« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Профспілки розірвали угоду з урядом

Профспілки розірвали угоду з урядом

 Профспілки від­кликали свій під­пис під угодою На­ціональної ради з тристоронньої співпраці про під­тримку збережен­ня у наступному році мінімальної заробітної плати на рівні 200 латів. Про це повідомила представник Латвійського об’єднання вільних профспілок Сані­та Лоренце.

Якщо політики не врахують ін­тереси організа­ції під час при­йняття бюджету на наступний рік, то правління об’єднання вільних профспілок роз­гляне питання про збір підписів виборців за ініці­ювання розпуску парла­менту.

У липні на засіданні Національної ради з трис­торонньої співпраці проф­спілки заявили, що збере­ження мінімальної зарп­лати на рівні 200 латів слід розглядати в контексті підвищення неопо­датковуваного мінімуму доходів. Тим часом 3 серп­ня міністерство фінансів повідомило, що не підвищуватиме пільг на утриманців та неоподат­ковуваний мінімум. Тож уряд вирішив поки що не підтримувати податко­ві ініціативи, які негатив­но позначаться на дохо­дах до бюджету в 2013 році.

«Об’єднання вільних профспілок заявляє про відкликання свого підпису під протоколом засідання Національної ради з три-сторонньої співпраці від 5 липня, в якому йдеться про згоду сторін, що міні­мальна зарплата не підви­щуватиметься. Профспіл­ки також повідомили про можливий збір підписів про достроковий розпуск сейму 11-го скликання, якщо вкотре буде проде­монстровано нездатність і небажання політично ке­рувати роботою уряду», – говориться у заяві Латвій­ського об’єднання вільних профспілок.

 

 5,5 млн молодих людей країн ЄС – безробітні

Серед країн Євросоюзу низький рівень без­робіття зареєстрований лише у Німеччині, повідомляє Європейське статистичне відомст-во, а найбільше безробітної молоді спостері­гається у Греції та Іспанії.

Рівень безробіття серед молоді віком від 15 до 24 років у Німеччині – найнижчий серед усіх країн ЄС. У липні п. р. серед цієї вікової кате­горії не мали роботи 350 тис. німців, або 7,9%. У середньому по ЄС безробіття сягає 22,6%. Це на 1,4% більше, ніж у 2011 році.

Найгірша ситуація на ринку праці склалася в країнах півдня ЄС, що охоплені кризою. Так, у Греції безробіття серед молоді порівняно з 2011 роком зріс майже на 9% і становить 52,8%. В Іспанії цей показник збільшився на 6,8% – 52,7%. Це означає, що майже кожен дру­гий молодий працівник не може знайти робо­ту. Загалом у країнах ЄС нараховується майже 5,5 млн безробітних молодих людей.

 

 МОП: зниження зарплат – не вихід

Міжнародна органі­зація праці застері­гає, що зниження за­робітної плати з ме­тою підвищити кон­курентоспромож­ність і скоротити рі­вень безробіття може дати зворотний ефект. Фахівці МОП вважають, що це не сприятиме економіч­ному зростанню, тому що призведе до скорочення внутрішнього споживання.

Застереження пов’язане з публікацією серпневого звіту Європей­ського центрального банку, в якому пролунав заклик «гнучко регу­лювати зарплату». ВМОП вважають, що переваги зменшення за­робітної плати не є очевидними, проте існує ризик, що це матиме негативний вплив на темпи економічного розвитку.

«У період кризи низькі зарплати можуть призвести до дефляції та падіння сукупного попиту і не сприятимуть процесу оздоровлення економіки», – заявив старший економіст МОП Патрік Бельцер.

 

 Держслужбовці потраплять під скорочення?

Прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарс заявив про наміри уряду запровадити програму примусового звільнення «до резерву» державних службов­ців, які досягли передпенсій­ного віку.

У свою чергу, профспілка державних службовців Греції по­передила, що у такому разі де­ржслужбовці проведуть низку загальнонаціональних страй­ків, аби захистити своє право на працю, гарантоване консти­туцією.

 

 Пілоти перед вибором

 Працівники авіакомпанії Lufthansa проголосували за призупинення роботи. Такими рішучими заходами профспіл­кова організація вирішила до­могтися підвищення заробіт­ної плати і надала керівництву компанії тиждень на розмірко­вування. Саме так було вирі­шено завершити протистоян­ня, яке триває три роки.

Не пізніше 22 серпня керів­ництво має оприлюднити нову сітку оплати праці. Представ­ники профспілки заявляють, що у разі невиконання вимог працівників компанії у них просто не буде вибору як вда­тися до рішучих дій.

Офіційний представник авіа­перевізника зауважив, що у подібній ситуації вже опиняли­ся Air France і KLM: у зв’язку з економічними труднощами адміністрація вирішила скоро­тити льотний склад.

Попри все, профспілка Lufthansa налаштована діяти рішуче і готова до перего­ворів.

 
 

 Підтримали колег

 У кількох містах країни 10 серпня відбулися акції солі­дарності з профспілковою ор­ганізацією докерів ВАТ«Вос­точный порт» та її лідером Ле­онідом Тихоновим.

Як повідомляє офіційний сайт Конфедерації праці Росії, у місті Находка перед офісом ВАТ«Восточный порт» уранці відбулося пікетування, у якому взяли участь близько ста ак­тивістів Російської профспілки докерів і робітників портів «Восточный» і «Находка». Та­кож дві акції солідарності від­булися в Москві: перед офісом ТОВ«Управляющая портовая компания» та представниц­твом Приморського краю при уряді Росії. В заходах узяли участь представники Конфе­дерації праці Росії та її членсь­ких організацій.

 

 Страйк в авіакомпанії

Працівники найбільшого пе­ревізника на ринку переве­зень – авіакомпанії Air Tahiti Nui вимагають повернути їм «тринадцяту» зарплату, від виплати якої керівництво від­мовилося кілька місяців тому.

Страйкарі протестують також проти намірів компанії скоро­тити бортперсонал на авіарей­сах: адміністрація запропону­вала відправляти в рейс дев’ять членів екіпажу замість десяти.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

22.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання