« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ ЗА ВІКОМ НА ПІЛЬГОВИХ УМОВАХ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВ

Чи мають право при­значати пенсії за віком на пільгових умовах за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників, професії (посади) яких не пе­редбачено Списками №1 і №2 за результа­тами атестації робочих місць?

Ю. Шпаченко,

Волинська обл.

Згідно зі ст. 114 Закону України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування» (далі – Закон № 1058) пенсію за ві­ком на пільгових умовах призначають працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкід­ливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списками №1 і №2 вироб­ництв, робіт, професій, по­сад і показників, затвердже­ними Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.

Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і по­казників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвер­дженим постановою Кабіне­ту Міністрів України від 24.06.2016 р. №461 (зі зміна­ми), передбачено машиніс­тів крана (кранівників) у різ­них галузях господарства, наприклад на відкритих гір­ничих роботах та роботах на поверхні, виробництві ко­льорових металів, у чорній металургії, при виробництві кольорових металів, обро­бленні металу, на виробни­цтві неметалевих мінераль­них виробів (будівельних матеріалів) та інших.

Водночас для працівни­ків, професії, посади яких не передбачені Списками №1 і №2, може бути застосовано норму п. 22 розділу ХV «При­кінцеві положення» Закону №1058, згідно з якою окре­мим категоріям працівників залежно від умов праці за ре­зультатами атестації робо­чих місць можуть признача­ти пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій, але не раніше ніж за 10 років до досягнення віку, передба­ченого ст. 26 Закону №1058, в порядку, визначеному Кабі­нетом Міністрів України.

Порядок призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям праців­ників за результатами атес­тації робочих місць за умо­вами праці затверджено по­становою Кабінету Міні­стрів України від 18.07.2007 р. №937 (зі змінами).

Водночас інформуємо, що відповідно до Положення про Міністерство соціальної політики України, затвер­дженого постановою Кабіне­ту Міністрів України від 17.06.2015 р. №423 (зі зміна­ми), Мінсоцполітики є голо­вним органом у системі цен­тральних органів виконав­чої влади з формування та забезпечення реалізації дер­жавної політики, зокрема у сферах соціальної політики, загальнообов’язкового дер­жавного соціального та пен­сійного страхування, а та­кож забезпечує формування та реалізацію державної по­літики щодо пенсійного за­безпечення.

Також згідно з п. 10 По­рядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого поста­новою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442 (зі змінами, далі – постанова №442), пропозиції щодо вне­сення змін до Списків №1 і №2 готує Державна служба України з питань праці на підставі обґрунтованих та погоджених із Міністер­ством охорони здоров’я України клопотань заінтер­есованих міністерств та ін­ших центральних органів виконавчої влади, узгодже­них із всеукраїнськими га­лузевими профспілками та об’єднаннями роботодавців, і подає Міністерство соці­альної політики України до Кабінету Міністрів України.

ПРО ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ, ЩО ДАЄ ПРАВО НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ НА ПІЛЬГОВИХ УМОВАХ

Чи належить професія «моторист» до такої, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах?

І. Сухаревський,

м. Одеса

Професія «моторист» пе­редбачена позиціями: «Мо­тористи всіх найменувань» підрозділів 3 «Морський і річковий флот» розділів «XXVIII . Транспорт» Списків №2 виробництв, робіт, про­фесій, посад і показників зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановами Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.91 р. №10 та Кабінету Міністрів України від 11.03.94 р. №162.

Згідно з пунктом 3 Поряд­ку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, про­фесій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвер­дженого наказом Міністер­ства праці та соціальної по­літики України від 18.11.2005 р. №383, зареєстрованого в Міністерстві юстиції Украї­ни 01.12.2005 р. за №1451/11731 (зі змінами), при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосову­ють Списки, чинні на період роботи особи.

До пільгового стажу зара­ховують увесь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження до­кументами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 р. та за ре­зультатами проведення атес­тації робочих місць за умова­ми праці після цієї дати.

З набранням чинності з 21 серпня 1992 р. Порядку про­ведення атестації робочих місць за умовами праці, за­твердженого постановою Ка­бінету Міністрів України від 01.08.92 р. №442 (зі змінами, далі – Порядок), при призна­ченні пенсії за віком на піль­гових умовах для зарахуван­ня до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільго­вих умовах, певного 5-річно­го періоду роботи зі шкідли­вими і важкими умовами праці після 21 серпня 1992 р. відповідне право впродовж цього періоду повинне бути підтверджене за результата­ми атестації робочих місць за умовами праці.

На підставі п. 4 Порядку відповідальність за своєчас­не та якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці покладаєть­ся на керівника підприєм­ства, організації.

Також інформуємо: якщо Ви вважаєте, що Ваші права були порушені, Ви маєте право за захистом своїх прав звернутися до суду.

ТЕТЯНА КАНЕВЕЦЬ-ЦИБУЛЬКО, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ДЕПАРТАМЕНТУ ПРАЦІ ТА ЗАЙНЯТОСТІ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

 

ЩОДО ПЕРЕВАЖНОГО ПРАВА НА ЗАЛИШЕННЯ НА РОБОТІ ПРИ СКОРОЧЕННІ ЧИСЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Моя дочка є дитиною з особливими по­требами, яка за станом здоров’я не може відвідувати навчання в школі. Основний тягар по догляду за дитиною лежить на дружині, яка не має можли­вості здійснювати трудову діяльність.

Чи вважається моя дружина такою особою, що не має самостійного заро­бітку?

Чи маю я перевагу на залишення на ро­боті при скороченні чисельності на під­приємстві?

Я. Головко,

Запорізька обл.

Як зазначено в частині 1 ст. 492 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) при вивільнен­ні працівників у випадках змін в організації ви­робництва і праці враховується переважне пра­во на залишення на роботі, передбачене законо­давством.

Згідно зі ст. 42 КЗпП при скороченні чисельнос­ті чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне пра­во на залишення на роботі надають працівни­кам із більш високою кваліфікацією і продук­тивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і ква­ліфікації перевагу в залишенні на роботі нада­ють, зокрема, особам, в сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком.

Водночас згідно зі ст. 21 КЗпП трудовим догово­ром є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем – фізичною особою), за якою пра­цівник зобов’язується виконувати роботу, ви­значену цією угодою, а роботодавець (роботода­вець – фізична особа) зобов’язується виплачува­ти працівникові заробітну плату і забезпечува­ти умови праці, необхідні для виконання робо­ти, передбачені законодавством про працю, ко­лективним договором і угодою сторін. Трудо­вим договором можуть установлюватися умови щодо виконання робіт, які вимагають професій­ної та/або часткової професійної кваліфікації, а також умови щодо виконання робіт, які не по­требують наявності у особи професійної або часткової професійної кваліфікації.

Отже, якщо дружина дописувача відповідно до умов трудового договору не виконує своїх тру­дових обов’язків, не отримує заробітної плати, не здійснює підприємницької діяльності та не отримує будь-яких доходів у зв’язку зі здійснен­ням підприємницької діяльності, то можна вва­жати її такою, що не має самостійного заробіт­ку.

З урахуванням зазначеного вважаємо, що за від­сутності різниці у кваліфікації і продуктивнос­ті праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в частині 2 ст. 42 КЗпП.

ОКСАНА РІЗНІЧУК, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ДЕПАРТАМЕНТУ ПРАЦІ ТА ЗАЙНЯТОСТІ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

СТОРІНКУ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА МАТЕРІАЛАМИ ГАЗЕТИ «ПРАЦЯ ТА ЗАРПЛАТА»

10.10.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання