« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Як отримати житлову субсидію?

Як отримати житлову субсидію?

У зв’язку з новими змінами в законо­давстві, хто має право на отриман­ня субсидії для відшкоду­вання витрат на оплату житлово-комунальних послуг? На які послуги поширюється соціальна допомога та на який тер­мін вона видається?

З 1 травня 2015 року спро­щено систему надання дер­жавної соціальної допо­моги – щомісячної адрес­ної безготівкової субсидії. Скасовано майже всі об­меження щодо майнового статусу отримувача, крім здійснення одноразової по­купки на 50 тис. грн. Пра­во на отримання житло­вих субсидій мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні по­слуги в межах норм спожи­вання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначе­ного Кабінетом Міністрів України обов’язкового від­сотка платежу (розрахову­ється індивідуально для кожної сім’ї).

Отже, з 1 травня 2015 року оформити субсидію мож­на на підставі лише двох спрощених документів: за­яви та декларації про до­ходи. При цьому подати документи на оформлен­ня потрібно лише один раз – надалі субсидія автома­тично подовжуватиметь­ся до зміни фінансового стану сім’ї. Відправити їх до Управління праці і соці­ального захисту населен­ня можна поштою. Переві­рятимуть дані Пенсійний фонд і Державна фіскаль­на служба.

Обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою фор­мулою і залежить виключ­но від доходів сім’ї:

• середньомісячний до­хід на одну особу за попе­редні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (в 2014 році – 1176 грн);

• результат ділиться на базовий коефіцієнт 2;

• отримана цифра помно­жується на базовий коефі­цієнт 15%.

Коефіцієнти 2 і 15 відпо­відають наступному ал­горитму: коли при серед­ньомісячному доході у розмірі двох прожитко­вих мінімумів на особу сім’я платить за житлово-комунальні послуги 15% свого доходу.

Після цього розраховуєть­ся розмір обов’язкового платежу: обов’язковий від­соток платежу помножу­ють на середньомісячний сукупний дохід домогоспо­дарства.

Як проводиться розрахунок розміру субсидії?

При розрахунку розміру субсидії, від розміру пла­ти за житлово-комунальні послуги в межах соці­альних нормативів по­трібно відняти розмір обов’язкового платежу, а також розмір пільги за її наявності. Знаючи дохід своєї сім’ї, ви можете са­мостійно розрахувати роз­мір обов’язкового платежу й орієнтовний розмір суб­сидії.

Згідно з програмою житло­вих субсидій, держава від­шкодовує витрати на опла­ту користування житлом або його утримання та ко­мунальних послуг: водо-, тепло- та газопостачання, водовідведення, електро­енергію, вивезення побу­тового сміття та рідких не­чистот.

Окрім цього, для сімей, які використовують для опа­лення тверде паливо, а для приготування їжі скра­плений газ, передбачено надання субсидії для при­дбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічно­го побутового палива.

З 1 жовтня 2014 року суб­сидія призначається з урахуванням єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормати­вів споживання житлово-комунальних послуг. Якщо споживач викорис­товує менше, ніж встанов­лено соціальним нормати­вом, гроші не повертати­муться до органу соціаль­ного захисту, а залишаться на його рахунку. З їхньою допомогою родина зможе заплатити за комунальні послуги в майбутньому. За надлишки площі і вико­ристаних комунальних по­слуг необхідно сплачувати повну вартість послуг.

Особа, яка зареєстрована у житловому приміщен­ні і на яку відкрито осо­бовий рахунок на оплату житлово-комунальних по­слуг, має звернутися до ор­гану соціального захисту населення за місцем реє­страції.

У сільській місцевості при­ймання заяв з необхідни­ми документами здійсню­ють уповноважені особи, які визначаються виконав­чими органами сільських і селищних рад.

При цьому подаються на­ступні документи:

• Заява про призначення житлової субсидії у спро­щеному вигляді;

• Декларація про доходи і майновий стан осіб, заре­єстрованих у житловому приміщенні, які фактично там проживають. У разі не­проживання зареєстрова­ної особи необхідно нада­ти документ, що підтвер­джує її місце перебування (довге відрядження, пере­бування в армії, місцях по­збавлення волі тощо);

• Договір найму (оренди) житла, якщо ви не власник особового рахунку, а орен­дар помешкання.

На який термін надається субсидія?

З 1 травня 2015 року житло­ва субсидія призначається на 12 місяців. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік.

Житлова субсидія надаєть­ся на безповоротній основі. Її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну. Але якщо пере­віряючі органи знайдуть неправдиві дані, то грома­дянин мусить компенсува­ти субсидію в подвійному розмірі.

Для одержання житлової субсидії сім’я має сплачу­вати свою частину плате­жу за послуги, в іншому випадку надання субсидії припиняється.

Якщо на момент підви­щення тарифів або змі­ни розміру обов’язкового платежу родина вже ко­ристується житловою суб­сидією, звертатися до ор­ганів соціального захис­ту не потрібно. Субсидія буде перерахована авто­матично.

 

Як відкликати заяву про звільнення?

Чоловік подав заяву про розірван­ня трудового договору, але через сімейні обставини звільнятися пе­редумав. Яким чином можна від­кликати раніше подану заяву?

Якщо працівник після закінчення строку по­передження про звільнення не залишив робо­ти і не вимагає розірвання трудового догово­ру, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою (частина друга ст. 38 КЗпП). Якщо згідно з наказом про звільнення працівника в останній день його роботи з ним був проведений розрахунок і видана належним чином трудова книжка, але наступного дня працівник знову вийшов на роботу та наполя­гає на скасуванні наказу про звільнення, робо­тодавець повинен скасувати наказ та анулю­вати запис про звільнення в трудовій книжці, оскільки працівник фактично не залишив ро­боти (окрім випадку, коли на робоче місце (чи посаду) запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути від­мовлено в укладенні трудового договору).

У разі одночасного подання працівником за­яви про звільнення за власним бажанням і заяви про надання невикористаної відпуст­ки або її частини (при цьому день звільнення буде поза межами двотижневого строку по­передження), працівник має право поверну­тися на роботу і відкликати заяву про звіль­нення лише протягом строку попередження. Якщо цей строк закінчився і подана заява про звільнення не скасована, працівник уважаєть­ся таким, що залишив роботу і втратив право на повернення після закінчення відпустки. У цьому випадку можливо видати працівнико­ві трудову книжку та провести з ним розраху­нок не в останній день відпустки, а в останній день роботи.

 

Тривають весняні шкільні канікули

Державтоінспекція Печерського району м. Ки­єва нагадує водіям, що тривають весняні шкільні канікули, тож діти більше часу прово­дять на вулиці:

«Шановні водії, будьте дуже уважні при про­їзді пішохідних переходів у місцях можливої появи дітей, заздалегідь знижуйте швидкість, не об’їжджайте транспорт, що зупинився пе­ред «зеброю», зупиніться та пропустіть дітей, які переходять дорогу. Зверніть увагу, що пе­реважно в період сутінок або темний час доби під колесами автівок травмуються пішоходи».

Слід звернути увагу, що значна кількість ДТП трапляється саме з вини водіїв. Лише в деяких випадках діти потрапляють в автопригоди че­рез власну необережність.

ДАІ Печерського району також наголошує, що погана видимість та нехтування учасни­ками дорожнього руху правилами безпеки на дорозі нерідко стають причинами дорожньо-транспортних пригод. Саме для того, щоб водії могли вчасно помітити пішоходів на дорозі, Державтоінспекція радить таким учасникам дорожнього руху мати на одязі світлоповерта­ючі елементи. Це зменшить ризик потрапити в небезпеку на дорозі. Особливо важливо забез­печити таким одягом дітей.

Батькам маленьких учасників дорожнього руху необхідно прищеплювати дітям навички дотри­мання Правил дорожнього руху. Адже найкра­щий спосіб виховання – це приклад дорослих. Тому навіть якщо й поспішаєте, не порушуй­те правил, особливо в присутності дітей. Нага­дайте дітям, що вони повинні рухатися троту­арами, пішохідними доріжками та переходити проїзну частину тільки в установлених місцях.

За інформацією Управління ДАІ м. Києва

11.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання