« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ДОДЕРЖАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

ДОДЕРЖАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

ЩОДО ВНЕСЕННЯ ЗАПИСІВ ДО ТРУДОВОЇ КНИЖКИ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

Чи має право роботодавець внести до трудової книжки працівника, який звільнився, після дня припинення ним трудового договору?

Ю. Міхновська,

Київська обл.

Трудові книжки заповню­ють згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвер­дженою наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції і Міністерства соціального за­хисту населення України від 29.07.93 р. №58 (зі змінами), за­реєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.08.93 р. за №110 (далі – Інструкція).

Пунктом 2.3 Інструкції пе­редбачено, що записи в трудо­вій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюван­ням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Відповідно до п. 2.4 Інструк­ції всі записи в трудовій книж­ці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а та­кож про нагороди та заохочен­ня вносить власник або упо­вноважений ним орган після видання наказу (розпоряджен­ня), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення – у день звільнення і повинні точ­но відповідати тексту наказу (розпорядження).

Також згідно зі ст. 47 Кодек­су законів про працю України роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати пра­цівникові копію наказу (роз­порядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (ст. 116) та провести з ним розрахунок у строки, визначені ст. 116 цьо­го Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні за­писи про звільнення до трудо­вої книжки, що зберігається у працівника.

Отже, роботодавець на ви­могу працівника повинен вне­сти належні записи про звіль­нення до трудової книжки в день його звільнення. Можли­вості внесення до трудових книжок записів про звільнен­ня після дня припинення тру­дового договору Інструкцією не передбачено.

ПРАВО ПРАЦЮВАТИ ЗА СУМІСНИЦТВОМ

Чи має право заступник ди­ректора з навчально- виховної роботи закладу освіти працювати за сумісництвом на посаді вихо­вателя групи продовженого дня в цьому ж закладі?

О. Савчук,

Запорізька обл.

Умови оплати праці педаго­гічних працівників визнача­ються на підставі наказу Мі­ністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. №557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів пра­цівників навчальних закла­дів, установ освіти та науко­вих установ» (зі змінами, далі – наказ №557), розробленого на виконання постанови Кабіне­ту Міністрів України від 30.08.2002 р. №298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розря­дів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, за­кладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами), та Інструкції про по­рядок обчислення заробітної плати працівників освіти, за­твердженої наказом Міністер­ства освіти України від 15.04.93 р. №102, яка з 1 вересня 2005 р. застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом №557.

Згідно з пп. 3 п. 4 наказу №557 працівникам можуть установлюватися доплати у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки): за виконання обов’язків тимча­сово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад), за розширення зони обслуго­вування або збільшення обся­гу виконуваних робіт.

Зазначені види доплат не встановлюють керівникам на­вчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх­нім заступникам, керівникам структурних підрозділів на­вчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх­нім заступникам.

Водночас відповідно до ст. 1021 Кодексу законів про пра­цю України сумісництвом вва­жають виконання працівни­ком, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому під­приємстві, в установі, органі­зації або у роботодавця – фі­зичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Отже, заступник директора з навчально-виховної роботи закладу освіти може працюва­ти за сумісництвом на посаді вихователя групи продовже­ного дня на умовах трудового договору лише поза межами робочого часу за основною по­садою.

ПРО ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО НА ЗАЛИШЕННЯ НА РОБОТІ ПРИ СКОРОЧЕННІ ЧИСЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Моя дочка є дитиною з осо­бливими потребами, яка за станом здоров’я не може відвідувати навчання в школі. Основний тягар по до­гляду за дитиною лежить на дружині, яка не має можливості здійснювати трудову діяльність.

Чи вважається моя дружина такою особою, що не має самостійного заробітку?

Чи маю я перевагу на зали­шення на роботі при скороченні чисельності на підприємстві?

С. Панчук,

м. Івано-Франківськ

Як зазначено в частині 1 ст. 492 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) при ви­вільненні працівників у ви­падках змін в організації ви­робництва і праці враховуєть­ся переважне право на зали­шення на роботі, передбачене законодавством.

Згідно зі ст. 42 КЗпП при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації вироб­ництва і праці переважне пра­во на залишення на роботі на­дають працівникам із більш високою кваліфікацією і про­дуктивністю праці.

При рівних умовах продук­тивності праці і кваліфікації перевагу в залишенні на робо­ті надають, зокрема, особам, в сім’ї яких немає інших праців­ників із самостійним заробіт­ком.

Водночас згідно зі ст. 21 КЗпП трудовим договором є угода між працівником і робо­тодавцем (роботодавцем – фі­зичною особою), за якою пра­цівник зобов’язується викону­вати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (робо­тодавець – фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання робо­ти, передбачені законодав­ством про працю, колектив­ним договором і угодою сто­рін. Трудовим договором мо­жуть установлюватися умови щодо виконання робіт, які ви­магають професійної та/або часткової професійної квалі­фікації, а також умови щодо виконання робіт, які не потре­бують наявності у особи про­фесійної або часткової профе­сійної кваліфікації.

Отже, якщо дружина допи­сувача відповідно до умов тру­дового договору не виконує своїх трудових обов’язків, не отримує заробітної плати, не здійснює підприємницької ді­яльності та не отримує будь- яких доходів у зв’язку зі здій­сненням підприємницької ді­яльності, то можна вважати її такою, що не має самостійно­го заробітку.

З урахуванням зазначеного вважаємо, що за відсутності різниці у кваліфікації і про­дуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в час­тині 2 ст. 42 КЗпП.

ОКСАНА РІЗНІЧУК, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ДЕПАРТАМЕНТУ ПРАЦІ ТА ЗАЙНЯТОСТІ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

 

ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ

Хто має право затверджувати порядки проведення попередніх і періодичних медичних і психіа­тричних оглядів?

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закон про охорону праці) та Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, за­твердженого наказом Міністерства охоро­ни здоров’я України від 21.05.2007 р. №246, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.07.2007 р. за №846/14113, робото­давець зобов’язаний за свої кошти забезпе­чити фінансування та організувати прове­дення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Згідно з п. 1 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 р. №267 (далі – Положення про МОЗ), Міністерство охорони здоров’я України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах роз­витку медичних послуг, забезпечення дер­жавних фінансових гарантій медичного обслуговуванн

10.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання