« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Максимально захистити людей від ризиків

Максимально захистити людей від ризиків

 З метою надання правової, інфор­маційної та консультативної допо­моги профспілковим організаціям, розташованим на території Доне­цької та Луганської областей, розпо­рядженням Голови ФПУ було затвер­джено склад оперативної робочої групи щодо забезпечення діяльнос­ті організаційних ланок всеукраїн­ських профспілок і територіальних профоб’єднань у цих регіонах. Про те, чим займатиметься ця група роз­повів її керівник, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

  Тетяна РУБАН

«ПВ»

– Євгене Михайловичу, з якою метою була ство­рена оперативна робоча група? Які завдання на неї покладено?

– Рішення про створення оперативної робочої гру­пи визріло після низки зустрічей Голови ФПУ Григорія Осового, його заступників з керівника­ми членських організа­цій Донецької та Луган­ської областей. Щоб сис­тематизувати роботу в цьому напрямі, скоорди­нувати зусилля та сфор­мувати правову базу, було прийнято розпоря­дження Голови ФПУ «Про сприяння організа­ції діяльності профспіл­ковим організаціям, які розташовані на території Донецької і Луганської областей». Цим розпоря­дженням створена опера­тивна робоча група, до складу якої ввійшли представники всіх депар­таментів та управлінь апарату Федерації проф­спілок.

Коли виникла ситуація з антитерористичною опе­рацією, частина проф­спілкових організацій по­трапили під пресинг різ­них обставин, незалеж­них від них. Сепаратист­ські групи, які оголошу­вали незалежність на те­риторіях Донецької та Луганської областей, по-різному поставилися до профспілок. Спочатку була споглядацька пози­ція, потім вона стала ад­міністративною. Згодом почалося блокування ін­формаційного поля. Люди не мали змоги отримувати інформацію про те, що відбувається, які заходи вживаються як місцевими органами вла­ди, так і центральними.

Щодня Уряд, а також окремі міністерства при­ймають різні постанови, інструкції, рекомендації, і ми вирішили донести цю інформацію до наших членських організацій та членів профспілок. Вони повинні знати, як діяти в тому чи іншому випадку: як працевлаштуватися, як вирішувати питання з житлом, якщо довелося виїхати, як переоформи­ти й отримати пенсію, со­ціальні виплати тощо. Наша мета – консульту­вати людей і захищати їх від різноманітних ризи­ків – як правових, так і життєвих. Для цього на офіційному сайті ФПУ відкрито окрему рубрику «Профспілковому активу Донбасу», де розміщу­ються Укази Президента, постанови Уряду, інфор­мація міністерств, інших структур, що мають бути використані для допомо­ги нашим членським ор­ганізаціям, громадянам у тій ситуації, в якій вони наразі опинилися.

Більше того, ми виріши­ли скоординувати свою роботу за різними напря­мами діяльності. Підроз­діли, департаменти апа­рату ФПУ отримують нормативну, правову ін­формацію, яку опрацьо­вують та надають у ви­гляді роз’яснень, реко­мендацій щодо кроків, застережень, консульта­цій, підказок, як діяти в тій чи іншій ситуації. Особливо це стосується такого важливого питан­ня, як стосунки з органа­ми й організаціями міс­цевої «нової влади» ДНР і ЛНР.

– За якими напрямами працюватимете?

– Наразі є три головних напрями діяльності опе­ративної робочої групи. Перший – це інформацій­на та консультативна ро­бота з тими, хто переїхав із зони АТО, а також оку­пованих територій Доне­цької і Луганської облас­тей. Станом на 17 листо­пада таких осіб – більше 500 тисяч. Вони потребу­ють допомоги в питан­нях соціально-економічного, соцстрахівського, правового та майнового забезпечення.

Другий напрям діяльнос­ті – це оперативна й ефек­тивна робота з тими член­ським організаціями, що працюють на територіях Донецької і Луганської об­ластей, які контролює українська влада. Треба до­помогти їм не тільки пра­цювати в складних умо­вах, а й проводити звітно-виборні конференції.

Третій напрям – гумані­тарна та інша допомога нашим спілчанам – гро­мадянам України, які ви­мушено перебувають на території так званих ДНР, ЛНР, втративши на­дію і віру в те, що ми за­лишаємось єдиним укра­їнським народом.

– Яким чином опра­цьована інформація доводитиметься до спілчан у зоні АТО?

– Ми залишаємо тради­ційними ті контакти, які є: телефонні, особисті, че­рез членські організації на рівні регіонів. Також на сайті ФПУ є адреса, те­лефони, контакти тих ор­ганізацій, куди за необ­хідності їм слід звертати­ся за правовою, соціально-економічною та ор­ганізаційною допомогою.

Робота буде проводитися з членами профспілок ін­дивідуально, аби макси­мально озброїти людей інформаційним матеріа­лом, проконсультувати щодо тих ситуацій, в які вони можуть потрапити. Для членських організа­цій надаватимуться кон­сультації, як продовжити свою роботу, як підтриму­вати відносини з органа­ми влади, як не перерива­ти соціальний діалог між роботодавцями та праців­никами, як домагатися, щоб виплачувалися соці­альні гарантії, а у випад­ку, якщо вони не виплачу­ються, де вони мають аку­мулюватися, як отримати фінансову допомогу, як переоформити докумен­ти. Уряд надає достатню кількість рекомендацій, але їх потрібно імплемен­тувати, виробити шляхи реалізації, щоб ця інфор­мація доходила до спіл­чан. Тому оперативна ро­боча група буде щоденно проводити моніторинг си­туації та інформації, а після опрацювання пере­даватиме з пропозиціями профорганізаціям.

– Чи виїжджатимуть члени робочої групи на східні території?

– Так, такі поїздки перед­бачаються. Наразі ми проводимо деталізацію певних моментів для зу­стрічі з керівниками регі­ональних профорганіза­цій, які там працюють.

 

  •   ДОВІДКОВО

Інформаціящодо соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО

 Для вирішення питань, пов’язаних із тимчасовим перебуванням, слід звертатися за телефоном уря­дової «гарячої лінії» (БЕЗКОШТОВНО ЦІЛОДОБО­ВО): 0 800 507 309 або до Міжвідомчого координа­ційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщу­ються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, за телефонами: 101, (044) 247-30-02, 247-32-92. Адреса штабу: м. Київ, вул. Гончара, 55-а.

Інформація про наявність вільних місць для розміщення: http://migrants.gov.ua

Для отримання всіх видів державної соціальної під­тримки, зокрема пенсії, допомоги, слід звертатися до найближчої установи соцзахисту населення за міс­цем фактичного проживання (перебування).

Державна підтримка пенсіонерів:

– переведення пенсії за місцем фактичного прожи­вання (перебування);

– первинне призначення пенсії;

– перерахунок пенсії.

Звертатися до органу Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати із собою: паспорт; посвідчення отримувача пенсії (за наяв­ності); довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності).

Державна підтримка в працевлаштуванні:

– пошук підходящої роботи: тимчасової і постійної;

– надання інформації та консультації у сфері зайнятості;

– можливість участі в громадських оплачуваних роботах;

– професійна підготовка, перепідготовка і підви­щення кваліфікації;

– отримання статусу безробітного.

Звертатися до центру зайнятості за місцем фактич­ного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати із собою: паспорт; довідка про присвоєння ідентифікаційно­го коду (за наявності); трудова книжка (за наявнос­ті); документи про освіту (за наявності).

Державна підтримка сімей з дітьми

Переведення допомоги за місцем фактичного про­живання (перебування) або первинне призначення:

– допомога при народженні (всиновленні) дитини;

– допомога одиноким матерям;

– допомога опікунам та піклувальникам;

– допомога дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства;

– допомога малозабезпеченим сім’ям;

– тимчасова допомога на дітей, один з батьків яких ухиляється від сплати аліментів;

– супровід сімей з дітьми, які потребують допомоги;

– надання юридичної, психологічної та соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, опікунам, піклувальни­кам, прийомним батькам та батькам-вихователям.

Звертатися до органу соціального захисту населен­ня, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем фактич­ного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати із собою: пас­порт; свідоцтво про народження дитини; довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності).

Державна підтримка громадян похи­лого віку, інвалідів:

– стаціонарний догляд (для громадян похилого віку, інвалідів І, ІІ груп, які за станом здоров’я ма­ють потребу в сторонньому догляді, побутовому об­слуговуванні, медичній допомозі);

– догляд удома (для громадян похилого віку, інва­лідів, які нездатні до самообслуговування і потре­бують постійної сторонньої допомоги);

– натуральна допомога (одяг, взуття тощо).

Звертатися до територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) або органу соціального захисту населення за місцем фактичного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати із собою: паспорт; медична довідка про потребу в постійній сторонній допомозі (за наявності).

21.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання