« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

За згодою профспілкової організації

За згодою профспілкової організації

У яких випадках по­трібна попередня згода первинної профспілкової орга­нізації при звільненні працівника за ініціати­вою роботодавця, і в який термін після одер­жання згоди первинки керівник може розірвати трудовий договір? Яка саме профорганізація на­дає згоду на звільнення, якщо працівник одночас­но є членом кількох пер­винок?

Відповідно до статті 43 Ко­дексу законів про працю України розірвання тру­дового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквіда­ції підприємства, устано­ви, організації), 2–5, 7 стат­ті 40, а також пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (проф­спілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудово­го договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, працівником органу внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державного бюро розслі­дувань України, Націо­нального антикорупційно­го бюро України чи органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

У випадках, передбачених законодавством про пра­цю, виборний орган пер­винної профспілкової ор­ганізації, членом якої є працівник, розглядає у 15-денний строк обґрунтова­не письмове подання влас­ника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з пра­цівником. Подання влас­ника або уповноваженого ним органу має розгляда­тися в присутності праців­ника, на якого воно внесе­но. Розгляд подання у разі відсутності працівника до­пускається лише за його письмовою заявою. За ба­жанням працівника від його імені може виступати інша особа, в тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник не з’явився на засідання, роз­гляд заяви відкладається до наступного засідання в межах строку, визначено­го частиною другою цієї статті. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поваж­них причин подання може розглядатися за його від­сутності. У разі якщо ви­борний орган первинної профспілкової організації не утворюється, згоду на розірвання трудового дого­вору надає профспілковий представник, уповноваже­ний на представництво ін­тересів членів професійної спілки згідно із статутом.

Виборний орган первинної профспілкової організа­ції (профспілковий пред­ставник) повідомляє влас­ника або уповноважений ним орган про прийняте рішення у письмовій фор­мі в триденний строк після його прийняття. У разі про­пуску цього строку вважа­ється, що виборний орган первинної профспілкової організації (профспілко­вий представник) дав зго­ду на розірвання трудово­го договору.

Якщо працівник одночас­но є членом кількох пер­винних профспілкових організацій, що діють на підприємстві, в установі, організації, згоду на його звільнення дає виборний орган тієї первинної проф­спілкової організації, до якої звернувся власник або уповноважений ним орган.

Рішення виборного орга­ну первинної профспілко­вої організації (профспіл­кового представника) про відмову в наданні згоди на розірвання трудового дого­вору повинне бути обґрун­тованим. У разі якщо в рі­шенні немає обґрунтуван­ня відмови в наданні згоди на розірвання трудового договору, власник або упо­вноважений ним орган має право звільнити працівни­ка без згоди виборного ор­гану первинної профспіл­кової організації (проф­спілкового представника).

Власник або уповноваже­ний ним орган має право розірвати трудовий дого­вір не пізніше як через мі­сяць з дня одержання зго­ди виборного органу пер­винної профспілкової ор­ганізації (профспілкового представника).

Якщо розірвання трудово­го договору з працівником проведено власником або уповноваженим ним орга­ном без звернення до ви­борного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представ­ника), суд зупиняє прова­дження по справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілково­го представника) і після її одержання або відмови ви­борного органу первинної профспілкової організа­ції (профспілкового пред­ставника) в наданні згоди на звільнення працівника (частина перша цієї статті) розглядає спір по суті.

 

Право на укладення трудового договору

Хто має право на укладення трудового договору при повторному прийнятті на роботу?

Працівник, з яким розірвано трудо­вий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 цього Кодексу (крім випадку ліквідації підприєм­ства, установи, організації), протя­гом одного року має право на укла­дення трудового договору в разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган проводить прийняття на роботу працівників аналогічної ква­ліфікації (ст. 42.1 КЗпПУ).

Переважне право на укладення тру­дового договору у разі поворотного прийняття на роботу надається осо­бам, зазначеним у статті 42 цього Кодексу, та в інших випадках, пе­редбачених колективним договором.

Умови відновлення соціально-побутових пільг, які працівники мали до вивільнення, визначаються колек­тивним договором.

 

Розрахунок у день звільнення

Які строки розрахунку передбаче­ні при вивільненні працівників, і яку відповідальність несе робото­давець при затримці виплати коштів?

Відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівни­ка виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, прова­диться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше на­ступного дня після пред’явлення звільне­ним працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У разі спору про розмір сум, належних пра­цівникові при звільненні, власник або упо­вноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк ви­платити не оспорювану ним суму. В разі не­виплати з вини власника або уповноважено­го ним органу належних звільненому пра­цівникові сум (ст. 117 КЗпПУ) у строки, за­значені в статті 116 цього Кодексу, при від­сутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного роз­рахунку. За наявності спору про розміри на­лежних звільненому працівникові сум влас­ник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкоду­вання в тому разі, коли спір вирішено на ко­ристь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір від­шкодування за час затримки визначає ор­ган, який виносить рішення по суті спору.

 

Відрахування із зарплати

У яких випадках провадяться від­рахування із заробітної плати пра­цівників?

Відповідно до статті 127 КЗпПУ відрахуван­ня із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодав­ством України.

Відрахування із заробітної плати праців­ників для покриття їх заборгованості під­приємству, установі й організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповнова­женого ним органу:

1) для повернення авансу, виданого в раху­нок заробітної плати; для повернення сум, зайво виплачених унаслідок лічильних по­милок; для погашення невитраченого і сво­єчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розмі­ру відрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправі вида­ти наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для повернення аван­су, погашення заборгованості або з дня ви­плати неправильно обчисленої суми;

2) при звільненні працівника до закінчен­ня того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки. Відрахування за ці дні не прова­диться, якщо працівник звільняється з ро­боти з підстав, зазначених у пунктах 3, 5, 6 статті 36 і пунктах 1, 2 і 5 статті 40 цього Ко­дексу, а також при направленні на навчання та в зв’язку з виходом на пенсію;

3) при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації.

13.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання