« на головну 27.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1254)
04
Липень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

РОЗ’ЯСНЮЮТЬ ФАХІВЦІ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

РОЗ’ЯСНЮЮТЬ ФАХІВЦІ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

ГРАНТОВІ ПРОГРАМИ – ЕФЕКТИВНА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ

1700 переможців, понад 4 тисячі нових робочих місць та близько півмільярда гри­вень на створення та розви­ток бізнесу – результати урядових грантових про­грам «Власна справа» та «Грант для ветеранів» у Ки­єві.


Програми «Власна спра­ва», яка діє з липня 2022 р., та «Грант для ветеранів та їх подружжя», започаткова­на у квітні 2023 р., – це уні­кальні можливості створи­ти та розвивати власний біз­нес. Завдяки участі у гран­тових програмах у мешкан­ців столиці з’явився реаль­ний шанс реалізувати свої бізнес-ідеї.

У багатьом відомих сьо­годні загальноукраїнських брендів шлях до успіху і ви­знання розпочинався саме з участі у грантових програ­мах. Учасники грантових програм освоїли виробни­цтво дитячих іграшок, одягу і взуття, спецодягу на замов­лення сил оборони, правоо­хоронців та рятувальників. Вони також надають послу­ги СТО, ремонтують техні­ку, налагодили виробництво та обслуговування дронів, саперного екіпірування, ви­готовляють хліб і кондитер­ські вироби та багато іншо­го.

Отримати мікрогрант (грант) можуть як підприєм­ці, які вже мають досвід ве­дення бізнесу, так і почат­ківці, які роблять перші кро­ки у підприємницькій діяль­ності. Це зовсім нескладно – потрібно лише зробити 5 стандартних кроків:

1) скласти бізнес-план;

2) подати документи че­рез портал «Дія»;

3) захистити свій бізнес- план онлайн у Київському МЦЗ;

4) отримати рішення ДЦЗ та відкрити рахунок в «Ощадбанку»;

5) отримати кошти на ра­хунок та почати працювати.

Обов’язковою умовою отримання грантів є ство­рення нових робочих місць. Для отримання мікрогранта необхідно:

– у сумі 75 тис. грн – зареє­струватись фізичною осо­бою – підприємцем;

– до 150 тис. грн – створи­ти щонайменше одне робоче місце;

– від 150 тис. грн до 250 тис. грн – створити не менше двох робочих місць.

Для отримання гранта дружиною або чоловіком ве­терана у розмірі:

– до 250 тис. грн – створи­ти одне робоче місце;

– від 250 тис. до 500 тис. грн – два робочих місця.

Для учасника бойових дій при отриманні гранта:

– до 250 тис. грн – необхід­но створити одне робоче міс­це;

– від 250 тис. до 500 тис. грн – два робочих місця;

– від 500 тис. до 1 млн грн – чотири робочих місця на умовах співфінансування: 70% вартості проєкту – дер­жавні кошти, 30% – власні або кредитні кошти отриму­вача.

Повернення коштів відбу­вається у вигляді сплачених податків та зборів.

Кошти мікрогранта (гран­та) можна витратити:

– на придбання або лізинг обладнання;

– закупівлю сировини та матеріалів;

– послуги маркетингу та реклами;

– орендну плату;

– комерційну концесію.

17 червня 2024 р. розпоча­лось подання заяв чергового ХІІІ періоду за програмами «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подруж­жя», який триватиме до 30 червня включно. Загалом, у 2024 р. передбачено 26 періо­дів.

НОВА ПРОФЕСІЯ АБО СПЕЦІАЛЬНІСТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ВАУЧЕРА

У минулому році столич­на Служба зайнятості вида­ла близько 650, а з початку 2024 р. – ще майже 90 вауче­рів на навчання. Цей доку­мент дає можливість без­платно навчатися і опанову­вати нову професію/спеці­альність або ж підвищувати свою кваліфікацію в уже на­явній професії. Оплата тако­го навчання здійснюється коштом Фонду загальнообов’яз кового державного соціального страхування на випадок безробіття. Це допо­магає людям стати більш кваліфікованими і тому більш конкурентоспромож­ними на ринку праці при по­шуку роботи.

Ваучер дає людині право безплатно пройти навчання у закладах освіти чи у робо­тодавця за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. Станом на сьогодні сума ва­учера на може перевищува­ти 30280 грн. Якщо вартість навчання дорожча, то робо­тодавець або людина допла­чує різницю самостійно.

Ваучер дає можливість безкоштовно навчатися за 124 професіями та спеціаль­ностями. Це стосується бага­тьох сфер, наприклад: комп’ютерних технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільсько­го господарства, соціальної сфери тощо. Людина сама вибирає, яку професію ви­вчати, в якому навчальному закладі та в якій формі – ден­ній, вечірній чи дистанцій­ній. Навчатись можна у про­фесійно-технічних учили­щах, коледжах, університе­тах, а також на підприєм­ствах та в організаціях, які мають ліцензію на освітню діяльність у обраній сфері.

Отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають профе­сійну-технічну чи вищу осві­ту, не зареєстровані у Служ­бі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протя­гом останніх трьох років.

Зокрема, це:

– люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком);

– ветерани, учасники бо­йових дій;

– внутрішньо переміщені особи працездатного віку;

– особи з інвалідністю;

– люди, що отримали пора­нення внаслідок військової агресії або пройшли полон.

Щоб отримати ваучер на навчання, необхідно:

обрати спеціальність, професію та місце навчання;

подати заявку онлайн до центру зайнятості або звер­нутися до будь-якого центру зайнятості.

Впродовж 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості людина має укласти договір про навчан­ня із закладом освіти.

Найбільше ваучерів було видано за такими професія­ми та спеціальностями: пси­хологія, кібербезпека, осві­та, медицина, будівництво та цивільна інженерія, ку­хар, водій, сапер.

 

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ПЕРІОДУ ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЇ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ДО СТАЖУ РОБОТИ, ЯКИЙ ДАЄ ПРАВО НА НАДБАВКУ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

Чи зараховується період призупинення дії трудового договору до стажу робо­ти, який дає право на надбавку за ви­слугу років у державних органах відпо­відно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 р. №1112?

Л. ДНІПРОВСЬКА,

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛ.

Згідно з частиною 1 ст. 13 Закону України «Про організа­цію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупи­нення дії трудового договору – це тимчасове припинення ро­ботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових від­носин виконувати обов’язки, передбачені трудовим догово­ром.

Призупинення дії трудового договору може здійснювати­ся за ініціативи однієї зі сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану.

22.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання