« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ЯКЩО ПРАЦІВНИКА НЕ ЗВІЛЬНЯЮТЬ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ…

ЯКЩО ПРАЦІВНИКА НЕ ЗВІЛЬНЯЮТЬ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ…

Я працюю провідним інже­нером у комунальній уста­нові. Два тижні тому напи­сав заяву про звільнення (у зв’язку із зміною місця про­живання) та зареєстрував її в канцелярії, залишивши копію. Заяву директор від­мовляється підписувати, аргументуючи тим, що я маю знайти людину, навчи­ти її, а тоді й зможу піти... Як мені діяти далі?

 Законодавство України зобов’язує директора ро­зірвати трудовий дого­вір з працівником на підставі його заяви про звільнення за власним ба­жанням у зв’язку із зміною місця проживання в строк, указаний в заяві (зважаючи на причину звільнення, пра­вило 14 днів відпрацювання в даному випадку не є обов’язковим). Також директор повинен у день звільнення видати праців­никові належно оформлену трудову книжку та провести з ним розраху­нок (або наступного дня, якщо в день звільнення той не працює).

Отже, погрози вашого директо­ра є безпідставними та протиза­конними. Ви можете діяти за кіль­кома варіантами:

1. Дочекатися дня звільнення та з огляду на реальні дії директора, у випадку, якщо він дійсно буде вчиняти протизаконні дії, зверну­тися до суду і комісії з трудових спорів (якщо вона є на підприєм­стві) для захисту своїх законних прав та інтересів.

2. Скласти самостійно (або звер­нутися до фахівця) та подати до канцелярії (копію – до комісії з трудових спорів) підприємства по­яснення до заяви про звільнення, де вказати бажану дату звільнен­ня, неможливість у зв’язку з пере­їздом та службовими обов’язками працівника (повинна бути посадо­ва інструкція) вчиняти дії з підбо­ру кадрів на посади та підготовки їх до роботи. Також у поясненні слід вказати, що в зв’язку із зміною місця проживання працівнику не­обхідно вчасно, згідно із положен­ням закону, отримати належним чином оформлену трудову книж­ку. Закінчити пояснення потрібно проханням надати з приводу звіль­нення дирекцією підприємства офіційну відповідь на вказану вами адресу рекомендованим листом. Бажано вказати поло­ження інструкції, що вказу­ють на те, що вимоги дирек­тора не є обґрунтованими, а також положення законо­давства України, які зобов’язують директора вчинити вищевказані дії.

Такий листпояснення, заре­єстрований у канцелярії, спону­катиме директора до вчинення саме законних дій (засвідчить обі­знаність працівника в питаннях звільнення та можливість виборю­вати свої права та інтереси), а в разі небажаних труднощів (вирі­шення трудових спорів) буде ра­зом з офіційною відповіддю дирек­ції (або фактом її відсутності) до­датковим доказом намагання пра­цівника запобігти виникненню трудового спору та неправомірної поведінки директора. Також у ви­падку вирішення питання в судо­вому порядку працівникові бажа­но мати докази причини свого звільнення (зміни місця прожи­вання). Якщо в нього є такі доку­менти, він може також послатися на них у поясненнях до заяви про звільнення.

 

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ МОЛОДІЖНУ ОРГАНІЗАЦІЮ?

 Ми з колегами хоче­мо зареєструвати молодіжну громад­ську організацію. Яка процедура реє­страції і куди здавати документи?

Державна реєстра­ція громадського об’єднання здій­снюється за міс­цезнаходженням громад­ського об’єднання в по­рядку, передбаченому За­коном України «Про гро­мадські об’єднання». Для реєстрації громадського об’єднання керів­ник або особа (осо­би), яка має право представляти гро­мадське об’єднання для здійснення реє­страційних дій, протягом 60 днів з дня утворення громад­ського об’єднання подає (надсилає поштовим від­правленням) до відповід­ного управління юстиції заяву встановленої фор­ми, примірник протоколу установчих зборів, ста­тут, відомості про керівні органи об’єднання. Гро­мадське об’єднання, яке має намір здійснювати ді­яльність за статусом юри­дичної особи, підлягає ре­єстрації в порядку, визна­ченому ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

 

КОЛИ І НА ЯКИЙ СТРОК МОЖНА ЗАБИРАТИ АВТОМОБІЛЬ НА ШТРАФМАЙДАНЧИК?

 Автомобіль куплений за дорученням і ви­користовувався 3 роки, потім з’явилася потреба зареєстру­вати його в іншій об­ласті. У МРЕВ ДАІ ви­никли проблеми при перевірці номера ку­зова, тож машину за­брали на штрафмай­данчик. Чи мають вони право назавжди забрати в мене ма­шину, якщо її немає у базі викрадених ав­томобілів?

Міліція має право тимчасово затри­мувати і доправ­ляти на спеціаль­ні майданчики чи стоян­ки для зберігання тран­спортні засоби, експлуа­тація яких не допускаєть­ся або забороняється зако­ном. Тимчасове затри­мання транспортного за­собу проводиться ви­ключно у випадках, пе­редбачених статтею 2652 Кодексу України про ад­міністративні правопору­шення, та не може пере­вищувати три доби.

Відповідно до встановле­ного порядку, державна реєстрація (перереєстра­ція) транспортних засобів без ідентифікаційного но­мера або із знищеними, по­шкодженими чи підробле­ними ідентифікаційними номерами складових час­тин, зокрема кузова, не до­пускається. У разі встанов­лення факту знищення, фальсифікації або підро­блення ідентифікаційних номерів складових частин транспортних засобів, ви­явлення транспортних за­собів, що розшукуються правоохоронними органа­ми України, Державтоін­спекція скасовує держав­ну реєстрацію і передає всі відповідні документи та, за наявності, транспортні засоби до відповідного ор­гану досудового розсліду­вання. Водночас конфіска­ція майна (позбавлення особи права власності на нього) можлива тільки за рішенням суду.

 

14.11.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання