« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ З РОБОТИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я

СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ З РОБОТИ ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я

Працюю бухгалте­ром за контрактом, інвалід ІІІ групи. У зв’язку з погіршен­ням стану здоров’я виникла потреба звільнитися з робо­ти якомога швидше. Які соціальні га­рантії та виплати передбачені в тако­му випадку?

Відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю Украї­ни контракт – це особлива форма трудово­го договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідаль­ність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріально­го забезпечення, організації праці та розірвання до­говору можуть встановлюватись і за угодою сторін. Підставою припи­нення строкового трудового договору зазвичай є закінчення його строку (п. 2 ст. 36 КЗпП). Строковий трудо­вий договір може бути припинено і достроково з тих самих підстав, що й договір, укладений на не­визначений строк.

Статтею 39 КЗпП Укра­їни встановлено, що стро­ковий трудовий договір підлягає розірванню до­строково на вимогу пра­цівника в разі його хворо­би або інвалідності, які перешкоджають вико­нанню роботи за цим договором, пору­шення власни­ком або уповно­важеним ним органом зако­нодавства про працю, умов колективного або трудового договору та у випадках, пе­редбачених час­тиною першою стат­ті 38 цього Кодексу.

Отже, працівник, з яким укладено строко­вий трудовий договір, вправі вимагати його до­строкового розірвання відповідно до статті 39 Кодексу законів про пра­цю, якщо внаслідок хво­роби або інвалідності стан його здоров’я пере­шкоджає виконанню ро­боти за цим договором.

Виплати при звільнен­ні – це компенсації пра­цівникам, що підлягають сплаті, якщо вони перед­бачені контрактом з пра­цівником або колектив­ною угодою з профспілка­ми. Виключно законами України визначаються основи соціального за­хисту, форми і види, а та­кож принципи регулю­вання праці і зайнятості (п. 6 ст. 92 Конституції України). Розмір вихідної допомоги (залежно від підстав залишення поса­ди) встановлений стат­тею 44 КЗпП України.

 

ПЕРЕВЕДЕННЯ НА НОВУ ПОСАДУ ПІД ЧАС ДЕКРЕТУ

Моя донька другий рік пере­буває у декретній відпустці. Нещодавно її викликали до відділу кадрів і повідомили про скорочення, запропону­вавши написати заяву про перехід на іншу посаду. Чи законні такі дії кадровиків, і чи існує загроза для доньки взагалі втратити своє робоче місце?

Підстави розірвання трудово­го договору з ініціативи ро­ботодавця наведені у статті 40 Кодексу законів про пра­цю України. Так, у п. 1 ч. 1 цієї стат­ті визначено, що трудовий договір може бути розірвано у випадку змін в організації виробництва та праці, в тому числі ліквідації, реор­ганізації, банкрутства або перепро­філювання підприємства, устано­ви, організації, скорочення чисель­ності або штату працівників.

Однак, згідно з ч. 4 ст. 40 КЗпП України не допускається звільнен­ня працівника за ініціативою робо­тодавця, навіть внаслідок скоро­чень, у період його тимчасової не­працездатності, окрім випадку, коли він із цієї причини не з’являється на роботу протягом більш як 4 місяців, за винятком перебування у відпустці по вагітності і пологах (п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП України). Отже, якщо жінка перебуває у відпустці по вагітності і пологах (ч. 1 ст. 170 КЗпПУ), звільнити її за ініціативою роботодавця, в тому числі скоро­тивши посаду, не мають права.

Таким чином, роботодавець не має права скоротити посаду, доки пра­цівниця перебуває в декретній від­пустці. Тільки за власним бажан­ням вона може написати заяву про вихід на роботу раніше строку за­кінчення декретної відпустки, і в той же день написати заяву про пе­реведення на іншу пропоновану по­саду, а потім знову піти в декретну відпустку до закінчення її строку.

 

 

13.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання