« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Акцент – на соціальне партнерство

Акцент – на соціальне партнерство На запрошення Білоруської профспілки працівників місцевої промисло­вості та комунально-побутових підприємств делегація спорідненої галу­зевої профспілки України на чолі з її головою – Олексієм Романюком – узяла участь у семінарі, який відбувся у Мінську.

Представники Лу­ганського, Доне­цького, Черкась­кого, Хмель-ницького та Запорізького обласних ко­мітетів галузевої проф­спілки обговорили з біло­руськими колегами пи­тання соціального парт­нерства задля ефективно­го захисту законних тру­дових прав і соціально-економічних інтересів членів профспілки.

У рамках семінару учасники делегації озна­йомилися з практикою ро­боти Білоруського респу­бліканського та Мінсько­го міського комітетів профспілки, соціальних партнерів унітарного під­приємства «Мінськводо­канал», приватного уні­тарного підприємства «Світлоприлад», ВАТ «Білхудожкераміка», при­ватного унітарного під­приємства «Вітон» това­риства глухих. Окрім того, вони зустрілися із міністром житлово-комунального господарства Бі­лорусі Андрієм Шорцем та головою Федерації профспілок Білорусі Лео­нідом Козиком.

Учасники української делегації впевнилися, що робота з реформування і розвитку ЖКГ та інших галузей, працівники яких об’єднані у профспілку, має чітко виражений сис­темний характер завдяки гідному соціальному парт­нерству з профспілками.

Заслуговує на увагу справжня турбота про пра­цівників та членів їхніх сі­мей. У першу чергу – зав-дяки можливостям колек­тивних договорів. Соціаль­ні партнери дбають про здоров’я нації: проводить­ся медобстеження праців­ників, підприємства виді­ляють значні кошти на охорону праці. В країні діє оздоровча програма: ко­жен має можливість за­йматися спортом.

Навчання у Білорусі переважно безкоштовне, системно відбувається підготовка та перепідго­товка кадрів.

Проте існують і певні проблеми, які непокоять профспілки. Основна з них – це контрактна фор­ма трудового договору для всіх категорій праців­ників.

Перебуваючи у Білору­сі, учасники делегації ознайомилися також із ро­ботою комунальних служб і станом житлових будинків Мінська і міста Молодечне, відвідали Ме­моріальний комплекс «Ха­тинь», де поклали квіти до монумента загиблих, і пагорб Перемоги.

За підсумками візиту досягнуто домовленостей зробити традиційними зу­стрічі профспілок галузі Білорусі та України, адже це дає змогу перейняти до­свід роботи у справі поліп­шення стану ЖКГ, надан­ня якісних комунальних послуг населенню й забез­печення соціального за­хисту працівників галузі.

Інф. Профспілки працівників громадського обслуговування України

 

 

 Відбулося засідання «Тюрк-метал»

У Культурному центрі ім. Хатаї м. Баку, за орга­нізаційної підтримки Конфедерації профспілок Азербайджану, відбулося засідання керівного органу турецької профспілки «Тюрк-Метал».

Усвоїй промові голова КПАСаттар Мехбалієв наголосив, зокрема, на тому, що зміцнення зв’язків профспілок братніх народів Туреччини й Азербайджану має велике значення для збли­ження країн. Він назвав символічним проведен­ня першого після з’їзду Конфедерації засідання ради директорів найбільших турецьких проф­спілок у м. Баку. На засіданні виступив також ге­неральний директор «Тюрк-метал» Певрул Кав­лак, який високо оцінив роботу керівного орга­ну їхньої профспілки, відзначив динамічний роз­виток зв’язків профспілок обох країн.

Учасники заходу розглянули й ухвалили план основних напрямів діяльності профспілки «Тюрк-Метал» на наступні чотири роки.

 

 

 Підбито підсумки роботи

 Ум. Кайкарумі відбулося виїзне засідання генеральної ради Фе­дерації незалежних профспілок Таджикистану, на якому розгляда­лося питання «Про діяльність Фе­дерації профспілок Согдійської області щодо виконання законів Республіки Таджикистан «Про со­ціальне партнерство, угоди та ко­лективні договори» та «Про дер­жавне соціальне страхування».

Узасіданні взяли участь голова Со­гдійської області Кохір Расулзода, заступник директора Центру стра­тегічних досліджень при Прези­дентові Республіки Таджикистан Сайфуло Сафаров, голова Асоціації підприємців області Рахмон Хусей­нов, члени президії Федерації профспілок області, голови галузе­вих обкомів і міських та районних координаційних рад профспілок, а також профспілкові активісти об­ласті. Вони обговорили досягнуті успіхи в розвитку соціально-економічної сфери, соцпартнер­ства та організації літнього відпо­чинку дітей і підлітків за участі профспілкових організацій регіону. Предметом обговорення була та­кож реалізація положень законів «Про соціальне партнерство, угоди та колективні договори» та «Про державне соціальне страхування».

 

 

 Аеропорти залишаться без контролю?

 Тисячі державних службовців міністерства внутрішніх справ Великобританії проголосува­ли за проведення страйку. Про це повідомила профспілка працівників громадських і комерцій­них організацій країни

 Незважаючи на те, що дата страйку не оголошується, є вірогідність, що він нега­тивно вплине на проведен­ня майбутньої Олімпіади. Це пов’язано з тим, що пра­цівники прикордонного контролю підпорядкову­ються МВС. Уразі прове­дення страйку черги в пунктах паспортного контролю можуть значно збільшитися.

Причиною протесту стало масове скорочення праців­ників. За словами представ­ників профспілки, це вже призвело до хаосу на кор­донах і величезних черг в аеропортах. Як повідомляє британське Національне бюро аудиту, нещодавно служба прикордонного контролю звільнила на ти­сячу працівників більше, ніж планувалося, внаслідок чого довелося наймати до­датковий персонал і збіль­шувати кількість робочих годин службовців, що зали­шилися. Серед інших вимог профспілка також називає підвищення заробітної пла­ти та перегляд правил при­ватизації, за якими приватні компанії можуть найматися на службу прикордонного контролю.

 

 Педагоги вимагають відпускні

Працівники освітніх закладів занепокоєні тим, що багато їхніх колег до сьогодні не отримали від­пускні та можуть ініціювати проведення страй­ку, якщо не отримають належних виплат.

 Як заявив го­лова Проф­спілки освіти і науки Респу­бліки Молдова Дмитро Іва­нов, стало ві­домо, що вчи­телям не по­вністю виплатили відпускні. Якщо в містах ситуація дещо краще, то в селах ви­плачувати їх ще й не розпо­чинали. «Увипадку, якщо нічого не зміниться, – гово­рить він, – викладачі готові влаштувати масові протес­ти. Про це заявили співро­бітники освітніх установ низки районів країни».

За словами Дмитра Івано­ва, нинішня ситуація є до­волі критичною, оскільки міністерство фінансів не перерахувало необхідної кількості коштів для випла­ти відпускних працівникам освітньої сфери. Націо­нальна конфедерація профспілок Молдови уже надіслала Мінфіну листа з проханням вирішити проблему.

Згідно з Трудовим кодексом Молдови роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові кошти для від­пустки не пізніше, ніж за три дні до її настання.

 ДО ВІДОМА

103 тис. працівників освітньої сфери та 34 тис. студентів є членами Профспілки освіти і науки Молдови, яка входить до складу Національної конфедерації профспілок Молдо­ви, а з 1997 року ще й до складу Міжнародної профспілки освіти, що нараховує 38 млн спілчан з усього світу.

01.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання