« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ

ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ

ПРО ТИМЧАСОВЕ ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ПРАЦІВНИКОМ ЗА ВАКАНТНОЮ ПОСАДОЮ

Чи має право головний спеціаліст виконувати обов’язки начальника відділу (посада вакантна), в якому він працює?

Чи маємо право встановити йому доплату у розмірі різниці між фактичним поса­довим окладом тимчасово відсутнього керівника і поса­довим окладом головного спеціаліста , який виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника, і поса­довим окладом головного спеціаліста, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника?

Л. Мірошниченко, Київська обл.

Порядок оформлення та оплати тимчасового замісництва регламен­тує роз’яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. №30/39 «Про порядок виплати тим­часового заступництва», затвердже­не постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС 29.12.65 р. №820/39 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановою Держкомп­раці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 11.12.86 р. №521/30-18).

Зазначений акт діє на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. №1545-ХІІ «Про порядок тимчасо­вої дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР».

Призначення працівника викону­ючим обов’язки по вакантній посаді допускається лише у разі, якщо при­значення на посаду відбувається за рішенням органу вищого рівня.

Працівник на період замісництва звільняється від виконання обов’язків, обумовлених трудовим догово­ром за основним місцем роботи.

У разі виконання обов’язків пра­цівником по вакантній посаді оплата праці відбувається за цією посадою.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших орга­нів» (далі – постанова №268) визначе­но умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування.

Пунктом 2 постанови №268 надано право керівникам органів місцевого самоврядування у межах затвердже­ного фонду оплати праці установлю­вати спеціалістам і службовцям до­плату, зокрема за виконання обов’язків тимчасово відсутнього ке­рівника або заступника керівника структурного підрозділу, – у розмірі різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього ке­рівника або заступ ника керівника структурного підрозділу (без ураху­вання надбавок та доплати) і посадо­вим окладом працівника, який вико­нує обов’язки тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу, у разі, коли працівник, що виконує обов’язки тимчасово відсутнього ке­рівника структурного підрозділу, не є його заступником.

Під виконанням обов’язків тимча­сово відсутнього працівника слід ро­зуміти заміну працівника, відсут­нього у зв’язку з тимчасовою непра­цездатністю, відрядженням, від­пусткою, виконанням громадських обов’язків тощо, коли відповідно до чинного законодавства за ним збері­гається робоче місце (посада). За ва­кантною посадою, яка є в штатному розписі, але не заповнена, доплата за виконання тимчасово відсутнього працівника встановлюватися не може.

Згідно зі ст. 31 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) ро­ботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Відповідно до частини 1 ст. 32 КЗпП переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, ор­ганізації, а також переведення на ро­боту на інше підприємство, в устано­ву, організацію або в іншу місце­вість, хоча б разом із підприємством, установою, організацією, допуска­ється тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у ст. 33 цього Кодексу, та в інших ви­падках, передбачених законодав­ством.

З урахуванням викладеного вва­жаємо, що доцільним є видання на­казу (розпорядження) про призна­чення відповідного працівника (за його згодою) тимчасово виконую­чим обов’язки начальника відділу з оплатою праці за вакантною поса­дою начальника відділу.

В такому наказі (розпорядженні) доцільно також зафіксувати гаран­тію збереження основного місця ро­боти (посади) працівника на час при­значення його виконуючим обов’язки начальника відділу.

 

РОБОЧИЙ ЧАС І ТИМЧАСОВА НЕПРАЦЕЗДАТНІСТЬ

Чи вважається період тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в уста­новленому порядку, робочим часом?

І. Клопотенко, м. Київ

Як зазначено в п. 5 частини 1 ст. 29 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), до початку роботи роботодавець зобов’язаний узгодженим із працівни­ком способом поінформувати працівника про правила вну­трішнього трудового розпоряд­ку або умови встановлення ре­жиму роботи, тривалість робо­чого часу і відпочинку, а також про положення колективного договору (у разі його укладен­ня).

Згідно зі ст. 57 КЗпП час по­чатку і закінчення щоденної ро­боти (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудо­вого розпорядку і графіками змінності відповідно до законо­давства. Склад робочого часу доцільно також визначити у вка­заних актах роботодавця на під­ставі законодавства.

Водночас відповідно до аб­зацу 4 п. 3 розділу І «Загальні положення» Порядку формуван­ня медичних висновків про тим­часову непрацездатність в Реє­стрі медичних висновків в елек­тронній системі охорони здоров’я, затвердженого нака­зом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 р. № 1066, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.06.2021 р. за № 728/36350, тимчасова непрацездатність особи відповідно до медичного висновку (далі – тимчасова не­працездатність) – це непрацез­датність особи внаслідок захво­рювання, травми або інших при­чин (вагітність та пологи, каран­тин тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування, реабілітації, інших за­ходів медичного характеру, та триває до відновлення працез­датності або до закінчення при­чин, які унеможливлюють вико­нання роботи. Тимчасова непра­цездатність обраховується в ка­лендарних днях.

У зв’язку з цим, ураховуючи зазначене вище визначення по­няття «тимчасова непрацездат­ність», не вбачається підстав вважати період тимчасової не­працездатності робочим часом.

 

ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

Чи можна припинити трудовий договір із працівником, який відсутній на роботі понад чотири місяці поспіль?

Згідно з частиною 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) підстава­ми для припинення трудового договору є угода сторін, розі­рвання трудового договору з ініціативи працівника (ст. 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (ст. 40, 41) та інші підстави.

Частиною 1 ст. 21 КЗпП ви­значено, що трудовим догово­ром є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем – фізичною особою), за якою пра­цівник зобов’язується викону­вати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (робо­тодавець – фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, не­обхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним дого­вором і угодою сторін.

Відповідно до частини 1 ст. 29 КЗпП до початку роботи ро­ботодавець зобов’язаний узго­дженим із працівником спосо­бом поінформувати працівника, зокрема про правила внутріш­нього трудового розпорядку або умови встановлення режи­му роботи, тривалість робочого часу і відпочинку, а також про положення колективного дого­вору (у разі його укладення).

Згідно зі ст. 139 КЗпП праців­ники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпоря­дження роботодавця, додер­жуватися трудової і технологіч­ної дисципліни, вимог норма­тивних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна роботодавця, з яким укладено трудовий договір.

Частиною 2 ст. 30 Закону України «Про оплату праці» ви­значено, що роботодавець зобов’язаний забезпечити до­стовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгал­терський облік витрат на оплату праці в установленому порядку.

Відповідно до п. 83 частини 1 ст. 36 КЗпП України підставою для припинення трудового до­говору є відсутність працівника на роботі та інформації про при­чини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Відповідно до роз’яснення Міністерства економіки України, яке є головним органом у систе­мі центральних органів вико­навчої влади, що забезпечує формування та реалізує дер­жавну політику у сфері праці, відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль не слід ототожнювати зі звільненням у зв’язку з прогулом (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Для припинення дії трудово­го договору за відповідною під­ставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

1) фактична відсутність пра­цівника на робочому місці по­над 4 місяці поспіль;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці по­спіль (при цьому не має значен­ня поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Вбачається, що у випадку не­виконання одночасно двох ви­щенаведених умов звільнення відповідно до такої підстави може бути визнано судом неза­конним, наприклад якщо праців­ник доведе, що протягом 4 міся­ців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

При цьому, виходячи з необ­хідності виконання вимоги щодо відсутності працівника або інформації про нього 4 мі­сяці поспіль, не може вважати­ся виконанням цієї умови наяв­ність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або пере­вищують 4 місяці.

ВІКТОРІЯ ТЕМЧЕНКО, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ВІДДІЛУ З ПИТАНЬ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ДЕПАРТАМЕНТУ З ПИТАНЬ ПРАЦІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

 

ДОБІРКУ ПІДГОТУВАЛА ОКСАНА РІЗНІЧУК, ГОЛОВНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ДЕПАРТАМЕНТУ ПРАЦІ ТА ЗАЙНЯТОСТІ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

СТОРІНКУ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА МАТЕРІАЛАМИ ГАЗЕТИ «ПРАЦЯ ТА ЗАРПЛАТА»

22.04.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання