« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілки вимагають справедливості

Профспілки вимагають справедливості

 Федерація профспілок Республіки Казахстан 7 вере­сня оприлюднила заяву «При­пинити наступ на консти­туційні права профспілок та їхніх керівників».

У ній йдеться про те, що піс­ля виступу президента Республіки Казахстан Нур­султана Назарбаєва «Со­ціальна модернізація Казах­стану: 20 кроків до суспільс­тва загальної праці», на ад­ресу профспілок розпочато дії, спрямовані на обмежен­ня їх захисних функцій, та фіксуються спроби переклас­ти всі негативні явища у сфері трудових відносин на Федерацію профспілок та її членські організації.

 Із відповідальністю за­являємо, йдеться у за­яві, що профспілки Казахстану, член­ством в яких охоплено 38% найманих працівни­ків, за всю історію неза­лежності, навіть у най­більш драматичні момен­ти, не допускали дестабі­лізуючих дій. Більшість трудових спорів вирішу­ється у правовому полі.

Нині до Федерації профспілок надходять численні звернення з різ­них регіонів країни про факти втручання у діяль­ність профспілок із боку державних органів нагля­ду та контролю, зокрема місцевих органів прокура­тури, національної безпе­ки, фінансової поліції та податкових служб.

Приміром, органи про­куратури вимагають у ке­рівників Федерації проф­спілок та її членських ор­ганізацій термінову ін­формацію не тільки про їхню діяльність, а й про обсяг профспілкових членських внесків, пере­лік конфліктних підпри­ємств, списки керівників та їхній професійний рівень.

Такі неправомірні дії не сприяють співпраці та партнерським взаємовід­носинам влади та най­більшої громадської орга­нізації, а навпаки, спри­чиняють невдоволення…

У зв’язку з цим Федера­ція профспілок висловлює протест і заявляє, що на законних підставах захи­щатиме права кожної структури та її керівни­ків.

Члени ФПРК вимага­ють від Генеральної про­куратури призупинити розпорядження та дії про посилення необґрунтова­ного контролю за діяль­ністю місцевих профспіл­кових органів і заклика­ють згідно з укладеним меморандумом об’єднати зусилля для ліквідації по­над 100-мільярдної забор­гованості із заробітної плати, а також припинити порушення трудового за­конодавства з боку робо­тодавців.

Закликаємо профспіл­кових лідерів та активіс­тів під час виконання сво­їх обов’язків щодо захисту трудових прав і соціально-економічних інтересів членів профспілок вияв­ляти принциповість і твердість, суворо дотри­муватися норм законодав­ства.

Звертаємося до всіх за­собів масової інформації, у першу чергу до держав­них ЗМІ, що фінансуються за рахунок платників по­датків, опублікувати це звернення та об’єктивно висвітлювати роль і місце профспілок у громадян­ському суспільстві.

Заявляючи про незмін­ну підтримку загальнона­ціональної ідеї зі створен­ня суспільства загальної праці Федерація профспі­лок Республіки Казахстан звертається до президента Нурсултана Назарбаєва як гаранта дотримання конституційних прав за­хистити профспілки від наступу на їхні права, йдеться у заяві.

З метою підняття пре­стижу та авторитету лю­дини праці, що є найви­щою цінністю держави, ФПРК звернулася до пре­зидента Республіки Ка­захстан з пропозицією оголосити 2013 рік Роком людини праці.

 

 

 Влада ігнорує рішення суду?

Національна конфедерація профспілок Республіки Мол­дова закликає уряд і парла­мент якнайшвидше дослуха­тися до рішення Конституцій­ного суду та прийняти закон, що скасовує поправки до за­кону «Про допомогу з тимча­сової втрати працездат­ності».

Профспілки також наполяга­ють на встановленні згідно із законом чітких умов для від­шкодування збитків, завда­них працівникам, із зарплат яких відраховувалися кошти до страхового фонду.

Як заявив голова НКПРМ Олег Будза, рішення Консти­туційного суду набуває сили одразу після його прийняття, проте досі нічого не змінило­ся і рішення суду не вико­нується.

За словами Олега Будзи, із початку 2012 року внаслідок скасування виплати соціаль­ної допомоги у разі втрати працездатності лише у пер­ший день завдано збитків на суму близько 13 млн леїв 125 тисячам застрахованих осіб.

Утім профлідер наголосив, що збитки, завдані працівни­кам із 1 липня 2011 року по вересень 2012 року, не мо­жуть бути відшкодовані, тому що не прийнято закон, який би визначав порядок їх по­вернення.

Конституційний суд 10 квітня 2012 року визнав незаконни­ми поправки, які були прий­няті парламентом Молдови 1 липня 2011 року, про те, що робітники мають самі опла­чувати перший день лікарня­ного листка.

 

 

 Opel скоротить персонал

 Штат адміністративного персо­налу німецького виробника ав­томобілів, який входить до складу американського кон­церну General Motors, може бути скорочений на 1–3 тис. осіб, повідомляє агентство РІА«Новини».

Завдяки кадровим змінам ком­панія має намір зменшити вит­рати. «Ми ведемо переговори з працівниками та представника­ми профспілки IG», – заявив представник компанії, не ко­ментуючи подробиці. Втім, ско­рочення відбудуться найближ­чим часом, тож IG прагне зро­бити все можливе, аби уникну­ти примусових звільнень.

Компанія планує діяти за двома сценаріями. Робітникам, які на­родилися в період з 1955 по 1957 роки, буде запропоновано скоротити робочі години на 80% або їх буде звільнено за власним бажанням.

GM вважає, що скорочення вит­рат Opel пов’язане з інвестиція­ми щодо запровадження у ви­робництво нових моделей ав­томобілів, проте представники компанії заявили, що цього вия­вилося недостатньо для забез­печення зростання прибутків компанії. В умовах нестабільної економічної ситуації в Європі, надлишку виробничих можли­востей, зменшення попиту та зростання конкуренції в регіоні назріла нагальна необхідність змінити концепцію ведення біз­несу.

 

 

 До золотодобувачів застосовано силу

 Охоронці Південно-Афри­канської золотодобувної шах­ти КДСкомпанії «Золоті поля» застосували сльозоточивий газ проти кількох тисяч страй­карів, коли вони намагалися перекрити залізничні шляхи.

Шахтарі вимагають підвищен­ня зарплати до 12 500 рандів на місяць. Це близько 1500 тис. доларів.

Шахту відвідав радикальний молодіжний лідер Джуліус Малема, який закликав усіх гірників країни до загальнона­ціонального страйку.

 

 

 Педагоги вимагають підвищення зарплати

 Україні відбувся страйк педа­гогів, які вимагали збільшення зарплат на 10 відсотків.

Викладачі також стурбовані зниженням якості навчання у середній і вищій школі.

В акції протесту взяли участь 90% учителів початкових шкіл, 80% середніх і третина викла­дачів усіх вишів країни.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що пова­жає право вчителів на протест, але не може відшукати кошти на підвищення зарплат, оскіль­ки у рамках межі, встановле­ної Євросоюзом, зобов’язаний скоротити дефіцит національ­ного бюджету до 3%.

Як відомо, зарплата вчителя у Словаччині коливається від 400 до 580 євро, тоді як серед­ній розмір місячної оплати праці становить 770 євро.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

25.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання