« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Медіація та консиліація: вирішення спорів

Медіація та консиліація: вирішення спорів

 Що таке медіація та консиліація, в чому їх відмінності та які бувають види?

Медіація – вид альтер­нативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням по­середника (медіатора), який допомагає сторонам налагодити процес кому­нікації та проаналізувати конфліктну ситуацію та­ким чином, щоб вони самі змогли обрати той варі­ант рішення, який би за­довольняв інтереси й по­треби всіх учасників кон­флікту.

Основними перевагами досудового врегулюван­ня спорів є вирішення їх мирним шляхом, забезпе­чення якомога швидшого відновлення порушених прав суб’єктів господарю­вання, конфіденційність інформації про сторони при вирішенні спорів, збе­реження ділових відносин між сторонами, виявлен­ня й усунення причин та умов виникнення право­порушень, прийняття рі­шення, яке надалі викону­ється сторонами конфлік­ту і задовольняє інтереси всіх сторін, а також надає можливість впливу на ви­конання рішення третьою стороною.

Досудове врегулюван­ня спорів застосовується при вирішенні комерцій­них спорів і конфліктів у господарській діяльності, міжкорпоративних та вну­трішньокорпоративних спорів, спорів у страховій, банківській та трудовій сферах, спорів у галузі зе­мельного права, сімейних конфліктів та ін.

Консиліація, або узго­джувальне примирення, – це один з методів поза­судового врегулювання конфлікту. Консиліація є добровільною, конфіден­ційною, гнучкою, орієнто­ваною на інтереси сторін процедурою примирного вирішення спору за участі нейтральної особи – конси­ліатора (примирника).

Суттєва відмінність конси­ліації від медіації полягає саме в ролі, яку виконує примирник у врегулюван­ні спору: в ході узгоджува­ного примирення сторони звертаються до консиліа­тора з проханням запропо­нувати їм варіант рішення, в той час як медіатор, як правило, не пропонує й не ухвалює жодних рішень.

Консиліація – процедура добровільна, тобто сторо­ни самі вирішують, ско­ристатися нею чи ні. Гнуч­кість процедури узгоджу­вального примирення до­зволяє сторонам самостій­но визначати її структуру, зміст та час проведення. Як правило, консиліація має конфіденційний ха­рактер й дуже рідко про­водиться публічно. Кон­силіація не обмежена пра­вовим предметом спору, тому консиліатор (при­мирник), пропонуючи ва­ріант рішення, спирається не тільки на правові рам­ки спору, а й враховує еко­номічні, фінансові та/або приватні інтереси сторін.

Остаточне рішення про зміст досягнутих домовле­ностей, як і під час медіа­ції, приймають сторони.

Консиліація гарантує:

– автономію й самовизна­ченість сторін. Сторони мо­жуть самі визначати струк­туру, зміст, час та трива­лість проведення узгоджу­вального примирення;

– компетентну допомогу і кваліфіковане рішення. Сторони самі обирають примирника для врегулю­вання спору. Критерії від­бору можуть бути довіль­ними: компетентність, досвідченість, володіння іноземними мовами та/або навичками ведення міжкультурної комуніка­ції, достатній обсяг знань і досвіду в професійній та/або особистій сфері жит­тя тощо. Консиліатор має бути неупередженим і не­залежним у веденні про­цедури примирення та роз­робці варіантів рішення;

– збереження часу і коштів. Завдяки гнучкості й нефор­мальному характеру про­цедури проведення конси­ліації оптимізує час та заощаджує кошти сторін;

приватність. На почат­ку консиліації сторони до­мовляються про конфіден­ційність, таким чином, у її рамках можна обговорю­вати та вирішувати різні питання в приватній ат­мосфері, не побоюючись розголошення комерцій­них таємниць чи інших подробиць.

 

Право на пенсію померлого чоловіка цивільній дружині

Чи має цивільна дружина та дитина від шлю­бу право на пенсію в зв’язку з втратою году­вальника, якщо матір дитини з батьком ди­тини не була одружена?

Якщо батько дитини не заперечував проти батьківства, не відмовився від дитини, тобто визнав той факт, що є її батьком від цивільної дружини, така дитина має право на пенсію в зв’язку з втратою годувальника. Однак крім заяви про призначення такої пенсії необхідно подати до Пенсійного фонду свідоцтво про народження дитини, де зазначено, що померла особа була її батьком. Виплачу­вати пенсію будуть тільки в тому випадку, якщо помер­ла особа на момент смерті була офіційно працевлашто­вана, адже розмір такої пенсії буде встановлюватися від розміру пенсії за віком. Щодо дружини, то вона буде мати право на таку пенсію тільки в тому випадку, якщо в судовому порядку встановить факт проживання одні­єю сім’єю і що вона дійсно перебувала на утриманні ци­вільного чоловіка, який помер.

 

Неповнолітні громадяни призову не підлягають

Нещодавно моєму 17-річному синові вручили повістку про проходження вій­ськової служби. Чи має право військкомат вру­чати повістку особі, яка ще не досягла 18-річного віку?

Відповідно до частини першої статті 15 Закону Укра­їни «Про військовий обов’язок та військову службу» на строкову військову службу в мирний час призива­ються придатні для цього за станом здоров’я громадя­ни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, що не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову. Отже, якщо особа не досягла 18-річного віку, вона не може бути викликанa для проходження військової служби.

 

Як відновити трудовий стаж?

Під час ліквідації колгоспу були втрачені трудові книжки праців­ників. Куди звертатися, щоб зібра­ти необхідні документи для призна­чення пенсії? Чи потрібні свідки, які підтверджують, що я дійсно працюва­ла в колгоспі на посаді доярки?

Відповідно до По­рядку підтверджен­ня наявного трудо­вого стажу для при­значення пенсій за відсутності трудо­вої книжки або від­повідних записів у ній, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року за № 637, а саме пунктом 18, за відсутності документів про наявний стаж роботи та не­можливості одержання їх внаслідок ліквіда­ції підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі та мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

 

Чи мають техпрацівники виконувати ремонт у школі?

Чи входить в обов’язки технічних працівників шкіл ремонт у класах і чи можуть вони претендувати на од­норазову допомогу на оздоровлення?

Те, чи зобов’язані технічні працівники здій­снювати ремонт у класах, залежить від поса­дової інструкції технічного працівника від­повідної школи, яка затверджується дирек­тором школи і з якою в обов’язковому поряд­ку повинні під розпис ознайомити технічно­го працівника при прийнятті на роботу.

Зазвичай до стандартних обов’язків техніч­ного працівника школи входить здійснення прибирання закріплених за ним службових і навчальних приміщень, а саме витирання пилу, підмітання та миття підлоги, прові­трювання тощо. Однак досить часто в поса­дові інструкції технічного працівника впису­ється узагальнена фраза про те, що він долу­чається до проведення ремонтних та косме­тичних робіт. Це означає, що адміністрація школи може доручити своєму працівникові здійснити певні роботи, пов’язані з поточним ремонтом, зокрема білити, фарбувати тощо. Якщо ж у посадовій інструкції технічного працівника не вказано про його обов’язок здійснювати поточний або косметичний ре­монт, він має право відмовитись виконувати доручену йому роботу з проведення ремонт­них робіт і не може бути за це притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 9-1 Кодексу законів про працю України підприємства, установи, ор­ганізації в межах своїх повноважень і за ра­хунок власних коштів можуть встановлюва­ти додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для пра­цівників, а отже, технічні працівники шкіл можуть претендувати на одноразову допо­могу на оздоровлення за наявності для цьо­го коштів. Керівникам бюджетних установ надано право в межах фонду заробітної пла­ти видавати працівникам матеріальну до­помогу, зокрема на оздоровлення, в сумі не більше одного посадового окладу на рік.

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання