« на головну 27.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1254)
04
Липень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ВИТРАТИ НА НАВЧАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА СТОРОННІХ ОСІБ

ВИТРАТИ НА НАВЧАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА СТОРОННІХ ОСІБ

  Підприємство має можливість оплатити вартість навчання свого працівника або сторонньої особи. Чи є це додатковим бла­гом – цікавить багатьох працівників та роботодавців. Аби розібратися, чи буде ПДФО, військовий збір та ЄСВ, зверне­мося до профільного законо­давства.


ПДФО та військовий збір – це Податковий кодекс України (далі – ПКУ). Слід зазначити, що ПКУ дуже лояльний до оподатку­вання оплати навчання за раху­нок юридичних осіб та ФОП. Нор­ма пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 ПКУ дозволяє навчати без податкових наслідків як своїх працівників, так і сторонніх осіб. Але, безу­мовно, при дотриманні певних правил, а саме:

1. Оплата має відбуватися на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчаль­них закладів за здобуття освіти за підготовку чи перепідготовку платника податку.

Зверніть увагу, ПКУ не вистав­ляє ніяких вимог щодо форми на­вчання (денна, вечірня, заочна, дистанційна, екстернат тощо); жодної прив’язки профілю на­вчання фізичної особи до профі­лю діяльності підприємства чи ФОП. Також у ПКУ відсутня умо­ва про обов’язкове відпрацюван­ня фізичною особою у суб’єкта господарювання, який оплатив вартість її навчання.

І найголовніше – в пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 ПКУ не встановле­но вимоги щодо перебування фі­зичної особи, яка навчається, у трудових відносинах із суб’єктом господарювання.

2. Сума оплати за кожний по­вний або неповний місяць на­вчання, підготовку чи перепідго­товку фізичної особи – не вище трикратного розміру мінімаль­ної заробітної плати, встановле­ної законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Найчастіше оплата за навчан­ня здійснюється одним плате­жем за певний період – за се­местр, рік або навіть декілька ро­ків. Звісно, виникає запитання: як порівняти сплачену суму з не­оподатковуваною межею? Адже якщо оплата проведена за май­бутні роки, то сума майбутньої неоподатковуваної суми плати за навчання невідома.

Обмежень щодо терміну, за який роботодавець має право здійснити оплату за навчання на­йманого працівника, законодав­ством не встановлено.

Враховуючи викладене, якщо сплачено за навчання фізичної особи однією сумою в поточному році за весь період навчання, який складається з декількох ро­ків, при цьому її розмір не пере­вищує трикратного розміру міні­мальної заробітної плати, вста­новленої законом на 1 січня звіт­ного (податкового) року за кож­ний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепід­готовки, то така сплачена сума оподаткуванню не підлягає. Отже, порівнюємо з розрахунко­вою величиною року, в якому проведена оплата.

Від оподаткування військо­вим збором звільняються дохо­ди, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізич­них осіб (пп. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

А В ЯКИХ ВИПАДКАХ ОПОДАТКУВАННЯ ВИТРАТ НА НАВЧАННЯ НЕ УНИКНУТИ?

У випадках, коли оплата з на­вчання проведена іноземному навчальному закладу або оплата проведена вітчизняному на­вчальному закладу, який не є ви­щим та професійно-технічним навчальним закладом, а також коли сума перевищує неоподат­ковувану величину, якщо дотри­мано інші умови, встановлені пп. 165.1.21 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Під оподаткування в повному обсязі потрапляють грошові ко­шти на навчання, виплачені без­посередньо фізичній особі для подальшої сплати або компенсо­вані фізичній особі витрати на навчання на підставі її заяви та підтвердних документів.

ЄСВ. Якщо роботодавець опла­чує навчання працівника, то тре­ба звернутися до двох основних нормативних документів, а саме – Інструкції зі статистики заро­бітної плати, затвердженої нака­зом Держстату України від 13.01.2004 р. №5 (далі – Інструкція №5).

Витрати на навчання не вхо­дять до складу фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 та 3.24 Ін­струкції №5. Також витрати на оплату навчання включено до складу виплат, на які не нарахо­вується ЄСВ, відповідно до пп. 9 і 11 Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нарахову­ється ЄСВ, затвердженого поста­новою Кабінету Міністрів Украї­ни від 22.12.2010 р. №1170.

ОЛЕНА ГАБРУК, КОНСУЛЬТАНТ З ОПОДАТКУВАННЯ, ОБЛІКУ, КАДРОВОЇ СПРАВИ

 

ПРО ВІДПУСТКУ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Відповідно до ст. 84 КЗпП та 26 Закону України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про від­пустки» (далі – Закон №504) за сімейними об­ставинами та з інших причин працівнику мо­жуть надавати відпуст­ку без збереження за­робітної плати на тер­мін, обумовлений уго­дою між працівником та власником або упо­вноваженим ним орга­ном, але не більше 30 календарних днів на рік.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, уста­новлених законодавством, та/ або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, при­родного чи іншого характеру роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збережен­ня заробітної плати без обме­ження строку, визначеного ча­стиною 1 цієї статті. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Частиною 3 ст. 12 Закону №2136 установлено, що протя­гом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збережен­ня заробітної плати без обме­ження строку, встановленого частиною 1 ст. 26 Закону №504, без зарахування часу перебу­вання у такій відпустці до ста­жу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 частини 1 ст. 9 Закону №504.

Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 9 Закону №504 до стажу робо­ти, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 Зако­ну №504), зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (по­сада) і йому не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону №504, за винятком відпустки без збереження заробітної пла­ти для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідності, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку врод­жену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворю­вання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне за­хворювання нирок IV ступеня, – до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлено категорію «дити­на з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановле­но інвалідності, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомо­ги – до досягнення дитиною 18-річного віку.

Водночас ст. 26 Закону №504 визначено, що час перебуван­ня у відпустках, зазначених у 1 і 3 цієї статті, не зараховується до стажу робо­ти, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаче­ного п. 4 частини 1 ст. 9 Закону №504.

Враховуючи викладене, час перебування у відпустці без збереження заробітної плати, наданої за згодою сторін відповідно до ст. 26 Закону №544, не зараховується до ста­жу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Водночас частиною 1 статті 91 визначено, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за раху­нок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

ПІДГОТОВЛЕНО ФАХІВЦЯМИ ДЕПАРТАМЕНТУ ПРАЦІ ТА ЗАЙНЯТОСТІ МІНЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

СТОРІНКУ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА МАТЕРІАЛАМИ ГАЗЕТИ «ПРАЦЯ ТА ЗАРПЛАТА»

22.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання