« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Міжнародні інституції формують соціальну політику

Міжнародні інституції формують соціальну політику

 У місті Ріо-де-Жанейро відбула­ся щорічна Генеральна асамб­лея Міжнародної асоціації со­ціально-економічних рад і по-дібних інституцій (МАСЕРПІ), членом якої з 2008 року є Націо­нальна тристороння соціаль­но-економічна рада України. У форумі взяли участь близько со­тні делегатів із 34 країн світу. Серед запрошених – представ­ники Міжнародної організації праці, Економічної і соціальної ради ООН і Департаменту не­урядових організацій ООН. Представляв НТСЕР заступ­ник співголови від профспілкової сторони, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий.

  Уперший день робо­ти учасники Асамблеї обгово­рили питання вну­трішньої діяль­ності МАСЕРПІ, зокрема, затвердили новий текст статуту асоціації, звіт про діяльність у 2011 році та фінансовий звіт за зазна­чений період. Серед ново­введень статуту – перене­сення штаб-квартири з Парижа до Брюсселя, вве­дення понять організація-ординарний член і спосте­рігач.

Також був затвердже­ний середньостроковий план діяльності асоціації на 2012–2014 рр., який пе­редбачає проведення у майбутньому відкритої міжнародної конференції для обговорення напрямів подальшого розвитку МАСЕРПІ: чи вона зали­шиться мережею націо­нальних соціально-еко-номічних рад, яка сприяє обміну досвідом роботи, чи перетвориться на міжна­родну організацію, що ак­тивно впливатиме на про­цеси у рамках ООН, «групи двадцяти», співпрацювати­ме з провідними міжнарод­ними установами на рівно­правних засадах.

Учасники Асамблеї од­ностайно переобрали на наступний чотирирічний термін генерального секре­таря МАСЕРПІ Патріка Вентуріні, повноваження якого закінчуються 1 січня 2013 року. Делегати високо оцінили його діяльність на посаді генсекретаря з 2009 року.

На засіданні було заслу­хано презентації соціа-льно-економічних рад Аруба, Сен-Мартену та Сальвадору, а також при­йнято рішення прийняти ці країни до складу асо-ціації.

Заявка соціально-економічної ради міста Мехіко про вступ до МАСЕРПІ розглядалася з огляду на внесені зміни до статуту. Зокрема, у зв’язку з тим, що вона не є органі­зацією національного рів­ня, було запропонова-но надати їй статус спосте­рігача.

Неоднозначну реакцію викликала пропозиція і внесений економічно-соціальною радою Румунії проект документа щодо створення Всесвітньої бізнес-ради. Проект стату­ту передбачає, що члена­ми бізнес-ради будуть під­приємства, які делегува­тимуть нацради. В резуль­таті обговорення учасни­ки Асамблеї не підтрима­ли концепцію у поданому вигляді й запропонували економічно-соціальній раді Румунії та радам, які зацікавлені у цьому пи­танні, спільно попрацюва­ти над цією ідеєю.

Основні дебати розгор­нулися на другий день ро­боти і стосувалися тема­тичних доповідей, які під­готували дві робочі групи.

Тему першої доповіді – «Наслідки глобальної кри­зи: погляд громадянського суспільства» запропонува­ла Громадська рада Росії. У робочій групі з підготов­ки доповіді також узяли участь економічно-со-ціальна рада Китаю, Рада економічного та соціаль­ного розвитку Бразилії, економічно-соціальна рада Греції та Європей­ський соціально-еконо-мічний комітет. У доповіді проаналізовано відповідь економічно-соціальних рад і громадянського сус­пільства на світові енерге­тичну та фінансову кризи, окреслено роль громадян­ського суспільства у пошу­ку шляхів виходу з кризи, вміщено пропозиції до по­рядку денного країн «гру­пи двадцяти». Після обго­ворення презентації Гро­мадської ради Росії було вирішено, що національні соціально-економічні ради до вересня 2012 року наді­шлють свої пропозиції до доповіді, відтак на основі цих пропозицій документ буде доопрацьовано й схвалено на засіданні Правління МАСЕРПІ на­прикінці цього року. В пер­шій половині 2013-го допо­відь буде презентовано на саміті країн «групи два­дцяти».

Другу доповідь – «За­йнятість та соціально-економічна інтеграція мо­лоді» підготувала робоча група у складі представни­ків соціально-економічних рад Беніну, Китаю, Кореї, Іспанії, Італії, Йорданії, Сенегалу і Європейського соціально-економічного комітету під головуванням Алжиру. Учасники Асамб­леї обговорили роль грома­дянського суспільства у вирішенні проблеми моло­діжної занятості та соц-профорієнтації. Ці питан­ня надзвичайно актуальні для всіх країн світу. Були схвалені відповідні реко­мендації міжнародним організаціям, державам та урядам, економічним суб’єктам, громадським організаціям.

 

 Гірникам платитимуть більше

 Керівництво акціонерного то­вариства «АрселорМіттал Теміртау» погодилося збільши­ти на 10% заробітну плату пра­цівникам вугільного департа­менту. 19 червня про це укла­дено угоду з профспілкою «Коргау», повідомляє «Перший Канал Євразія».

Тим часом переговори щодо збільшення зарплати шахта­рям і металургам тривають із листопада 2011 року. Проф-спілки вимагають збільшити зарплату на 30% – з огляду на щорічну інфляцію. Діалог від­бувався як у двосторонньому форматі, так і в рамках облас­ної тристоронньої комісії із со­ціального партнерства та ре­гулювання соціальних і трудо­вих відносин за сприяння міс­цевих органів влади.

Підписанню угоди передував страйк гірників «АрселорМіт­тал Теміртау» на підтримку ви­мог щодо підвищення заробіт­ної плати.

 


 «Не мовчи. Захисти свої права»

 Під таким гаслом 20 червня пройшли маніфестації, що їх організували профспілкові ор­ганізації UGT і CC OO. Протес­тувальники виступили проти політики скорочень і запро­вадження трудової реформи.

Як заявляють профспілкові лі­дери Кандідо Мендес (UGT) та Ігнасіо Фернандес Токсо (CC OO), профспілки вимагають ужиття заходів задля економіч­ного зростання та створення робочих місць, а також форму­вання загальної європейської стратегії виходу із кризи.

Профспілки ініціюють прове­дення референдуму, на якому громадяни дістануть мож­ливість висловити своє став­лення до політики жорсткої економії.

 

  Вибух у ливарному цеху

  Одинадцять робітників, серед яких і головні спеціалісти, за­гинули та кілька осіб дістали серйозні опіки під час аварії, що сталася на сталеливарному заводі компанії Rashtriya Ispat Nigam Ltd. (RINL) у місті Вишак­хапатнамі, штат Андхра-Пра­деш. Вибух пролунав у стале­ливарному цеху № 2 під час пробного пуску нового кисне­вого обладнання.

За словами представників профспілки, під час вибуху за­гинули восьмеро робітників, троє із яких згодом померли від отриманих поранень. Ін­ших постраждалих із важкими травмами було доставлено до лікарень Вишакхапатнама.

 


 Страйк на Ford

 Працівники компанії провели добовий загальнонаціональ­ний страйк на підприємствах міст Ессексі, Мерсісайд, Саут­гемптон, а також Південного Уельсу. Робітники протестува­ли проти зміни порядку нара­хування пенсій для нових спів­робітників і зниження зарплат із 2013 року.

Як заявив лідер профспілки Роджер Меддісон, співробітни­ки не дозволять Ford створити дворівневу систему виплати зарплат і пенсій. Він також наго­лосив, що американська корпо­рація не зробила жодних спроб домовитися. Усвою чергу, представники компанії заявля­ють, що готові до переговорів.

  Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

05.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання