« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Постраждалі учасники АТО дістануть статус інваліда

Постраждалі учасники АТО дістануть статус інваліда

Чи поширюється дія Закону Украї­ни «Про реабіліта­цію інвалідів в Україні» на учасників антитерористичної опе­рації, які отримали ушкодження здоров'я під час її проведення?

10 серпня 2014 року набув чинності закон України від 23.07.2014 № 1609-VII, яким внесено зміни до статті 4 Закону України «Про реабілітацію інва­лідів в Україні» від 06.10.2005 № 2961-V (Закон про реабілітацію інвалідів).

Відтепер дія Закону про реабілітацію інвалідів у частині забезпечення ви­робами медичного при­значення, технічними та іншими засобами реабі­літації, санаторно-курортним оздоровленням поширюється на військо­вослужбовців (резервіс­тів, військовозобов’язаних) і працівників Зброй­них Сил України, Націо­нальної гвардії, Служби безпеки, Служби зовніш­ньої розвідки, Державної прикордонної служби, осіб рядового, началь­ницького складу, вій­ськовослужбовців, пра­цівників Міністерства внутрішніх справ, Управ­ління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інфор­мації, інших утворених відповідно до законів країни військових фор­мувань, які захищали не­залежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпо­середню участь в антите­рористичній операції, за­безпеченні її проведення та перебували безпосе­редньо в районах прове­дення антитерористич­ної операції, а також пра­цівників підприємств, установ і організацій, які залучалися та брали без­посередню участь в анти­терористичній операції у районах її проведення у порядку, встановленому законодавством, а також мирних громадян, які проживали в районах проведення антитерорис­тичної операції, за умо­ви, що такими особами не вчинено криміналь­них правопорушень.

Забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації відбуватиметься на під­ставі висновків лікарсько-консультативних комісій лікувально-профілактичних закла­дів чи рішень військово-лікарських комісій неза­лежно від встановлення зазначеним вище особам інвалідності.

 

  Документи для мешканців тимчасово окупованих територій

 Який порядок отримання посвідчувальних докумен­тів для громадян, які про­живають на тимчасово окупованій території України?

Кабінет Міністрів України поста­новою № 289 від 04.06.2014 затвер­див Порядок оформлення докумен­тів, що підтверджують громадян­ство України, посвідчують її особу чи спеціальний статус, громадя­нам, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Дія цього Порядку поширюється на громадян, а також іноземців та осіб без громадянства, які на за­конних підставах перебувають чи проживають на тимчасово окупо­ваній території України.

Порядок визначає особливості оформлення і видачі таких доку­ментів, як:

– паспорт громадянина України;

– тимчасове посвідчення громадя­нина України;

– посвідка на постійне про­живання;

– посвідка на тимчасове проживання;

– посвідчен­ня особи без громадян­ства для виїз­ду за кордон;

– посвідчення біженця;

– проїзний документ біженця;

– посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

– проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.

Оформлення і видачу перелічених документів здійснюють територі­альні підрозділи Державної мігра­ційної служби за місцем звернен­ня відповідних осіб із заявою.

Оформлення та видача цих доку­ментів відбуваються у такі строки:

– вклеювання до паспорта грома­дянина України фотокартки після досягнення громадянином 25- і 45-річного віку проводиться в день звернення особи;

– оформлення та видача паспорта громадянина України після досяг­нення 16-річного віку та обмін пас­порта здійснюється в 10-денний строк;

– обмін, оформлення та видача паспорта громадянина України за­мість утраченого, викраденого чи зіпсованого здійснюється в місяч­ний строк за умови пред’явлення документів, які були підставою для видачі попереднього паспорта громадянина України чи їх копій.

 

  Якщо втратили трудову книжку

 Чи обов’язково подавати трудо­ву книжку (згоріла під час поже­жі на підприємстві) до органів Пенсійного фонду під час при­значення пенсії?

 Стаж роботи для призначення пенсії ви­значається за даними трудової книжки лише за періоди роботи до 01 січня 2004 р. Після цієї дати стаж рахується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку (зараховуються періоди, за які сплачено внески до Пенсійного фонду).

Якщо трудова книжка втрачена чи до неї не внесено дані про певні періоди роботи, то стаж до 01.01.2004 р. можна підтверди­ти довідками підприємств про період ро­боти, виданими па підставі первинних документів (наказів про прийом і звіль­нення, відомостей на виплату зарплати).

Якщо підприємство ліквідоване і доку­менти не збереглися, є можливість під­твердити стаж показами свідків, які пра­цювали та мають документи про свою роботу в той самий час на тому самому підприємстві або в одній системі.

 

  Догляд за інвалідом і страховий час

Чи зараховується час здійснення догляду за інвалідом І групи до 01 січня 2005 року до страхового стажу для призначення пенсії?

Відповідно до Порядку підтвердження на­явного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів від 12.08.1993 № 637, час догляду за інвалідом І групи у період до 01.01.2005 р. зарахову­ється до страхового стажу при призначен­ні пенсії на підставі акта обстеження фак­тичних обставин здійснення догляду, що його складають місцеві органи Пенсійно­го фонду на підставі відомостей, одержа­них від органів управління житловим фондом, сільських, селищних рад, народ­них депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, ін­ших даних. Час такого догляду після 01.01.2005 р. зараховується до страхового стажу за умови отримання допомоги (ком­пенсації) по догляду за інвалідом І групи – за даними, що містяться в системі персо­ніфікованого обліку.

 

 Пенсійна справа: строки зберігання

Протягом якого терміну зберіга­ється пенсійна справа після смерті пенсіонера?

Відповідно до пункту 680 Переліку типо­вих документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших уста­нов, підприємств та організацій, із зазна­ченням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юс­тиції України 12.04.2012 р. № 578/5 і зареє­строваного в Міністерстві юстиції Украї­ни 14.04.2012 р. за № 571/20884, строк збері­гання пенсійних справ (заяви, довідки, висновки лікарів, МСЕК, протоколи про призначення пенсій, довідки про зарпла­ту, трудовий стаж тощо) становить 25 ро­ків після припинення виплати пенсії.

07.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання