як повідомляє офіційний сайт РПСМ, із набранням чинності наказу № 62 моря­ки, які з різних причин пере­ходили на берегову роботу, отримали заборону на про­довження морської кар’єри. «Немає 12 місяців плавста­жу протягом останніх 5 років – починай свою кар’єру з нуля! А все тому, що віднов­ні курси відмінили», – ка­жуть працівники.

Іншими словами, фахівці, яким довіряють проведення суден різної водотоннаж­ності та вантажопідйомності в найскладніших навігацій­них і погодних умовах, від­тепер не мають можливості знову повернутися на флот із тієї ж причини, що й моряки.

«У період, коли закінчується навігація, деякі лоцмани, щоб не сидіти без діла, бе­руть відпустку на основному місці роботи і знову йдуть у рейс, – говорить представ­ник МПСЛ В. Серебряков. – Однак із прийняттям Поло­ження хлопці позбавляють­ся цієї можливості».

У планах РПСМ на майбутнє добитися внесення змін у процедуру обміну і продо­вження дипломів. Питання про це порушувалося на черговому засіданні ради РПСМ, яке відбулося в Мо­скві 8–9 грудня.

 

 Бортпровідникам British Airways пропонують добровільно звільнитися

 Британський авіапере­візник British Airways (ВА) планує скоротити 400 бортпровідників. Представ­ник International Airlines Group, власника ВА, пояс­нив, що компанія запропо­нувала своїм співробітникам звільнитися за власним ба­жанням.

Авіакомпанія вже почала пе­реговори з приводу скоро­чень персоналу з профспіл­кою Unite, що представляє інтереси членів екіпажів ВА. Очікується, що консультації триватимуть 3 місяці, а пер­ші звільнення почнуться не раніше березня 2013 року.

Всього в ВА працюють близь­ко 14 тис. бортпровідників. У 2010–2011 роках вони про­вели низку масових страй­ків, виступаючи проти скоро­чення кількості членів у кож­ному екіпажі і «заморожен­ня» зарплат. Страйки стали однією з причин, з якої паса­жиропотік і прибуток ВА зна­чно скоротилися.

International Airlines Group належить і найбільша авіа­компанія Іспанії Iberia. На початку листопада керівни­цтво перевізника оголосило про скорочення 4,5 тис. спів­робітників. У відповідь екі­пажі літаків Iberia і наземні служби компанії оголосили про страйк 14 і 17–21 груд­ня. У свою чергу, International Airlines Group подала до суду на профспіл­ку пілотів Iberia.

 

 Під час ремонтних робіт загинули робітники

 Під час демонтажу тро­туарної основи Аксай­ського моста в районі федеральної траси М4 «Дон» двоє робітників компанії «Мостозагін-10» впали на залізничне полотно. Причиною по­дії стало обвалення бе­тонної конструкції. В ре­зультаті падіння з висо­ти 13 м 50-річний мон­тажник помер на місці, а 42-річний зварюваль­ник із тяжкими тілесни­ми ушкодженнями був госпіталізований до Центральної районної лікарні Аксайського ра­йону, де від отриманих травм помер.

Як повідомляє агент­ство «Кавказький ву­зол», крім співробітни­ків МНС, поліцейських і лікарів швидкої медич­ної допомоги на місце трагедії прибув тран­спортний прокурор Ростова-на-Дону Сергій Чабра.

За фактом події слідчи­ми органами прово­диться перевірка, за ре­зультатами якої буде прийнято процесуальне рішення. Реконструкція Аксайського мосту роз­почалася в серпні 2012 року, останній капіталь­ний ремонт проводився в 1995-му.

17.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання