« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Депутати Португалії схвалили нові методи економії

Депутати Португалії схвалили нові методи економії

 Парламент країни в першому читанні затвердив бю­джет на 2013 рік, який містить пакет непопулярних заходів, зокрема підвищення податків. Вони дозво­лили уникнути політичної кризи, а також підвищи­ли ймовірність подальшого виділення допомоги для порятунку країни.

 Як повідомляє видання Wall Street Journal, Португалія перебуває на порозі тре­тього року рецесії, тож економісти попереджа­ють, що збільшення податків тільки посилюватиме складну економічну ситуацію в країні. Хоча такі заходи піддавалися критиці з боку самих за­конодавців, бюджет, який передбачає підвищення податків на 4,3 млрд євро (5,6 млрд дол. США), був прийнятий більшістю парламентарів. Зокрема, зростуть податки на прибуток, при­ріст капіталу, майно й автомобілі, а також зменшаться витрати на 1 млрд євро.

«В умовах викликів, які постали перед країною, ми не можемо дозво­лити собі політичну кризу», – заявив міністр закордонних справ Португа­лії Паулу Портас. Наразі парламент розпочне докладне обговорення бю­джету, показники якого можуть змінитися до оста­точного прийняття в кінці листопада.

Ухвалення бюджету на 2013 рік викликало невдо­волення з боку населення. 1 листопада демонстранти вийшли на вулиці ще вно­чі і зібралися біля будівлі парламенту в Лісабоні, протестуючи проти підвищення по­датків. Країні виділили 78 млрд євро і зобов’язали запровадити заходи жор­сткої економії. Однак підстав для хви­лювання у Португалії стає все менше. Про це свідчать макроекономічні дані, що вказують на повільне відновлення економіки країни. При цьому уряд очі­кує, що ВВП країни знизиться на 3% в 2012 році, а в 2013-му скорочення стано­витиме 1%, але такі прогнози біль­шість економістів вважають занадто оптимістичними. Також очікується зростання безробіття до рекордних 16,4% порівняно з поточним рівнем 15%. При цьому дефіцит ВВП скоро­титься з 5% до 4,5%, а середній розмір податку на доходи складе 13,2% проти нинішніх 9,8%.

Профспілки закликали до загаль­ного страйку 14 листопада. А допомо­га до демонстрантів може прийти з несподіваного боку. Справа в тому, що законопроект може бути оскаржений в Кон­ституційному суді на тій підставі, що підвищення податків порушує права громадян, негативно впли­ваючи на населення краї­ни, яке живе за межею бід­ності. Але наразі експерти не прогнозують, яким буде рішення суду.

 

 

 Правозахисним організаціям – офіційну реєстрацію!

 Нещодавно понад 10 незалежних правозахисних організацій, які опі­кувалися трудовими правами і проблемами працівників, були змушені припинити свою діяль­ність і закрити офіси та центри в Шеньчжені – місті на кордоні з Гон­конгом. Як повідомляє інформ­центр Конфедерації профспілок Гонконгу, на відміну від соціальних або таких, що займаються справа­ми місцевих громад, організацій ніхто із захисників трудових прав так і не зміг отримати офіційну ре­єстрацію ні на рівні провінції Гуан­дун, ні на рівні міста. Це робить їх уразливими навіть перед опосе­редкованим тиском.

Ті, хто намагається обстоювати тру­дові права в Китаї, мають нагальну потребу в поширенні інформації про свою роботу та підтримці з боку міжнародного робітничого руху, щоб домогтися офіційної реє­страції, визнання своєї законної ді­яльності, припинення тиску і мож­ливості працювати серед людей, які потребують їхньої допомоги.

 

 Авіадиспетчери отримають індексацію заробітної плати

 Федеральна профспіл­ка авіадиспетчерів Ро­сії (ФПАД) отримала пере­могу в суді над своїм робо­тодавцем – Державною кор­порацією організації пові­тряного руху. Остання нама­галася оскаржити припис Роспраці про виплату недо­отриманих співробітниками столичного авіавузла 500 млн рублів.

Заборгованість утворилася через те, що диспетчерам кілька років не індексували заробітну плату. Наразі вони сподіваються, що виплати нарешті розпочнуться і гото­ві розглянути різні варіанти її погашення. У свою чергу, Росавіації не вважає за по­трібне підвищувати зарпла­ти авіадиспетчерам.

Конфлікт виник через те, що до 2012 року в колективно­му договорі існував пункт про обов’язкову індексацію зарплат диспетчерів. Згідно з ним індексація зарплат московських авіадиспетче­рів залежала від зростання прибутків. Представники ФПАД наполягали на тому, що якщо доходи підприєм­ства від основного виду ді­яльності збільшуються, то відповідно має індексувати­ся й заробітна плата. Проте, за їхніми словами, індексу­вати зарплати ніхто і не зби­рався.

У свою чергу, керівництво держкорпорації заявило, що договір, на який посилають­ся члени профспілки, давно не діє – його було укладено наново, й відповідних пунк­тів у ньому немає. Представ­ники роботодавця стверджу­ють, що збільшення зарплат призведе до зростання цін на авіаперевезення.

 

 

 «Фордівці» готуютьсяобстоювати новий колдоговір

Конференціятрудового ко­лективу заводу Ford у місті Все­волжську одноcтайно схва­лила новий проект колдоговору та до­даткової угоди до нього, яка поши­рюється лише на членів профспілки.

Найближчим ча­сом профорганіза­ція запропонує ро­ботодавцеві розпо­чати переговори. Як заявляють чле­ни профспілки, за­водчани мають на­мір добитися нових бонусів та соціаль­них гарантій. За словами члена профкому Артема Яшенкова, про ко­лективні дії на да­ному етапі говори­ти ще рано, спілча­ни чекатимуть ре­зультатів перего­ворного процесу.

Проект колдогово­ру на 2013 рік пе­редбачає значне поліпшення умов праці та соцзахис­ту працівників. Чи­малі компенсації отримають робіт­ники, зайняті на роботах зі шкідли­вими та важкими умовами праці. Значні переваги виписані також в проекті додаткової угоди – їх мати­муть тільки члени профспілки.

 

 Коротко

 ГРЕЦІЯ | Провідні грецькі профспілки державного і приватного секторів ого­лосили про проведення 6–7 листопада 48-годинного страйку проти захо­дів економії, які уряд пла­нує провести в обмін на кредити ЄС і МВФ.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ | Авто­концерн Ford Motor пла­нує перенести виробни­цтво з Саутгемптона, міста на південному узбережжі країни, яке в минулому році не змогло забезпечи­ти запланований обсяг ви­робництва в 30 тис. авто­мобілів, на завод Ford Transit, що в Туреччині.

Компанія Ford розпочала другий етап скорочення робочих місць у Європі, а також закриття заводів, намагаючись зупинити зростання збитків у регіо­ні. Її представники повідо­мили британським проф­спілкам про плани закрит­тя заводу з виробництва мікроавтобусів в Саут­гемптоні, а також центру штампування в Дагенхамі в середині 2013 року, ско­ротивши 1400 робочих місць і припинивши ви­робництво автомобілів Ford у Великобританії.

ГРУЗІЯ | У Тбілісі робітни­ки Чіатурського гірничодо­бувного комбінату прове­ли акцію протесту біля державної канцелярії і на­правили своє звернення прем’єр-міністру Грузії Бі­дзіні Іванішвілі. У листі на ім’я прем’єр-міністра ро­бітники вимагають ауди­торської перевірки компа­нії «Грузинський марга­нець» і створених нею умов праці.

КЕНІЯ | Докери морського порту Момбаси припинили дводенний страйк, у якому взяли участь понад 3,5 тис. осіб. Як заявили представ­ники профспілки, керівни­цтво порту погодилося з вимогами робітників, які наполягали на укладенні постійних контрактів.

19.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання