« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Педагоги розкритикували закон про освіту

Педагоги розкритикували закон про освіту

 У Москві на площі Революції відбувся мітинг, присвячений майбутньому розгляду в Державній думі проекту федерального закону «Про освіту», а також проблемі скорочення витрат на соціальну сферу в проекті держбюджету на 2013–2015 роки. За підра­хунками організаторів, у мітингу взяли участь близь­ко 500 осіб. Акції підтримки також відбулися в інших містах Росії.

 Відкриваючи мітинг, співголова Міжрегі­ональної профспіл­ки працівників осві­ти «Учитель» Андрій Демидов звернув увагу присутніх на успіхи гро­мадської кампанії, яка проводиться вже кілька тижнів. За словами депу­татів від правлячої партії, Державна дума вже отримала майже 100 тис. звернень і змушена була пере­нести друге читання скандального за­конопроекту на три тижні.

«Наш мітинг – це ще одна легальна форма тиску на владу, щоб вона при­слухалася до голосу народу і внесла до проекту необхідні поправки», – за­значив у своєму виступі Андрій Демидов.

У заході взяли участь представни­ки Загальноросійського руху «Росій­ським дітям – доступну дошкільну освіту» (РДДДО), які підготували свій пакет поправок до закону щодо до­ступності дитячих садків, а також Міжрегіональна профспілка «Учи­тель», ініціативні групи МДУ, МПГУ, РДГУ, профспілка РАН, ініціативна група батьків, викладачі ліцеїв і гімна­зій, яким у новому проекті не знайшлося місця.

Особливо схвилював мітингувальників виступ стипендіата Президента Росії, доктора хімічних наук Олексія Бобровсько­го, який говорив про полі­тичні утиски наукової галузі. Прези­дент Конфедерації праці Росії Борис Кравченко звернув увагу на те, що бо­ротьба за освіту і трудові права пов’язані між собою. Профспілки, що входять до КПР, всіляко підтримують педагогів, вчених і батьків у їх бо­ротьбі проти скорочення витрат на освіту та науку.

Із короткою промовою солідарності виступила й представник групи «Про­ти знищення охорони здоров’я» Алла Фролова. Разом з колегами їй удалося домогтися скасування рішення про за­криття дитячої лікарні № 12.

На закінчення мітингу прийнято резолюцію, яку буде направлено орга­нам влади.

 

 Panasonic скоротить 10 тисяч співробітників

  Японська індустрія електроніки все ще відчуває труднощі світової еко­номічної кризи, одним з болючих наслідків якої є масові звільнення працівників. Про майбутнє скоро­чення до кінця фінансового року ще 10 тис. співробітників повідо­мив фінансовий директор Panasonic Хідеакі Каваї.

Каваї навів дані, за якими приблизно п’ята частина підрозділів Panasonic працюють із збитками і лише поло­вина здатні забезпечити операцій­ний прибуток у розмірі не менше 5%. «Президент компанії поставив завдання підрозділам протягом трьох років вийти на операційний прибуток у межах 5%, – повідомив Каваї. – Ми сподіваємося, що цього не доведеться чекати так довго».

На початку 2013 року компанія почне розпродаж активів, зокрема будівель і земельних володінь в Японії. Наступний фінансовий рік, що закінчується в березні 2014 року, компанія планує завершити з операційним прибутком у розмірі 200 млрд ієн (2,52 млрд дол.).

 

 

 Страйк робітників виноробних ферм спричинив безлад

 У провінції Західний Кейп Південно-Африканської Республіки під час акцій протесту загинула одна особа, п’ятеро дістали поранення й десятки аре­штовані.

Співробітник поліції Андре Траут повідомив, що 28-річний чоловік «загинув у ре­зультаті дій поліції», проте подробиць не навів. За сло­вами представника опози­ційної партії Демократичний альянс Зака Мбеле, ще од­ного фермера було забито на смерть агресивним на­товпом страйкуючих праців­ників, але офіційних повідо­млень із цього приводу поки немає.

Страйк, що розпочався кіль­ка днів тому в містечку Де Дурнс, поширився на 16 міст у районі долини річки Хекс. Робітники вимагають підви­щення зарплати з 75 до 150 рандів на день (18 дол.). Під час сутички з поліцією один правоохоронець по­страждав – хтось поцілив йому каменем у голову. За непідтвердженими даними, поліція використала гумові кулі, аби розігнати мітингу­вальників.

Губернатор Західного Кейпа Хелен Зілле закликала пре­зидента країни Джейкоба Зуму особисто втрутитися в події, щоб «запобігти анар­хії». З представниками страйкарів зустрічалася мі­ністр сільського господар­ства, лісів та рибальства ПАР Тіна Юматов-Петерсон. Вона сказала, що намагати­меться «відновити відноси­ни» між працівниками й фермерами.

 

 

 Звільнені працівники «Теласі» розпочали голодування

  14 листопада в Тбілісі біля офісу енергорозподіль­чої компанії «Теласі» троє звільнених співробітників – Гіоргі Ломідзе, Зура Мела­дзе та Лаша Квачадзе роз­почали голодування.

22 жовтня колектив «Теласі» провів страйк, висунувши, зокрема, вимоги щодо по­новлення на посадах 125 звільнених працівників. За їх словами, керівництво компанії не виконало своїх обіцянок повернути на ро­боту незаконно звільнених у серпні ц. р. співробітників.

За ініціативою профспілки підприємства та генераль­ного директора «Теласі» Ашота Манукяна була ство­рена спеціальна комісія, що прийняла рішення про по­вернення звільнених співро­бітників на роботу з 1 листо­пада. Попри це їх і досі не поновлено на посадах офі­ційно.

Коментарів керівництва компанії в зв’язку з новою акцією протесту на сьогодні немає, і їх позиція невідома. Раніше колишній комерцій­ний директор підприємства Зураб Арсошвілі назвав за­яви звільнених «політичною спекуляцією», пояснивши, що нікого в компанії за полі­тичними мотивами не звіль­няли.

 

  Коротко

  Німеччина | Найбільша авіакомпанія країни Lufthansa досягла угоди з бортпровідниками про збіль­шення зарплат. Їх буде підви­щено в середньому на 4,6%, а договір про нові умови оплати праці діятиме з 1 січ­ня 2013 до кінця 2014 року. Також у Lufthansa вирішили не звільняти без компенса­цій працівників комерційних рейсів.

Франція | У країні розпо­чався безстроковий страйк лікарів. До нього приєднали­ся хірурги приватних клінік, що протестують проти спроб уряду обмежити їх тарифи, а також інтерни державних лі­карень, які звинувачують владу в небажанні полегши­ти їх вкрай важкі умови пра­ці. Ініціаторами акції були близько 30 профспілок. Ро­боту вже призупинили понад 70% приватних клінік.

Швейцарія | Керівництво швейцарського постачальни­ка товарів для фармацевтич­ної галузі Lonza розпочало переговори з профспілками Syna і Unia про скорочення частини штату підприємства в місті Вісп у межах програми антикризових заходів VispChallenge.

Як стверджують представни­ки Lonza, процес прийняття рішення триватиме до кінця року. У цей період члени спі­лок матимуть змогу вносити пропозиції щодо заходів за­планованого скорочення персоналу. Крім того, буде створено спеціальну групу в складі представників комісії та профспілок, на засіданнях якої обговорюватимуть, зо­крема, умови трудових дого­ворів та компенсації.

Іспанія | У Мадриді відбу­лася демонстрація співробіт­ників поліції, які протестують проти скорочення витрат на їхнє відомство. За оцінками організаторів – поліцейської профспілки SUP, акцію під­тримали не менше 5 тис. правоохоронців. Працівники поліції вийшли на вулиці че­рез три дні після того, як в Іс­панії відбувся генеральний страйк, у якому взяли участь усі великі профспілки країни.

 

 

22.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання