« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ПІДПРИЄМСТВО КОЛЕКТИВНОЇ ВЛАСНОСТІ: ХТО Є ЗАСНОВНИКОМ?

ПІДПРИЄМСТВО КОЛЕКТИВНОЇ ВЛАСНОСТІ: ХТО Є ЗАСНОВНИКОМ?

За яким принципом ство­рюються підприємства ко­лективної власності та хто може бути їхніми засно­вниками?

Підприємством колективної власності за Господарським кодексом України визнаєть­ся корпоративне або унітар­не підприємство, що діє на основі колективної власності засновника (засновників). Такими під­приємствами є вироб­ничі кооперативи, підприємства спо­живчої коопера­ції, громад­ських та релі­гійних орга­нізацій, інші підприєм­ства, передба­чені законом.

Підприєм­ство колектив­ної власності є од­нією з організацій­но-правових форм під­приємства, кваліфікуючою ознакою якої є визначена форма власності, на якій засноване і діє таке підприємство.

Особливості правового статусу таких підприємств обумовлені су­купністю майнових та організацій­них ознак: порядком формування майнової бази їх господарювання, володіння, користування та розпо­рядження належним їм майном, розподілу результатів від його ви­користання, його структурою, по­рядком звернення стягнення на за­значене майно; порядком створен­ня такого підприємства, структу­рою та компетенцією його органів управління, взаємодією засновни­ків (членів) та інших осіб, відпові­дальністю засновників (членів).

Виникнення підприємств колек­тивної власності пов’язано з добро­вільним об’єднанням майна їх за­сновниками для до­сягнення тих чи інших соціально-господарських ці­лей. Вони ви­ступають суб’єктами пра­ва колектив­ної власності на об’єднане майно.

Організаційні відмінності підпри­ємств колективної власності від інших підпри­ємств полягають у внутрішній конструкції управління їх справа­ми. Вступ у господарський оборот такого підприємства відбувається за волею всіх його членів, яка ви­ражається через відповідні органи, що формуються у процесі створен­ня підприємства згідно з його ста­тутом.

Члени підприємства колектив­ної власності взаємодіють як учас­ники колективу, зберігаючи право вільного виходу з такого підприєм­ства із заздалегідь визначеною часткою майна. А якщо таке під­приємство створено на базі колек­тивної власності, обсяг повнова­жень його визначає власник майна.

Підприємство колективної влас­ності відрізняється від інших під­приємств за конструкцією його відповідальності перед третіми особами, а також відповідальності засновників і членів створеного ними підприємства.

До числа корпоративних нале­жить підприємство колективної власності, утворене двома або більше засновниками за їх спіль­ним рішенням, яке діє на основі об’єднання майна і трудової діяль­ності засновників (учасників) та їх спільного управління справами на підставі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, за умови участі за­сновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків.

Підприємство колективної влас­ності, створене одним засновни­ком, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділе­ний на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпо­середньо або через керівника, який ним призначається, керує підпри­ємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реоргані­зації та ліквідації і належить до унітарних підприємств.

В Україні діють підприємства колективної власності, створені шляхом передачі всього майна державного підприємства у влас­ність його трудового колективу. Особливостями такого підприєм­ства є те, що в його майні визнача­ються внески його працівників.

 

ЯКА ЧАСТКА МАЙНА НАЛЕЖИТЬ ПРАЦІВНИКУ?

Як правильно визна­чити частку майна працівника в колек­тивній власності на колективному під­приємстві залежно від його особистого внеску?

Майно колективно­го підприємства становить колек­тивну власність цього підприємства. В ньому визначаються вне­ски учасників у це майно, на базі якого створено ко­лективне підприємство, та їхні внески в приріст майна після його засну­вання. Сюди включається сума внеску працівника в майно державного під­приємства, на базі якого створено колективне під­приємство, а також його внесок у приріст майна цього підприємства після його створення. При цьо­му розмір такого внеску визначається виходячи з трудової участі в діяль­ності підприємства. На внесок працівника колек­тивного підприємства на­раховуються та сплачу­ються відсотки (дивіден­ди), розмір яких визначає трудовий колектив за ре­зультатами господарської діяльності підприємства.

Працівнику, який припи­нив трудові відносини з підприємством, а також спадкоємцям померлого працівника сплачується вартість внеску. При лік­відації колективного під­приємства вартість вне­ску сплачується праців­никам (їх спадкоємцям) з майна, що залишилось після розрахунків з креди­торами. Для визначення частки майна в колектив­ному підприємстві ство­рюється відповідна комі­сія, яка враховує різні чинники: стаж діяльності, розмір внесків та ін.

 

7 КРОКІВ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КАРТКИ

Консультації юристів та ліка­ря, допомога в дорозі, знижки на оздоровлення, дисконтна про­грама, стартовий пакет Lifeceel – ось далеко не повний перелік послуг, які отримає власник соціальної картки безко­штовно.

Головна умова: оформити картку може тіль­ки член профспілки. Як це зробити? Тут до­поможе інструкція з оформлення соціальної картки для первинних профспілкових орга­нізацій:

Крок 1. Підписання договору між центром со­ціальних послуг (ЦСП) та первинною профспілко­вою організацією (ППО). Із зразком договору мож­на ознайомитися на сайті ЦСП: www.cesp.com.ua. У розділі «Послуги» треба перейти за посиланням «Співпраця».

Крок 2. Заповнення первинкою додатку до до­говору, де вказується П.І.Б. члена профспілки, якому видаватиметься картка.

Крок 3. Виставлення рахунку первинці ЦСП на основі додатку до договору. Рахунок дійсний протя­гом 10 календарних днів. Вартість послуг на рік для користувача картки складає 28 грн. Оплата картки здійснюється лише безготівковим способом.

Крок 4. Отримання карток у відділеннях «Но­вої пошти», через 1 день після надсилання додатку до договору. ППО не потрібно сплачувати за достав­ку, ці витрати несе ЦСП.

Крок 5. Активація карток є автоматичною піс­ля сплати рахунку.

Крок 6. Заповнення зворотних талонів є обов’язковим і здійснюється особисто кожним ко­ристувачем картки. Первинка збирає талони та над­силає до ЦСП. Слід звернути увагу на такі поля для заповнення, як номер мобільного телефону й елек­тронна адреса. Всі власники карток автоматично беруть участь у розіграшах цінних подарунків, про що повідомляють оператори call-центру електронною поштою та телефоном.

Крок 7. Підписання акту виконаних робіт між первинкою та ЦСП відбувається через рік, після на­дання центром послуг.

Юридична допомога, оздоровлення та дисконтні по­слуги потрібні всім. Тому оформити соціальну карт­ку може й людина, яка не є членом профспілки. Та­ким бажаючим ми також не відмовляємо, а лише пе­ренаправляємо їх до найближчої територіальної чи спорідненої галузевої профспілки. Там їм належить скласти заяву на вступ, сплатити внески, й ось – у Фе­дерації професійних спілок України + 1.

Замовити презентацію для членів вашої первинної профспілкової організації можна, зателефонувавши на гарячу лінію: 0-800-210-308.

29.01.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання