« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Податок на нерухомість: кращий досвід

Податок на нерухомість: кращий досвід

 Податок на не­рухомість для мешканців бага­тьох країн ЄС ціл­ком природна річ, однак розра­ховують його по-різному, а ставки можуть різнити­ся навіть у сусі­дів. Окрім Маль­ти та Ірландії, податок на неру­хомість у Євро­союзі сплачують усі.

 Світова практика свідчить, що у більшості країн Євросоюзу:

1. Ставка розраховується на основі кадастрової вартості, яка зазвичай менша від ринкової вар­тості.

На Кіпрі та у Греції від оподаткування звільнено недорогу нерухомість, вартістю до 120 тис. євро та до 200 тис. євро відпо­відно.

У Болгарії, Нідерландах, Словенії та Естонії міні­мальна ставка становить 0,1% від вартості нерухо­мості. Крім того, за став­кою менше 1% (нижній поріг) податки платять власники в Австрії, Іспа­нії, Італії, Латвії, Люк­сембурзі, Португалії, Ру­мунії, Фінляндії та Шве­ції. За фіксованою став­кою 1% від оціночної вартості сплачують влас­ники житла в Литві. У Бельгії ставка трохи більша – 1,25–2,5%. Най­вищі податки в Німеччи­ні та Данії. У цих країнах мінімальна ставка по­датку становить 2,6% від оціночної вартості та ся­гає 10 і 6,4% відповідно. У Берліні мешканець (власник або орендар) квартири з однією спаль­нею сплачує від 200 до 500 євро на рік.

Слід зазначити, що в трьох країнах Євросоюзу ставка визначається у розрахунку на квадрат­ний метр: у Польщі влас­ники платять 0,17 євро за кв. м, у Словаччині – 0,033 євро за кв. м, у Чехії – від 0,08 до 0,4 євро за кв. м на рік.

В Україні ставки податку встановлено на рівні 1% та 2,7% мінімальної заро­бітної плати у розрахун­ку на квадратний метр (при сплаті податку за 2013 рік об’єктом оподат­кування виступає житло­ва площа, починаючи з 2014 року – загальна).

2. Податок, як правило, сплачується один раз на рік.

В Україні фізичні особи платять один раз на рік, юридичні – щоквартально.

3. Пільги мають або соці­ально незахищені плат­ники податків або їх отримують за типами не­рухомості.

В Україні до об’єктів не­рухомості, що не підля­гають оподаткуванню, належать, зокрема, неру­хомість, що перебуває у власності держави тери­торіальних громад, бу­дівлі сімейного типу, са­дові та дачні будинки, гуртожитки. Існує також неоподатковуваний міні­мум площі: 120 кв. м для квартири, 250 кв. м для житлового будинку, 370 кв. м, якщо у власнос­ті перебуває квартира і житловий будинок.

Зміни, які передбачені урядовим законопроек­том про внесення змін до Податкового кодексу України (реєстр. № 5079), мають на меті скасувати неоподатковувану пло­щу нерухомості, тобто пенсіонери й малозабез­печені сплачуватимуть цей податок.

Слід зазначити, що при гармонізації податково­го законодавства Украї­ни з вимогами ЄС не вар­то повністю копіювати законодавство та систе­му справляння податку якоїсь однієї із країн, ліпше запозичити кра­щий досвід інших дер­жав під час реформуван­ня вітчизняної системи оподаткування.

На думку деяких експер­тів, найбільш прийнят­ним для України є враху­вання польської моделі застосування податку на нерухомість. При по­дальшому реформуванні податкової системи України цінним для вра­хування буде той факт, що в Польщі:

– ставки податку встанов­люються диференційова­но – при цьому найнижчі – для будинків житлового фонду – 2,75 грн за 1 кв. м (0,17 євро). Для порівнян­ня: в Україні – 12,18 грн за 1 кв. м (1% МЗП, нижній поріг). Вищезгаданим за­конопроектом № 5079 пла­нується збільшити пода­ток удвічі та встановити єдину ставку 24,36 грн за 1 кв. м (2% МЗП) з одно­часним скасуванням неоподатковуваної площі нерухомості. Ще більшим виявиться контраст, якщо порівняти ставки у Чехії (1,29–6,47 грн за один кв. м) і Словаччині (0,53 грн за один кв. м);

– діють значні пільги, зо­крема, для нерухомості з метою проведення ста­тутної діяльності серед дітей і молоді у сфері освіти, виховання, науки і техніки, фізичної куль­тури та спорту, дитячих таборів та баз відпочин­ку; сільськогосподар­ських кооперативів (чле­нами яких є люди пенсій­ного віку, інваліди І та II груп), будівель садово-дачних кооперативів, не­рухомості вищих на­вчальних закладів, пу­блічних і приватних шкіл, інститутів та за­кладів підвищення ква­ліфікації викладачів, науково-дослідних орга­нізацій, музеїв, націо­нальних парків, заповід­ників. І цей список за по­треби може доповнюва­тися після прийняття відповідної резолюції.

Позитивний досвід окре­мих країн щодо справ­ляння податку на неру­хомість стане додатко­вим аргументом під час обстоювання позиції ФПУ щодо необхідності проведення в Україні со­ціально орієнтованої по­даткової реформи.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

 

 

 Дарування дарованого

Родичі подарували мені буди­нок, я хочу подарувати його сво­єму синові, якому невдовзі ви­повниться 18 років. Що для цьо­го потрібно?

Насамперед угода з відчуження нерухо­мого майна має бути нотаріально посвід­чена.

Для відчуження будинку повнолітній особі потрібно подати нотаріусу такі до­кументи:

– паспорт та ідентифікаційний код влас­ника будинку;

– паспорт і код повнолітньої особи;

– правовстановлюючі документи на бу­динок (договір дарування);

– витяг із матеріалів інвентаризаційної справи БТІ;

– довідку про зареєстрованих у будинку осіб;

– правовстановлюючі документи на зе­мельну ділянку (свідоцтва про право власності, або державний акт на землю, договір дарування);

– витяг із державного земельного када­стру на земельну ділянку;

– довідку про нормативно-грошову оцін­ку земельної ділянки;

– висновок експерта про вартість будинку;

– висновок експерта про вартість земель­ної ділянки.

У разі якщо дитина є неповнолітньою на момент відчуження будинку, то нотаріу­су слід також подати згоду опікунської ради на відчуження будинку та земель­ної ділянки власником і на прийняття їх неповнолітнім у дар.

 

 Переоформлення житла без згоди власника

 Чи може моя сестра переофор­мити квартиру без відома влас­ниці житла (це наша бабуся, вона жива й здорова), а лише за її паспортними даними?

Для переоформлення будинку потрібна воля власника. У вашому випадку жод­ного документа без згоди власниці ваша сестра не має права підписувати, навіть маючи на руках її документи. У разі якщо ваша бабуся не може самостійно реалізувати своє право, вона може вида­ти довіреність на певну особу, яка пред­ставлятиме її інтереси під час переоформлення майна.

В іншому випадку всі дії вашої сестри можуть бути визнані власником житла недійсними, а її може бути притягнуто до відповідальності.

Відтак якщо власниця квартири є дієздатною, може усвідомлювати свої дії та керувати ними, без її згоди вчиняти будь-які дії з її майном ваша сестра не має права.

14.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання