« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Нарахування пенсії колишньому засудженому

Нарахування пенсії колишньому засудженому

Чи може особа, яка відбувала покаран­ня в місцях позбав­лення волі більше половини свого життя, отримувати пенсію за ві­ком, і чи враховується до стажу роботи її праця в період відбування пока­рання?

Відповідно до ст. 8 Кримінально-виконавчого ко­дексу України засуджені мають право на загаль­них підставах на держав­не пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, в зв’язку з втратою году­вальника та в інших ви­падках, передбачених за­коном. Пенсії засудженим за наявності відповідного права мають призначатися органами Пенсійного фон­ду України за місцем від­бування покарання.

Особи, яким до відбуван­ня покарання призначена пенсія, підлягають дер­жавному пенсійному за­безпеченню на загальних підставах.

Особа, яка під час відбу­вання покарання набула права на пенсію відповід­но до частини першої цієї статті, надає адміністрації виправного закладу кло­потання про забезпечен­ня необхідних умов для призначення їй пенсії за місцезнаходженням цьо­го виправного закладу, в тому числі щодо виклику представників Пенсійного фонду України й офіційно­го прийому ними у вста­новленому порядку необ­хідних документів безпо­середньо від особи, яка відбуває покарання, або її представника за нотарі­альним дорученням.

Адміністрація виправного закладу не більш як про­тягом 30 днів з дня реє­страції клопотання особи, яка набула права на при­значення пенсії відповід­но до частини першої цієї статті під час відбування покарання, забезпечує зу­стріч засудженого з пред­ставником Пенсійного фонду України та всебічно сприяє належному оформ­ленню і поданню ним від­повідних документів або забезпечує умови для оформлення і подання не­обхідних документів через представника особи, яка відбуває покарання.

Витрати на відрядження представників Пенсійного фонду України для прове­дення заходів щодо оформ­лення необхідних доку­ментів відшкодовуються у встановленому порядку за рахунок отриманих вна­слідок цього пенсій відпо­відними особами, які від­бувають покарання. Поря­док та розмір компенсації встановлюються Кабіне­том Міністрів України.

Трудова діяльність засу­джених у період відбуван­ня ними покарання у ви­гляді позбавлення волі за­раховується до стажу робо­ти для призначення трудо­вої пенсії.

Засуджені, які втратили працездатність під час від­бування покарання, після звільнення їх від покаран­ня мають право на пенсію і компенсацію шкоди у випадках і порядку, вста­новлених законодавством України.

Адміністрація установи зобов’язана сприяти своє­часному оформленню до­кументів на отримання пенсії або оформленню компенсації заподіяної шкоди відповідно до зако­нодавства України.

 

Чим загрожує відмова безробітного від запропонованої роботи

Мій батько пере­буває на обліку в центрі зайнятості, маючи середню спеціальну освіту. Йому пропонували роботу, від якої він відмовився (зарплата була менше, ніж на попередньому місці роботи). Наразі йому пропонують про­йти курси, які йому та­кож не підходять, тож він хоче відмовитися. Чи можуть за це зняти з обліку в центрі зайня­тості?

Відповідно до п. 14 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страху­вання на випадок безробіт­тя» виплата допомоги по безробіттю припиняється в разі відмови безробітно­го від двох пропозицій під­ходящої роботи або двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищен­ня кваліфікації за направ­ленням державної служби зайнятості, в тому числі осіб, які вперше шукають роботу та не мають про­фесії. Відповідно до пп. 17 п. 20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шука­ють роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 14.02.2007 № 219, гро­мадяни, зареєстровані як такі, що шукають роботу, і безробітні знімаються з об­ліку в разі відмови від дру­гої пропозиції підходящої роботи або другої пропо­зиції проходження профе­сійної підготовки, перепід­готовки, підвищення ква­ліфікації за направленням державної служби зайня­тості, в тому числі осіб, які вперше шукають роботу та не мають професії (спеці­альності). Отже, якщо ваш батько ще раз відмовиться від пропозиції професійно­го навчання або підходя­щої роботи, його буде зня­то з обліку як безробітно­го. Після цього впродовж трьох місяців він матиме право отримувати в центрі зайнятості лише консуль­таційні послуги.

 

Припинення реєстрації в зв’язку з навчанням

П’ять місяців перебуваю на об­ліку в центрі зайнятості, а що­йно вступив до академії на денну форму навчання з вико­ристанням ваучера. Чи можу я далі перебувати на обліку або слід зніма­тися?

Відповідно до п. 37 Порядку реєстрації, пе­ререєстрації безробітних та ведення облі­ку осіб, які шукають роботу, затверджено­го постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 20 березня 2013 року № 198, центр за­йнятості припиняє реєстрацію з дня всту­пу на навчання за денною формою, в тому числі з використанням ваучера.

 

Компенсація за невидачу трудової книжки

Після мого звільнення за ст. 36 КЗпПУ роботодавець у день звільнення не видав мені тру­дову книжку та розрахунок. Че­рез два тижні я влаштувався на ро­боту за новою трудовою книжкою, при цьому я не можу забрати стару, оскільки на попередній роботі її за­губили. Чи можу я звернутися до суду й вимагати від роботодавця ви­дачі мені дубліката трудової книж­ки та виплати середньомісячного за­робітку за її затримку?

Відповідно до Інструкції про порядок ве­дення трудових книжок працівників, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його тру­дову книжку в день звільнення з внесе­ним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробі­ток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення видається наказ і вноситься запис до трудової книжки працівника. Ра­ніше внесений запис про день звільнення визнається недійсним.

Якщо трудова книжка працівника загу­блена підприємством унаслідок стихійно­го лиха або з інших причин, то йому вида­ється дублікат трудової книжки без стяг­нення її вартості.

20.02.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання