« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

ЩО ОЗНАЧАЄ ВИПРОБУВАЛЬНИЙ СТРОК?

ЩО ОЗНАЧАЄ ВИПРОБУВАЛЬНИЙ СТРОК?

Як здійснюється трудова діяльність під час випробу­вального строку? На який максимальний термін він може встановлюватися?

Випробування при прийнятті на роботу – це перевірка пра­цівника на відповідність ро­боті, яка йому доручається та встановлюється на певний строк. На період випробувального строку на працівника поширюються всі ви­моги і гарантії законодавства про працю.

Згідно зі статтею 26 Кодексу законів про працю України, умова про випробування по­винна бути вказана в наказі (розпорядженні) при прийнят­ті на роботу. Випробування не є обов’язковим, тому ця умова при укладенні трудового догово­ру може бути обумовлена між ро­ботодавцем та працівником. Вста­новлення випробувального строку роботодавцем без погодження з пра­цівником є незаконним і може квалі­фікуватися як порушення законо­давства про працю. Тому, якщо май­бутній працівник не погоджується на встановлення випробування, тру­довий договір не укладається взага­лі або укладається без застосування випробувального терміну в разі за­цікавленості роботодавця в цьому працівнику.

Згідно зі статтею 26 КЗпП випро­бування не встановлюється при при­йнятті на роботу осіб, які не досягли 18 років, молодих робітників після закінчення професійних навчально- виховних закладів, молодих спеціа­лістів після закінчення вищих на­вчальних закладів, осіб, звільнених у запас із військової чи альтернатив­ної (невійськової) служби, інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи. Випробування не вста­новлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при пере­веденні на роботу на інше підприєм­ство, в установу, організацію, а та­кож в інших випадках, якщо це пе­редбачено законодавством.

Згідно зі статтею 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на ро­боту, якщо інше не встановлено за­конодавством України, не може пе­ревищувати трьох місяців, а в окре­мих випадках, за погодженням з від­повідним виборним органом первин­ної профспілкової організації, – шес­ти місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Якщо працівник у період випробу­вання був відсутній на роботі в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випро­бування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

Згідно зі статтею 28 КЗпП, коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, він вважається таким, що витримав ви­пробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

Звільнення, навіть за підсумками випробувального терміну, має бути аргументовано. Тобто, якщо протягом випробувального строку роботода­вець визначив, що співробітник за рів­нем кваліфікації не відповідає посаді, на яку він був прийнятий, його можна звільнити як такого, що не пройшов випробування. Це регламентується статтею 28 КЗпП України. Якщо про­тягом строку випробування встанов­лено невідповідність працівника ро­боті, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протя­гом цього строку вправі розірвати тру­довий договір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудо­вих спорів у питаннях звільнення, тому роботодавець повинен мати ва­гомі докази його невідповідності.

 

ЯК ПОНОВИТИСЯ НА РОБОТІ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ?

Яким кодексом потрібно корис­туватися при поданні позову про поновлення на роботі, якщо звільнена особа є державним службовцем? Який термін вста­новлено для подання позову?

Відповідно до пункту другого частини першої статті 17 Кодек­су адміністративного судочин­ства України на спори з приводу прийняття громадян на публічну служ­бу, її проходження, звільнення з публіч­ної служби поширюється компетенція адміністративних судів.

Відповідно до статті 3 КАС Украї­ни до публічної служби віднесено ді­яльність на державних політичних посадах, професійну діяльність суд­дів, прокурорів, військову службу, альтернативну (невійськову) служ­бу, дипломатичну службу, іншу дер­жавну службу, службу в органах міс­цевого самоврядування. Отже, згідно з положеннями чинного законодав­ства, позов щодо поновлення на робо­ті державного службовця необхідно подавати до адміністративного суду. Відповідно до статті 233 КЗпПУ пра­цівник може звернутись із заявою про вирішення трудового спору без­посередньо до районного (міського) суду в справах, що стосуються звіль­нення у місячний строк з дня вручен­ня копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Врахо­вуючи зазначену норму КЗпПУ, до суду працівник може звернутися у місячний строк з дня отримання на­казу про звільнення або трудової книжки. Якщо працівник пропустив зазначений строк для подачі позову з поважних причин (хвороба тощо), надалі йому слід просити суд про його поновлення.

 

ВІДПУСТКА НА СЕСІЮ СТУДЕНТУ-ЗАОЧНИКУ

Я працюю в торго­вельній фірмі та на­вчаюся на заочному відділенні вишу. Коли я написала зая­ву на додаткову від­пустку в зв’язку з ек­заменаційною сесі­єю, до якої додала відповідний виклик, начальниця сказала, що мене звільнить. Що мені робити, якщо мене все ж таки звільнять? І як має оплачуватися від­пустка в зв’язку з на­вчанням студента- заочника?

Відповідно до статті 202 Кодексу зако­нів про працю України працівни­кам, які проходять вироб­ниче навчання або навча­ються без відриву від ви­робництва, власник або уповноважений ним ор­ган повинен створювати необхідні умови для поєд­нання роботи з навчан­ням. Згідно зі статтею 215 КЗпПУ працівникам, які навчаються у вищих на­вчальних закладах з ве­чірньою та заочною фор­мами навчання, надають­ся додаткові відпустки в зв’язку з навчанням, а та­кож інші пільги, передба­чені законодавством. Отже, відповідно до за­значених положень зако­нодавства, власник зобов’язаний надавати працівникові відпустку на час, визначений ви­щим навчальним закла­дом, оскільки за статтею 202 Кодексу, на власника покладено обов’язок ство­рювати працівникам умо­ви для поєднання роботи з навчанням.

Щодо погрози керівни­ка звільненням у разі від­сутності працівника на роботі через навчання, то не може вважатись прогу­лом (відсутність на робо­ті більше трьох годин протягом робочого дня) без поважної причини са­мовільний вихід у від­пустку, якщо працівник має суб’єктивне право на її одержання в точно ви­значений строк, подав за­яву, приклав до неї ви­клик навчального закла­ду, а роботодавець неза­конно відмовив йому. Оплата часу відпусток у зв’язку з навчанням та ви­плата грошової компенса­ції за невикористані дні щорічної відпустки здій­снюються на основі серед­ньої заробітної плати, яка, відповідно до пункту 2 Порядку обчислення се­редньої зарплати, затвер­дженого постановою Ка­бінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100, обчислюється виходячи з виплат за останні 12 ка­лендарних місяців робо­ти, що передують місяцю надання відпустки або ви­плати компенсації за не­використані відпустки.

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання