« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ОСОБЛИВІ УМОВИ ПРАЦІ ДЛЯ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ

ОСОБЛИВІ УМОВИ ПРАЦІ ДЛЯ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ

Як повинен вчинити роботодавець, якщо згідно з медичним висновком застрахова­ну особу рекомендовано перевести на легшу, нижчеоплачувану роботу?

Переведення на лег­шу роботу в поряд­ку забезпечення охорони праці ви­значається як обов’язок роботодавця і спеціально регулюється низкою зако­нодавчих актів. Загальна законодавча норма щодо цього встановлюється частиною першою статті 170 Кодексу законів про працю України, де зазна­чається, що працівників, які потребують за станом здоров’я надання легшої роботи, власник або упо­вноважений ним орган повинен перевести, за їх­ньою згодою, на таку ро­боту у відповідності з ме­дичним висновком тим­часово або без обмеження строку.

Переведення, передба­чене цією статтею, здій­снюється в інтересах пра­цівників з метою охорони їхнього здоров’я. До кате­горії легких робіт нале­жать роботи, що не потре­бують систематичної фі­зичної напруги.

Власник не має права відмовитися від виконан­ня обов’язку переводити працівника на легшу ро­боту за відсутності ва­кантного робочого місця і звільняти його в зв’язку з цим у разі виявленої не­відповідності його займа­ній посаді або виконува­ній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної робо­ти, за пунктом 2 статті 40 Кодексу законів про пра­цю. Звільнення працівни­ка можливе при відмові від переведення на легку роботу, яка відповідає трудовій рекомендації, виданій медико-соціаль­ною експертною комісією. Право надавати висновок про необхідність переве­дення працівника на іншу роботу надано лікарсько- консультаційній комісії, а якщо таку в лікувальному закладі не створено, то та­кий висновок видає лікую­чий лікар з дозволу голов­ного лікаря.

Звільнення працівни­ка, який відмовився від тимчасового переведення на іншу, легшу, роботу внаслідок нещасного ви­падку на виробництві або професійного захворю­вання, не допускається, адже згідно з пунктом 5 статті 40 КЗпПУ заборо­няється звільняти праців­ників, що втратили пра­цездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворю­ванням, до встановлення інвалідності або віднов­лення працездатності.

Після закінчення стро­ку тимчасового переве­дення на іншу, більш лег­ку, роботу, встановленого наказом по підприєм­ству, працівник має пра­во повернутися на попереднє місце роботи. Відновлення попередньої роботи доцільно також оформити наказом.

 

ЯК ВІДНОВИТИ ВТРАЧЕНІ ДОКУМЕНТИ ЩОДО ЗАРПЛАТИ

Що робити, якщо під час пожежі на під­приємстві були втра­чені документи з ви­плати зарплати?

Державна фіскаль­на служба Украї­ни (ДФСУ) в листі від 27.01.2016 № 859/З/99-99-19-02-02-15 ви­клала порядок відновлен­ня втрачених документів з виплати зарплати.

У разі втрати або знищення первинних документів, облі­кових реєстрів і звітів керів­ник підприємства, установи повинен письмово повідоми­ти про це правоохоронні ор­гани та призначити наказом комісію для встановлення переліку відсутніх докумен­тів, а також розслідування причин їх втрати або зни­щення. Для участі в роботі комісії запрошуються пред­ставники слідчих органів, охорони і державного по­жежного нагляду.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівни­ком підприємства, устано­ви. Копія акту подається в 10-денний строк органу, в сфері управління якого пе­ребуває підприємство, установа, – Державної по­даткової інспекції або фіноргану.

У разі втрати, пошкоджен­ня або дострокового зни­щення первинних докумен­тів, платник податків зобов’язаний у 5-денний строк з дня такої події повідомити ДФСУ за місцем обліку:

– особисто або уповноваже­ною на це особою;

– поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

– в електронній формі з до­триманням умови щодо ре­єстрації єдиного електронного підпису.

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 ка­лендарних днів з дня, що настає за днем надходжен­ня повідомлення до контролюючого органу.

05.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання