« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Прокуратура звільняє заарештованих шахтарів

Прокуратура звільняє заарештованих шахтарів

 Прокуратура країни вирішила звільнити шахтарів-страйкарів, колеги яких заги­нули у ході збройних сутичок із поліцією. Як повідомляє BBCRussian.сom, 3 ве­ресня з камер попере­днього ув’язнення ви­пущено100 осіб із 270 затриманих, решту звільнять найближ­чим часом.

 Із шахтарів знімуть об­винувачення у вбив­стві, попри те, що це можна зробити лише після завершення офі­ційного розслідування у справі про заворушення на шахті Марикана, вна­слідок яких 34 особи заги­нули й 74 виявилися пора­неними.

Місцева влада застосу­вала застарілий, але поки чинний закон, за яким де­монстрантам можна вису­нути звинувачення за «провокування поліції до застосування вогнепаль­ної зброї».

Поліцейські запевня­ють, що відкрили вогонь по демонстрантах із метою са­мооборони після того, як натовп почав погрожувати їм і рушив назустріч, озбро­ївшись мачете.

Шахтарі вимагають суттєвого збільшення за­робітної плати та визна­ння нової профспілки. Шахта закрита вже кілька тижнів.

Власник шахти – ком­панія Lonmin, що вважа­ється третьою із видобут­ку платини у світі, ствер­джує, що страйк робітни­ків є незаконним, проте більше не погрожує звіль­неннями за відсутність на робочому місці.

Як заявила на прес-конференції виконувач обов’язків генерального прокурора Південно-Африканської Республіки Номгкобо Джиба, обвину­вачення із шахтарів бу­дуть зняті умовно, до за­вершення розслідування.

Рішення про висунен­ня обвинувачень проти страйкарів засудили бага­то політичних партій і профспілок, громадські діячі та юристи.

Міністр юстиції ПАР Джефф Радебе Нажать ви­магає від державних про­курорів надати звіт із по­ясненнями, на яких під­ставах шахтарям були ви­сунуті обвинувачення. За словами міністра, рішен­ня прокуратури шокувало населення, спричинивши паніку й невдоволення.

Експерт Бі-Бі-Сі по Під­енній Африці Фарук Чо­тия вважає, що рішення звільнити затриманих може частково повернути довіру до уряду, втім його представники мають упевнитися, що шахтарів залучать до співпраці зі створеною президентом комісією з розслідування інциденту, що стався 16 серпня.

Адвокати шахтарів звернулися до президента країни з проханням звіль­нити затриманих, проте він заявив, що не піддасть­ся тиску й не втручати­меться у цю справу, а рі­шення буде винесено від­повідними інстанціями.

Інцидент на шахті по­близу міста Рустенбурга виявився одним із найкри­вавіших виробничих кон­фліктів після падіння в Південній Африці режи­му апартеїду. Співробіт­никам поліції поки не ви­сунуто жодних обвинува­чень у зв’язку із загибел­лю 34 шахтарів. Судове розслідування та вну­трішнє розслідування по­ліції можуть тривати кілька місяців.

 

 

 Профлідера «Аерофлоту» поновлено на роботі

 Пресненський районний суд міста Москви зобов’язав авіакомпанію «Аерофлот» поно­вити на роботі пілота й президента Шере­метьєвської профспілки льотного складу Ігоря Дельдюжова, який подав позов до авіа­компанії про скасування догани та понов­лення на роботі. Про це повідомив поміч­ник позивача Ігор Ободков.

Ігор Дельдюжов був звіль­нений 5 березня наказом гендиректора «Аерофло­ту» Віталія Савельєва. Втім, пілот вважає це звільнення небґрунтова­ним і незаконним.

Наказом льотного дирек­тора ТОВ «Аерофлот» Іго­ря Чалікова Дельдюжеву 30 листопада 2011 року було оголошено догану за перевищення посадових повноважень. У лютому він подав позов до суду про скасування цієї дога­ни, а пізніше суд виніс по­станову про об’єднання обох позовів.

Профспілковий лідер пов’язує своє звільнення з активними діями, спрямо­ваними на захист прав пі­лотів, а також із супереч­кою «Аерофлоту» та Держінспекції праці в Мо­скві, яка зобов’язала авіа­компанію виплатити пра­цівникам льотного складу додаткові гроші за роботу в особливо шкідливих і небезпечних умовах, а також за роботу в ніч­ний час.

 

 

 Страйкують педагоги Мадрида

 Літні канікули для школярів столиці Іспанії продовжено до 17 вересня у зв’язку зі страйком учителів, повідо­мила профспілка освітян.

Як заявили її представники, страйк спричинений «ско­роченням штату вчителів, скасуванням посад спеціа­лістів у галузях, де вимага­ються вузькоспеціалізовані знання, наявністю неквалі­фікованого персоналу у приватних навчальних за­кладах і руйнацією системи освіти в країні».

 

 

 Профспілка Hyundai: ми перемогли

 Укладення угоди між проф­спілкою й керівництвом компанії поклало край страйку, що загрожував зруйнувати поставки най­більшого корейського та світового автомобілеви­робника. Внаслідок перего­ворів, які почалися іще на­весні ц. р., сторони нарешті дійшли консенсусу. Адже страйки робітників призве­ли до скорочення виробни­цтва компанії більш ніж на 82 тис. автомобілів на за­гальну суму близько 1,5 млрд доларів, продажі Hyundai на внутрішньому ринку знизилися на 30%, а експорт – на 31%.

Основним предметом су­перечки виявилося вирі­шення проблеми нічних змін. Профспілка вимагала від керівництва скасувати систему цілодобових змін, яка діяла з 1967 року. Тож компанія погодилася змі­нити діючу систему з двох десятигодинних змін на восьми й семигодинні змі­ни, які закінчуватимуться до першої години ночі. Змі­ни буде запроваджено у березні наступного року.

Крім того, робітники погоди­лися на запропоноване ком­панією збільшення базової ставки зарплати на 98 000 вон (86,6 дол.) та виплату премії 9,6 млн вон (8485 дол.) кожному працівникові.

Для запобігання зниженню виробництва компанія пла­нує витратити 300 млрд вон (365 млн дол.) на онов­лення виробничих ліній для прискорення процесу збирання автомобілів. У відповідь профспілка пого­дилася збільшити кількість їх виготовлення за годину.

 

 У рамках жорсткої економії

 До кінця 2015 року хіміко-фармацевтичний концерн Merck має намір скоротити понад тисячу робочих місць із 10 тис. працюючих. Про це заявило керівництво компанії, офіс якої розташо­ваний у місті Дармштад. Ме­неджери й профспілка узго­дили та прийняли відповід­ну програму економії.

Як заявляють представники компанії, скорочення робо­чих місць відбудеться «пе­реважно за рахунок добро­вольців і за програмою часткової зайнятості за ві­ком у всіх підрозділах». При цьому концерн має намір до кінця 2017 року не звіль­няти працівників за вироб­ничими причинами.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

18.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання