« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Про оскарження зменшення розмірів пенсій працюючих пенсіонерів

Про оскарження зменшення розмірів пенсій працюючих пенсіонерів

Три місяці поспіль пра­цюючим пенсіонерам, залежно від виду одер­жуваної пенсії та міс­ця роботи, пенсія виплачується у розмірі 85%, але не менш ніж півтора прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втра­тили працездатність, або припи­нено її виплату (працюючим на посадах державних службовців та іншим).

Федерацією профспілок Украї­ни і членськими організаціями всіх рівнів проводиться робота, спрямована на захист порушених прав працюючих пенсіонерів. Зо­крема, питання щодо необхіднос­ті поновлення раніше діючого порядку виплати пенсій у період роботи порушувалося перед Пре­зидентом, Урядом, парламент­ськими фракціями і групами, на­родними депутатами України, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Під час нарад, зустрічей із профактивом надається інформація щодо порядку оскарження змен­шення/припинення виплати пен­сій у судових органах. Надають­ся зразки необхідних документів (звернення до органів Пенсійно­го фонду України та позо­вної заяви до суду) та до­помога по їх складенню.

Слід зазначити, що на розгляд Верховної Ради України депутатами пода­но низку законопроектів, якими пропонується від­новити порядок виплати пенсій працюючим пенсі­онерам, що діяв до запро­вадження Закону Украї­ни від 2 березня 2015 року №213-VIII «Про внесення змін до деяких законодав­чих актів України щодо пенсійного забезпечен­ня» (реєстр. №2698, №2780, №2761, №2738, №2715).

Зазначене питання по­рушено у вимогах проф­спілок та підтримано під час пікетування Верховної Ради і Кабінету Міністрів, проведеного протягом травня – червня ц.р.

З метою прискорення вирішен­ня зазначених проблем проведе­но зустрічі представників проф­спілок із Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом і представниками депутатських фракцій, де підтримано пропози­ції профспілок щодо включення до порядку денного параламенту законопроекту про відновлення повного обсягу пенсійного забез­печення для працюючих пенсіо­нерів, реєстр. №2698.

Разом з тим, у зверненнях до Феде­рації профспілок членські органі­зації, члени профспілок під час зу­стрічей з профактивом на місцях порушують питання щодо можли­вості та необхідності оскарження зменшення/припинення виплати пенсій у судових органах.

Для тих працюючих пенсіонерів, які хочуть скористатися правом захисту своїх прав у суді, публі­куємо зразки необхідних доку­ментів.

Управління соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату ФПУ


Зразок 1

Управління Пенсійного фонду України
у __________________ районі
м. _______________________
_____________________________
( П.І.Б. пенсіонера)
який проживає за адресою:
_____________________________
_____________________________

З А Я В А

З ___________ року перебуваю на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у__________________ районі м. ________ та отримував пенсію за віком у розмірі ____грн. Продовжую працювати.
У квітні 2015 р. з моєї пенсії було утримано _____ грн, внаслідок чого я отримав пенсію в розмірі _______ грн.
Вважаю, що Управління Пенсійного фонду України у _____________ районі м. _________, утримавши частину пенсії, порушило моє право власності, встановлене ст. 41 Конституції України.
Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», прошу надати аргументовану відповідь про підстави утримання з моєї пенсії суми, належної мені до виплати, з посиланням на рішення, прийняті відповідними органами Пенсійного фонду України, а також надати копії таких рішень.
«____» ____________ 2015 р. __________________
(підпис)


 

Зразок 2

 

До__________ районного суду м. Києва
Позивач: Карпенко Іван Степанович,
реєстраційний номер облікової картки платника податків 000000000,
місце проживання: вул. Сабурова, буд. 1, кв. 1, м. Київ, поштовий індекс 02100
засоби зв’язку: тел. ______________________
Відповідач: Управління Пенсійного фонду України в _______________ районі м. Києва,
місце знаходження: вул. Київська, буд. 15, м. Київ, поштовий індекс 02094
засоби зв’язку: тел. ______________________

Адміністративна позовна заява


про визнання нечинним та скасування рішення, зобов’язання вчинити дії
З 19 липня 2012 року перебуваю на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у ___________________ районі м. Києва та отримую пенсію за віком у розмірі 3000 грн, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Після призначення пенсії продовжую працювати.
З квітня 2015 року з моєї пенсії щомісячно утримується 450 грн, унаслідок чого я отримую пенсію в розмірі 2550 грн.
Звернувшись до Управління Пенсійного фонду України у ____________ районі м. Києва щодо причини зменшення розміру пенсії (додаток 1) я отримав відповідь (додаток 2), що з 1 квітня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (№213-VIII), яким передбачено здійснення виплати призначеної пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85%, але не менш ніж півтора прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. При цьому порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, встановлений цим Законом, поширено на всіх пенсіонерів незалежно від часу призначення пенсії.
Вважаю, що утримання з моєї пенсії здійснено з порушенням моїх конституційних прав.
Статтею 22 Конституції України гарантуються права і свободи громадян, які не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Статтею 41 Конституції України визначено, що власність громадян є непорушною. Призначена мені пенсія є моєю власністю, а тому позбавлення мене частини моєї пенсії, а саме утримання 15% від призначеного розміру, є нічим іншим, як примусовим вилученням частини моєї власності. Цією ж статтею Конституції України встановлено, що таке вилучення власності може бути застосоване виключно за рішенням суду у випадках, обсягах та порядку, встановлених законом. Мені не відомо про існування будь-яких рішень будь-якого суду про застосування до мене утримання частини пенсії.
Крім того, статтею 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Мені пенсія призначена у 2013 році, тобто до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (№213-VIII), а отже, поширення порядку виплати пенсії працюючим пенсіонерам, встановленого Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (№213-VIII), незалежно від часу призначення пенсії, порушує мої конституційні права (стаття 58 Конституції України).
Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Стаття 68 Конституції України передбачає, що кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не зазіхати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Норми Конституції України є нормами прямої дії, і всі закони та нормативно-правові акти мають відповідати Конституції України. Органи Пенсійного фонду України мають керуватися, в першу чергу, нормами Конституції України як акта вищої юридичної сили. Управління Пенсійного фонду у ________________ районі м. Києва мало керуватися нормами Конституції України, яка має вищу юридичну силу, щоб не допустити порушення моїх конституційних прав.
В умовах постійного стрімкого зростання цін та тарифів на найнеобхідніші товари та послуги зменшення виплати пенсії негативно позначилося на моєму матеріальному становищі. Я змушений продовжувати працювати, оскільки призначений розмір моєї пенсії не забезпечує задоволення моїх життєвих потреб та достатній життєвий рівень, і не підвищується належним чином.
Вилучення Управлінням Пенсійного фонду у ________________ районі м. Києва частини належної мені пенсії ще більше погіршує мій матеріальний стан та призводить до порушення мого конституційного права на достатній життєвий рівень.
Згідно з принципом верховенства права, закріпленим у статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.
Відповідно до частини 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.
Зважаючи на те, що діями Управління Пенсійного фонду у ________________ районі м. Києва грубо порушено мої права, прямо встановлені Конституцією України, керуючись конституційним принципом верховенства права та статтями 19, 22, 41, 58 і 68 Конституції України, згідно з частиною 1 статті 6, статті 8, 9, підпунктом 1 частини 2 статті 17, підпунктом 4 частини 1 статті 18, частиною 2 статті 71, статтями 104, 107, 160, 162 Кодексу адміністративного судочинства України,
прошу:
1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі.
2. Визнати рішення Управління Пенсійного фонду України у __________ районі м. Києва про утримання частини призначеної мені на законних підставах пенсії з 1 квітня 2015 року протиправним та скасувати.
3. Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України у ______________ районі м. Києва поновити мені виплату пенсії з 1 квітня 2015 року у призначеному розмірі 3000 грн.
4. Стягнути з Управління Пенсійного фонду України у ___________ районі м. Києва суму недоотриманої пенсії за період з квітня по травень 2015 року у розмірі 900 грн.
Додатки:
1. Квитанція про сплату судового збору.
2. Копія заяви до Відповідача про роз’яснення причин зменшення розміру виплачуваної пенсії (№_______ дата ______________).
3. Копія відповіді управління Пенсійного фонду України у __________________ районі м. Києва (лист від __________ № __________ ).
4. Копія позовної заяви та доданих документів для Відповідача (додатки 1 і 2).
«____»_______________ 2015 р. ______________
/ підпис /



05.07.2015



Коментарі

#2 23.09.2016 14:58 добавил: козир о.в. | додати коментар

Хто стягує судовий збір за рішенням суду на користь позивача з управління Пенсійного фонду України?

 
#1 11.07.2016 09:37 добавил: Сергій | додати коментар

Дуже вдячний Вам за юридичну дополмогу. Яка вірогідність успіху ?

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання