« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

За справедливість для нафтовиків

За справедливість для нафтовиків Глобальна профспілка IndustriALL офіційно долучи­лася до кампанії солідарності з репресованими ро­бітничими активістами в Казахстані. Кампанію, яка стартувала 28 червня, організовано Labourstart спільно з Конфедерацією праці Росії та Конфедераці­єю вільних профспілок Казахстану за підтримки Міжнародної конфедерації профспілок.

Мета міжнародної кам­панії – пере­гляд неспра­ведливих ви­років, що були винесені нафтовикам Жанаозена. Протягом кількох місяців у Казахстані тривали су­дові процеси в зв’язку з трагічними подіями 16 грудня 2011 року в м. Жа­наозені. Протистояння, яке тривало протягом шести місяців між робіт­никами нафтових родо­вищ і менеджментом ком­паній, за повної бездіяль­ності та невтручання вла­ди переросло з трудового спору в безлад, погроми та неконтрольоване за­стосування сили співро­бітниками поліції, що призвело до загибелі 17 та поранення кількох десят­ків осіб – як нафтовиків-протестувальників, так і пересічних громадян, які не мали жодного відно­шення до конфлікту.

На лаві підсудних опи­нилися десятки осіб, сама причетність яких до по­дій не є беззаперечною. Багато хто з них був засу­джений до різних термі­нів ув’язнення. Протягом усього судового процесу міжнародні спостерігачі, представники Amnesty International, Human Rights Watch і ОБСЕ, пра­возахисники та журна­лісти заявляли про грубі порушення в ході його проведення. Майже всі підсудні, а також окремі свідки заявили на слу­ханнях про те, що до них застосовували катуван­ня, проте суд не був при­зупинений для розсліду­вання даних заяв. Судові процеси проходили в умовах гострого напру­ження в регіоні.

Міжнародний проф­спілковий рух вимагає пе­реглянути вироки, про­вести ретельне розсліду­вання випадків застосу­вання тортур і провока­цій. А також врахувати пропозиції громадянсько­го суспільства Казахста­ну щодо змін національ­ного законодавства, поло­ження якого передбача­ють відповідальність «за розпалювання соціальної ворожнечі» та вибірково застосовуються для тиску на профспілкових акти­вістів і громадських дія­чів Казахстану.

 

 

 Профспілки критикують «соціальний» закон

Національна конфедерація профспілок Мол­дови звернулася до президента Республіки Молдова Ніколає Тімофті з проханням офі­ційно не оприлюднювати закон про прожит­ковий мінімум.

 Віце-голова НКПМ Міхаїл Хінку направив главі краї­ни листа, в якому йдеться про те, що прийнятий парламентом закон є не­ефективним і не принесе жодних змін.

«Сенс закону полягав у тому, щоб установити ін­дикатор, який мав би бути основним для розрахунку мінімальних гарантій у сфері соціального захис­ту. Він буде використову­ватися як «аргумент» у стабілізації зазначених га­рантій, виходячи з фінан­сових можливостей дер­жави. А ці можливості мо­жуть змінюватися залеж­но від обставин», – заува­жив Міхаїл Хінку. За його словами, профспілки ви­ступили проти цих фор­мулювань, проте, усві­домлюючи обмеженість фінансових можливостей держави, запропонували розробити конкретні ета­пи для досягнення мети.

Також профспілки не по­годжуються із статистич­ним методом, який засто­совується для визначення середньомісячних витрат на продовольчі товари та послуги, оскільки він не відбиває реального стану потреб. І наполягають на тому, щоб ці витрати роз­раховувалися норматив­ним методом, який прак­тикується в інших країнах. Національна конфедера­ція профспілок виступає за те, щоб повернути за­кон про прожитковий мі­німум на перегляд до парламенту.

 

 

 Медики проти насилля

Медперсонал лікарні «Бей­лінсон», де напередодні ро­дич пацієнта, який помер від невиліковної хвороби, напав на лікаря, оголосили двого­динний страйк на знак про­тесту проти насилля щодо медиків. У вівторок, 23 липня, протягом двох годин лікарі та молодший медперсонал лі­карні не проводили планові процедури й огляди. В акції протесту не брав участі пер­сонал приймального, онко­логічного та пологового від­ділень, а також реанімації.

 

 «Олімпійські смуги» – для всіх!

 У Лондоні триває страйк таксистів. Водії кебів пере­крили рух на Тауерському мосту і вимагають відкрити для таксі так звані «олімпій­ські смуги» на вулицях бри­танської столиці. Таксисти не задоволені тим, що по цих смугах дозволено руха­тися лише транспорту з учасниками літніх Ігор, а по­рушників штрафуватимуть на 130 фунтів стерлінгів.

Водії кебів уважають, що ці обмеження завадять їм пе­ревозити пасажирів у дні Олімпіади, тож вони втра­тять велику частину доходів.

 

 

 Заблоковано роботу портів

 Страйк працівників санітар­ного контролю паралізував роботу портів Бразилії, че­рез які проходить 90% екс­порту країни. Як повідомляє інформагенство Lenta.ru, страйкарі вимагають підви­щення на 25% заробітної плати та поліпшення умов праці. Через страйк санітар­ні агенти припинили видачу документів, необхідних для завантаження та розванта­ження товарів.

За даними морської проф­спілки, роботу припинили 70% співробітників Агент­ства санітарного контролю. Протест вплинув на діяль­ність не лише морських пор­тів, а й аеропортів. Крім того, сьогодні в Бразилії страйку­ють працівники електричної, нафтової, гірничодобувної галузей та цивільної авіації.

 

 Протест авіаторів

 Акція протесту представни­ків профспілки пілотів SPAF проти економічного плану компанії Air France призве­де до незначних затримок у роботі авіаційних служб, по­відомляє Euromag. SPAF за­кликала припинити роботу, щоб висловити невдово­лення персоналу новими умовами роботи та перед­баченою економічним пла­ном зарплатою. Як уважа­ють представники проф­спілки, новий план розвитку компанії неодмінно призве­де до скорочень персоналу вже в 2014 році.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

09.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання