« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

«Профспілковий лідер–2012»: підсумки конкурсу

«Профспілковий лідер–2012»: підсумки конкурсу

У наметовому містечку на березі озера Лососи­не, що в Карелії, відбувся профспілковий зліт, на якому підбивалися підсумки Всеросійського молодіжного конкурсу «Профлідер–2012».

 Молодіжні зле­ти стали тра­диційними для організа­цій, які вхо­дять до складу ФНПР. Що­року юнаки й дівчата бе­руть участь у багатьох фо­румах та інших масових заходах, де демонструють свої таланти, знання та навички, розвивають лі­дерські якості профспіл­кового активіста, а також беруть участь в освітній програмі.

Як повідомляє Депар­тамент зв’язків із громад­ськістю Федерації неза­лежних профспілок Росії, цього року близько 400 пе­реможців відбіркового туру-конкурсу молодіж­ного лідерства в член­ських організаціях ФНПР у фіналі представили 78 регіонів Російської Фе­дерації. Фіналісти діста­ли запрошення у Карелію та можливість поділитися своїм досвідом і знання­ми з іншими учасниками.

Конкурс «Профлідер–2012» входив до програми зльоту, загальна кількість учасників якого переви­щила 1000 осіб. Основними номінаціями виявилися такі: «Профспілковий лі­дер»; «PR-стратегія»; «Нові форми роботи»; «Проф­спілковий адвокат» та «Управління пректами».

Коментуючи підсумки заходу, голова Федерації незалежних профспілок Росії Михайло Шмаков на­голосив, що нині молодь становить третину загаль­ної чисельності членів профспілок, тож Федера­ція вважає молодих профактивістів своїм стратегіч­ним курсом. «Одне з на­ших головних завдань – активізація роботи проф­спілкових організацій щодо омолодження проф­спілкових кадрів, профе­сійна підготовка та виро­блення сучасних методів соціального захисту моло­ді. Крім того, важливо по­пуляризувати профспілко­вий рух у країні, підвищу­вати профспілкову солі­дарність і сформувати усвідомлене членство се­ред профспілкової моло­ді», – сказав голова ФНПР.

Під час зльоту в Карелії проводилися майстер-класи та семінари провід­них експертів і спеціаліс­тів, консультації та тре­нінги, ділові ігри, дебати, конкурс проектів, а також фото- й відеокроси. Молоді профлідери також зустрі­лися з відомими експерта­ми, представниками гро­мадських організацій та органів державної влади.

 

 Зростає кількість працівників, які отримують зарплату в конвертах

 Про це йдеться в заяві, під­писаній у рамках спільного засідання представників Міністерства регіонально­го розвитку та будівни­цтва Молдови, Федерації бу­дівельних профспілок «Син­дікос», Патрональної феде­рації будівельників, робіт­ників доріг і виробників буд­матеріалів «Кондрумат».

 «Це означає, що не до­тримуються норми оплати праці, у тому чис­лі не поповнюються фонди соціального й ме­дичного страхування. В результаті робітники не отримують гідну пенсію, більше того – працюють понаднормово, не ма­ють можливості піти у відпустку та отримати належну їм матеріальну допомогу», – йдеться у документі.

У заяві також звертаєть­ся увага на те, що недо­тримання усіх законних норм при прийнятті на роботу позначається на держбюджеті, бюджеті соцстраху, під загрозою опиняється життя членів родин робітників. У тому, що відбувається, винні не лише робітники та їхні роботодавці, а й жорстка податкова система, ко­рупція та бюрократія.

 

 «Учитель» захищає педагогів

Профспілка «Учитель» надісла­ла звернення на адресу мера Мо­скви Сергія Собяніна з приводу скасування молодим педагогам одноразової допомоги «на обла­штування побуту».

У профспілці запевняють, що скасування виплати не відповідає оголошеному вла­дою курсу на омолодження педагогічних кадрів. Окрім того, незадоволення спри­чиняє скасування виплати «заднім чис­лом» напередодні закінчення навчаль­ного року. З такою ж заявою профспілка звернулася до прокуратури.

 

 Профспілка об’єднує виші

Члени молодіжної ради Вітебської обласної організації Білоруської профспілки працівників охорони здоров’я взя­ли участь у семінарі «Крим очима молоді», який прохо­див у місті Алушта (Автономна Республіка Крим)

У ході семінару відбулися круглі столи з питань молодіжної політи­ки, де учасники обмінялися досві­дом роботи. Зокрема, кримських колег цікавила практика запрова­дження в Білорусі інституту наставництва та умови закріплення на ро­бочих місцях молодих спеціалістів.

Обмін молодіжними організація­ми стає уже традиційною формою роботи галузевих профспілок обох країн. У березні п. р. Вітеб­ський державний медичний уні­верситет приймав гостей – деле­гацію студентського профспілко­вого активу Кримського держав­ного медичного університету.

Ініціаторами співпраці виявилися Вітебський обком Білоруської профспілки працівників охорони здоров’я та Кримський республі­канський комітет профспілки пра­цівників охорони здоров’я України.

 

 Студенти – за доступне навчання

 Студенти захопили при­міщення одного з універси­тетів Сантьяго. Вони ви­магають проведення освітньої реформи, унаслі­док чого виші виявляться доступнішими, а навчан­ня – ефективнішим.

 Інцидент виник після не­вдалих переговорів між студентськими організація­ми й мером Сантьяго, який погрожував звільнити з уні­верситетів усіх студентів-протестувальників.

Нині заблоковано роботу понад двох десятків вишів, де молодь проводить сидя­чі страйки. Час від часу в столиці відбуваються мар­ші протесту. Уже більш як рік чилійські студенти ви­словлюють незадоволення з приводу освітньої систе­ми. У 2011 році сотні вишів не працювали по кілька мі­сяців, а близько 38% сту­дентів через протести зму­шені були вивчати річний навчальний курс спочатку.

 

 Банки скорочуватимуть персонал

 Великі американські банки ставатимуть мен­шими не тільки за рахунок відокремлення опе­раційної та інвестиційної діяльності, а й завдя­ки скороченню чисельності персоналу на 10–15% уже на початку 2013 року.

 Про це йдеться у досліджен­ні, проведеному американ­ською аналітичною компані­єю Johnson Associates.

Лише 2011 року провідні кредитні організації США скоротили понад 75 тис. робочих місць, йдеться у звіті. За словами головного виконавчого директора компанії Johnson Associates Алана Джонсона, так банки намагаються знизити рі­вень операційних витрат.

Серед банків, які планують скорочувати працівників, називають Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley та JPMorgan Chase.

 

 «Платиновий» бунт

 Близько двох тисяч гірників, озброєних мачете й палиця­ми, заблокували вхід до шах­ти Марикана, аби не допус­тити відновлення видобутку платини доти, доки власник рудника – компанія Lonmin не вирішить проблеми із за­робітною платою.

Страйк, що розпочався 9 серпня, примусив влас­ників компанії, які напере­додні пригрозили звільни­ти 3000 шахтарів, якщо вони вимагатимуть підви­щення зарплати, повністю зупинити видобування пла­тини на території Південно-Африканської Республі­ки. Наразі ситуація перебу­ває під контролем поліції.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

29.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання