« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

Навчаюся на останньому курсі інституту за спеці­альністю економіст. З ме­тою отримання професій­них навичок хочу пройти стажування на підприєм­стві. Хто має робити відпо­відний запис в трудовій книжці: роботодавець чи начальний заклад?

Відповідно до статті 29 Зако­ну України «Про зайнятість населення» студенти вишів, учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освіт­ньо-кваліфікаційним рівнем «ква­ліфікований робітник», «молод­ший спеціаліст», «бакалавр», «спе­ціаліст» і продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфі­каційному рівні, мають право проходити стажування за про­фесією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на підпри­ємствах, в установах та організа­ціях незалежно від форми влас­ності, виду діяльності та господа­рювання, на умовах, визначених договором про стажування у віль­ний від навчання час.

Метою стажування є набуття до­свіду з виконання професійних за­вдань та обов’язків, удосконален­ня професійних знань, умінь та на­вичок, вивчення та засвоєння но­вих технологій, техніки, а також додаткових компетенцій.

Порядок укладення договору про стажування та типову форму договору затверджує Кабінет Міні­стрів України.

Строк стажування за договором не може перевищувати 6 місяців.

Стажування проводиться за ін­дивідуальною програмою під ке­рівництвом працівника підприєм­ства, установи, організації, який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальністю) не мен­ше 3 років.

У разі коли в період стажування особа, що здобула професію, вико­нує професійні роботи, підприєм­ство, організація, установа за всі роботи, виконані відповідно до на­даних завдань, здійснює виплату їй зарплати згідно з установлени­ми системами оплати праці за нор­мами, розцінками, ставками (окла­дами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

Робота керівників стажування, призначених із числа працівників підприємства, організації, устано­ви, може оплачуватися підприєм­ством, організацією, установою за рахунок коштів, передбачених на підготовку, перепідготовку, під­вищення кваліфікації кадрів, до­датково на строк стажування що­місяця в розмірі не менше 5% суми основної зарплати, яку вони отримують за основним місцем роботи.

Згідно із змінами до Інструк­ції про порядок ведення трудо­вих книжок працівників, за­твердженими наказом Мінсоц­політики від 08.11.2013 № 748/2354/5, заповнення трудо­вої книжки вперше проводиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття студента вишу, учня професійно-технічного навчального закладу, що здобули професію (кваліфікацію) за освіт­ньо-кваліфікаційним рівнем «ква­ліфікований робітник», «молод­ший спеціаліст», «бакалавр», «спе­ціаліст» та продовжують навчати­ся на наступному освітньо-квалі­фікаційному рівні, на стажування.

Запис у трудову книжку про ста­жування студентів та учнів вно­ситься із зазначенням посади, пе­ріоду та місця проходження (структурний підрозділ) стажуван­ня, спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста. Підставою для та­ких записів є наказ про проходжен­ня стажування.

 

ВІДПУСТКА ЗА ВИРОБНИЧИМ ГРАФІКОМ

Через 7 місяців роботи після від­пустки мене знову відправляють у відпустку, посилаючись на ви­робничий графік їх черговості. Чи правомірні такі дії керівництва?

Згідно із статтею 10 ЗУ «Про відпустки» щорічні відпустки за другий та на­ступні роки роботи мо­жуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робо­чого року.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які за­тверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним орга­ном первинної профорганізації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колек­тивом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховують­ся інтереси виробництва, особис­ті інтереси працівників і можли­вості для їхнього відпочинку.

Конкретний період надання що­річних відпусток у межах, уста­новлених графіком, узгоджуєть­ся між працівником і власником або уповноваженим ним орга­ном, який зобов’язаний письмо­во повідомити працівника про дату початку відпустки не пізні­ше, ніж за 2 тижні до встановле­ного графіком терміну.

 

ОПЛАТА ПРОСТОЮ

Для того, щоб зекономити на оплаті про­стою, керівники часто відправляють праців­ників у тривалі неоплачувані відпустки. Як у разі вимушеного простою має оплачуватися цей час?

Згідно із статтею 34 Кодексу законів про працю України простій – це призупинення роботи, ви­кликане відсутністю організаційних або тех­нічних умов, необхідних для виконання робо­ти, невідворотною силою або іншими обставинами. Порядок оплати часу простою врегульовано статтею 113 КЗпПУ, яка визначає, що час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу).

Оплата часу простою не з вини працівника ставиться в залежність від повідомлення ним про початок про­стою роботодавця (бригадира, майстра, інших служ­бових осіб) в тому разі, коли не йдеться про простій певного структурного підрозділу чи всього підприєм­ства. За час простою, коли виникла виробнича ситуа­ція, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього при­родного середовища, не з його вини, за ним зберіга­ється середній заробіток. Простій з вини працівника в будь-якому разі оплаті не підлягає.

Підпунктом 2.2.12 пункту 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомста­ту України від 13.01.2004 № 5, передбачено, що оплата за невідпрацьований час, зокрема простоїв не з вини пра­цівника, включається до фонду додаткової зарплати.

 

ВІДРЯДЖЕННЯ У ВИХІДНІ

Які гарантії передбачені для працівника, який перебуває у відрядженні у вихідний день?

На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того під­приємства, до якого його відряджено. Тому за час відрядження за працівником зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток, у тому числі за час перебування в дорозі. Замість днів відпо­чинку, невикористаних за час відрядження, інші ви­хідні після повернення з відрядження не надаються. Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові та неробочі дні, то за роботу в ці дні, відповідно до статей 72 та 107 КЗпП, провадиться оплата в подвійному розмірі. Згідно з пунктом 11 роз­ділу І Інструкції № 59, якщо працівник відбуває у від­рядження у вихідний день, то йому після повернення в установленому порядку надається інший день від­починку.

Якщо ж наказом передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то йому може надава­тися інший день відпочинку. Питання виходу праців­ника на роботу в день вибуття у відрядження та день прибуття з відрядження регулюється правилами вну­трішнього трудового розпорядку підприємства.

28.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання