« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Створення ОСББ: хто має право на участь

Створення ОСББ: хто має право на участь

Як створити ОСББ мешканцями під’їзду 16-поверхового будинку з приватизованими і не­приватизованими квар­тирами, балансоутриму­вачем яких є ЖЕК?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будин­ку» ОСББ – це юридична особа, створена власни­ками для забезпечення і захисту прав співвласни­ків та дотримання їхніх обов’язків, а також сприян­ня використанню їхнього власного майна та управ­ління, утримання і вико­ристання неподільного та загального майна, забез­печення своєчасного над­ходження коштів для спла­ти всіх платежів, перед­бачених законодавством і статутними документами. До об’єднання мають пра­во ввійти власники прива­тизованих або придбаних квартир, власник будинку, а також власники нежит­лових приміщень будинку. Ті мешканці будинку, які живуть у неприватизова­них квартирах на підставі виданих їм ордерів, не мо­жуть брати участі в ство­ренні об’єднання, тому що вони не є власниками квартир. Так само не ма­ють права бути членами ОСББ ті особи, котрі орен­дують приміщення.

В одному будинку мож­на створити тільки одне об’єднання, проте до одно­го об’єднання можуть вхо­дити співвласники кількох будинків.

Щоб створити ОСББ у ва­шому будинку, необхідно:

– Сформувати ініціатив­ну групу з числа активних мешканців будинку. Зазви­чай її формують соціально активні особи, які мають організаторські здібності та незаперечний авторитет серед мешканців будинку. Така група складається не менш ніж із трьох власни­ків квартир чи нежитло­вих приміщень. Ініціатив­на група, насамперед, веде роз’яснювальну роботу се­ред мешканців будинку, готує проект статуту май­бутнього об’єднання, готує установчі збори тощо.

– Підготувати проекти ста­туту та рішень установчих зборів. Статут ОСББ по­трібно складати на базі Ти­пового статуту, затвердже­ного в наказі Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 141 від 27 серпня 2003 року. Готую­чи цей документ, не мож­на відступати від змісту Типового статуту, нато­мість потрібно конкрети­зувати деякі його статті та умови. В цьому доку­менті потрібно визначи­ти склад, повноваження, права й обов’язки та по­рядок формування ста­тутних органів (йдеться про загальні збори, прав­ління та ревізійну комі­сію об’єднання). У статуті також належить описати джерела фінансування, по­рядок використання май­на та коштів об’єднання, права та обов’язки чле­нів об’єднання; потрібно чітко визначити порядок, за яким ваше об’єднання укладатиме договір з кож­ним власником квартири чи приміщення, а також вказати умови, що їх буде сформульовано в такій угоді.

– Скликати і провести установчі збори. Ініціа­тивна група складає текст письмового повідомлен­ня, в якому вказує місце, час проведення зборів, а також питання порядку денного. Це повідомлення необхідно вручити кожно­му власнику особисто під розписку (або надіслати поштою рекомендованим листом) не пізніше, ніж за 14 днів перед датою, на яку призначено установ­чі збори. Установчі збори є правочинними, якщо на них присутні більше 50% співвласників будинку. Якщо вказаної вимоги не дотримано, доведеться ще раз призначити дату, міс­це і час установчих зборів, але не раніше, ніж через 14 днів. Зверніть увагу, що повідомляти про прове­дення установчих зборів потрібно всіх співвласни­ків (у тому числі власни­ків нежилих приміщень). Якщо в будинку наявні не­приватизовані приміщен­ня, необхідно повідомляти районну раду/адміністра­цію тощо. Доцільно також повідомити балансоутри­мувача.

На зборах слід розглянути наступні питання:

– про обрання голови та се­кретаря зборів;

– про створення об’єднання;

– про затвердження ста­туту;

– про обрання керівних ор­ганів (правління, голови правління, ревізійної ко­місії);

– про визначення осіб, уповноважених оформи­ти державну реєстрацію об’єднання (такою особою, наприклад, може бути го­лова або член правління);

– про прийняття будинку на баланс та обслуговуван­ня ОСББ.

Результатом зборів є про­токол, який підписує го­лова та секретар зборів, і список членів ОСББ (згід­но з Порядком держав­ної реєстрації об’єднань співвласників багатоквар­тирного будинку, затвер­дженим постановою КМУ № 1521 від 11.10.2002).

Крім того, слід звернути увагу, що питання стосов­но створення ОСББ і за­твердження статуту необ­хідно «голосувати» пись­мово (кожний власник, присутній на зборах, при прийнятті рішення щодо цих питань має проголо­сувати «за», «утримався» чи «проти».) Рішення про створення ОСББ вважають прийнятим, якщо за нього проголосували не менше 2/3 присутніх, які мають право голосу. Рішення з ін­ших питань приймаються більшістю голосів.

Після зборів необхідно звернутися до нотаріу­са, аби завірити статут, а також до реєстраційної служби для здійснення державної реєстрації.

 

Як повернути заборговану зарплату?

Я звільнилася з роботи за власним бажанням, але залишилася забор­гованість із заробітної плати за чо­тири місяці, яку керівництво підпри­ємства пообіцяло виплатити. Проте минув уже місяць, а гроші ніхто й не збирається повертати. Що робити?

Подавайте до суду та на кожному засіданні збільшуйте розмір позовних вимог: чим до­вше роботодавець буде тягнути з виплатою, тим більшу суму йому доведеться сплатити. Крім того, можна затребувати інформацію про використання вами відпусток за весь час роботи, і якщо у вас залишилася невико­ристана відпустка, вимагати її компенсації.

Частиною 1 статті 116 Кодексу законів про працю України передбачено, що при звіль­ненні працівника виплата всіх сум, що на­лежать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо в день звільнення той не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення ним вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган по­винен письмово повідомити співробітника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до статті 117 КЗпПУ в разі неви­плати з вини власника належних звільнено­му працівникові сум у строки, зазначені у статті 116 КЗпПУ, підприємство повинне ви­платити його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

 

Покриття шкоди, заподіяної працівником

Який порядок покриття шкоди, запо­діяної працівником?

Відповідно до статті 136 КЗпПУ покриття шкоди працівниками в розмірі, що не пере­вищує середнього місячного заробітку, про­вадиться за розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, керівниками підприємств, установ, організацій та їх за­ступниками за розпорядженням вищого в порядку підлеглості органу шляхом відра­хування із зарплати.

Розпорядження власника або уповноваже­ного ним органу, або вищого в порядку під­леглості має бути зроблено не пізніше двох тижнів з дня виявлення заподіяної праців­ником шкоди і спрямовано до виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. Якщо працівник не згоден із відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається в поряд­ку, передбаченому законодавством.

У решті випадків покриття шкоди прова­диться шляхом подання власником або упо­вноваженим ним органом позову до район­ного, районного в місті, міського чи міськрайонного суду.

Стягнення з керівників підприємств, уста­нов, організацій та їх заступників матері­альної шкоди в судовому порядку прова­диться за позовом вищого в порядку підлеглості органу.

12.09.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання