« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ПРОЦЕДУРА ВСТАНОВЛЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ

ПРОЦЕДУРА ВСТАНОВЛЕННЯ ІНВАЛІДНОСТІ

 Яким чином встановлюєть­ся інвалідність повнолітнім особам, і після якого періо­ду надається група інва­лідності довічно?

Порядок встановлення груп інвалідності, критерії, за якими визначають ступінь обмеження життєдіяльнос­ті, терміни повторних оглядів ін­валідів регулюються Інструкцією про встановлення груп інваліднос­ті, затвердженою наказом Мініс­терства охорони здоров’я України від 7 квітня 2004 року № 183 (Ін­струкція). Медико-соціальні екс­пертні комісії (МСЕК) при прове­денні експертиз щодо визначення ступеня обмеження життєдіяль­ності людей, причин, часу настан­ня, груп інвалідності керуються Положенням про медико-соціаль­ну експертизу, затвердженим по­становою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 1992 року № 83.

Згідно п. 1.2 Інструк­ції, інвалідність у по­внолітніх осіб визна­чається шляхом екс­пертного обстеження медико-соціальними експертними комісія­ми. Група інваліднос­ті без зазначення стро­ку переогляду встанов­люється громадянам при анатомічних дефектах і прирівняних до них станах, стійких необоротних морфоло­гічних змінах та порушеннях функцій органів і систем організ­му, неефективності реабілітацій­них заходів, неможливості від­новлення соціальної адаптації, несприятливому прогнозі дина­міки працездатності з урахуван­ням реальних соціально-еконо­мічних обставин у районі про­живання інваліда, а також чо­ловікам старше 60 і жінкам старше 55 років, інвалідам, у яких строк переогляду настає після досягнення 60 років (у чо­ловіків) та 55 років (у жінок). Але в будь-якому разі група інвалід­ності без зазначення строку пере­огляду встановлюється після огляду особи МСЕК за результа­тами вказаних вище висновків.

 

ВІДСТОРОНЕННЯ ВІД РОБОТИ

В яких випадках відбувається відсторонен­ня працівника від роботи, і чи припиняєть­ся при цьому дія трудового договору?

Відповідно до ст. 46 Ко­дексу законів про пра­цю України, відсторо­нення працівників власником або уповноваже­ним ним органом від роботи можливе у таких випадках:

– поява на роботі в нетвере­зому стані, в стані нарко­тичного або токсичного сп’яніння;

– відмова або ухилення від обов’язкових медичних оглядів;

– відмова або ухилення від навчання, інструктажу й перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;

– в інших випадках, перед­бачених законодавством.

Відсторонення від роботи – це тимчасове позбавлення працівника, який перебуває у трудових правовідноси­нах з підприємством, мож­ливості реального здій­снення ним права на пра­цю. Усунення від роботи провадиться власником на підставі виявленого ним факту, через який власник має право або зобов’язаний усунути працівника від ро­боти. Право вимагати усу­нення від роботи мають та­кож відповідні посадові особи державної влади, дер­жавного санітарного нагля­ду, Державтоінспекції, а та­кож слідчі та ін.

Під час відсторонення від роботи дія трудового дого­вору не припиняється, але працівник тимчасово до ро­боти не допускається. При цьому на період усунення від роботи за працівником зберігається його робоче місце.

Відсторонення від роботи або іншої діяльності здій­снює власник підприєм­ства або уповноважений ним орган шляхом видан­ня наказу (усного розпоря­дження з наступним ви­данням наказу) та вжиття заходів щодо контролю за його виконанням.

 

ВИЗНАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ НЕДІЄЗДАТНОЮ

У яких випадках фізична особа вважається недієздатною, і які правові наслідки наста­ють у такому випадку?

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною (ст. 39 Цивільного кодексу Укра­їни), якщо вона внаслідок хронічного, стій­кого психічного розладу не здатна усвідом­лювати значення своїх дій та(або) керувати ними.

Порядок визнання фізичної особи недієздатною вста­новлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту на­брання законної сили рішенням суду про це.

За заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану в неї відновила­ся здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Така особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізич­ної особи та в її інтересах вчиняє опікун. Згідно із статтею 1184 ЦКУ відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого пра­вочину, суд з урахуванням висновку судово-психіа­тричної експертизи та інших доказів щодо психічно­го стану особи може визначити в своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною.

Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визна­ння особи недієздатною і буде встановлено, що вимо­га була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

 

НАДАННЯ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Який порядок надання щорічної відпустки працівникам з інвалідністю?

У листі від 29.12.2015 № 774/13/116-15 Міністер­ство соціальної політики повідомляє, що згід­но з ч. 7 ст. 6 ЗУ «Про відпустки» (Закон), інва­лідам I та II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалі­дам III групи – 26 календарних днів.

Відповідно до ст. 24 Закону, в разі звільнення праців­ника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки. За бажан­ням працівника частина щорічної відпустки заміню­ється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпус­ток не повинна бути менше 24 календарних днів.

Таким чином, якщо працівник з якихось причин не ско­ристався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років (зокрема, за два, три, чотири чи більше років), він має право використати їх, а у разі звільнення йому має бути виплачена грошова компенсація.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні від­пустки, воно не містить заборони надавати такі від­пустки в разі їх невикористання.

12.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання