« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Олег Будза очолив профспілки

Олег Будза очолив профспілки

 У Кишиневі відбувся ІІ з’їзд Національної конфедерації профспілок Молдови, в якому взяли участь делегати від галузевих і територіальних профспілко­вих структур, представники соціальних партнерів, дружніх профцентрів, а також прем’єр-міністр країни Володимир Філат і заступник генераль­ного секретаря Загальної конфедерації профспілок Альберт Потапов.

Зі звітною доповід­дю про роботу профспілки за останні п’ять ро­ків виступив голо­ва Національної конфеде­рації профспілок Молдо­ви Олег Будза. Він, зокре­ма, наголосив, що одним із головних завдань на на­ступні роки НКПМ вважає поліпшення охорони пра­ці своїх працівників. У Молдові нині немає чіткої системи управління охо­роною праці. Відсутність у багатьох випадках нор­мованого робочого графі­ка призводить до перена­вантаження та перевтоми працівників.

Олег Будза зазначив, що державним органам і соціальним партнерам у майбутньому слід викона­ти великий обсяг роботи з удосконалення законодав­ства. Важливо відновити систему забезпечення охо­рони праці, підвищити відповідальність робото­давців, які економлять на здоров’ї людей.

Делегати з’їзду ухвали­ли спеціальну заяву про соціально-економічну си­туацію в країні, яка міс­тить позицію профспілко­вого руху та конкретні вимоги щодо поліпшення економічного становища трудящих.

У своєму виступі прем’єр-міністр Володи­мир Філат зауважив, що для Кабінету Міністрів Республіки Молдова співпраця з профспілками вважається першочерго­вою. А одним із пріорите­тів спільної роботи уряду та профспілок є боротьба проти нелегальної праці, адже через неї держава щороку втрачає понад 4 млрд леїв. Профспілки та уряд, як вважає Володи­мир Філат, перебувають по один бік барикад і по­винні співпрацювати на благо суспільства.

Прем’єр-міністр звер­нув увагу на відсутність профспілкових організа­цій у приватних компані­ях, які є важливою складо­вою національної еконо­міки.

У ході з’їзду відбулися вибори керівництва кон­федерації. Більшістю го­лосів (165) делегатів з’їзду Олег Будза переобраний головою Національної конфедерації профспілок Молдови. Його заступни­ками обрано Михайла Хинку та Петра Киряка. Конфедеральним секрета­рем НКПМ став Микола Суручану.

 Понад 50% підприємств не від­повідають вимогам санітарного законодавства. Власники фірм не хочуть проводити атес­тацію робочих місць і знаходять для цього ти­сячі причин. Результат – висока захворюваність працівників.

Олег Будза, голова Національної конфедерації проф­спілок Молдови

 

 На захисті прав спілчан

Національна конфедерація профспілок Молдови – єдиний міжгалузевий профспілковий центр країни, що об’єднує понад 500 тис. членів із 29 національних галузевих організа­цій. Серед них – працівники освіти і науки, інформаційних технологій і засобів масової інформації, сільського господарства та продовольчої промисловості, медицини, со­ціального обслуговування і виробництва товарів народного споживання, зв’язку, будів­ництва, легкої промисловості, споживчої кооперації, торгівлі та підприємництва, хіміч­ної промисловості, діячів культури, співробітників системи МВС, держустанов та інших галузей.

 

 Goodyear: переговори тривають

 Французька профспілка CGT повідомляє про свою перемо­гу на заводі Goodyear із випус­ку сільськогосподарських шин, що у місті Ам’єн. Проте компанія утримується від гуч­них заяв і стверджує, що пере­говори тривають, повідомляє сайт Topof.ru.

За словами представників профспілки, керівництво Goodyear оприлюднило заяву про те, що примусових скоро­чень робітників на заводі не буде, однак профспілка досі не отримала копію документа.

Раніше Goodyear погодилася продати свій європейський бізнес із випуску сільськогос­подарських шин компанії Titan International Inc. Тим часом ук­ладення угоди залежить від позитивного вирішення трудо­вих розбіжностей із приводу скорочення робочих місць. Останній її термін уже добіг кінця, хоч голова Titan Моріс Тейлор-мол. неодноразово на­голошував на тому, що він за­цікавлений у цій угоді.

 До відома:

Компанія Goodyear веде переговори з профспілкою CGT та іншими робітничими об’єднаннями із січня 2008 року, коли адміністрація заводу повідомила про план щодо скорочення 500 робочих місць.

У травні 2009 року компанія виставила свій європейський бізнес із випуску шин на продаж, плануючи отримати 17 млн доларів. Але переговори щодо цього зайшли в глухий кут після того, як профспілки в Ам’єні відмовилися співпрацюва­ти у питаннях передачі власності.

 

 У центрі уваги – робітничий клас

 Режисер Світлана Баскова по­казала на кінофестивалі «Кіно­тавр», який проходив із 3 по 10 червня у Сочі, фільм «За Марк­са…», де працівники ливарно­го цеху створюють незалежну профспілку всупереч волі власника заводу.

У головній ролі знявся худож­ник і актор Сергій Пахомов (Пахом). Він грає профспілко­вого активіста, на очах якого, за наказом власника підпри­ємства (Володимир Епіфан­цев), розстрілюють усіх його друзів.

«Це драматична історія люди­ни, яка вибирає між життям і смертю, але її вибір – вимуше­ний і пов’язаний із соціальни­ми проблемами, що існують у державі. Герой бореться за по­чуття власної гідності, за влас­ні права та права робітників, і така розплата пов’язана виключно з цією боротьбою, яка не сприймається робото­давцями та не захищена дер- жавними інституціями», циту­ють Світлану Баскову РІА«Но­вини».

За словами режисера, зйомки відбувалися на підприємствах Череповця, Нижнього Новго­рода, Ярославля та на мос­ковському заводі ЗІЛсаме під час кризи 2010 року. Тоді пра­цівникам зменшили заробітну плату, і вони постали перед непростим вибором: платити за квартиру чи купувати їжу. «Єдину правильну відповідь у такій ситуації дають незалежні профспілки, я побачила там певну щирість і чесність», – зізналася режисер.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

26.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання