« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Допомога сім’ям з дітьми

Допомога сім’ям з дітьми

 Моя 17-річна се­стра не має робо­ти та перебуває на четвертому місяці вагітності. Які докумен­ти їй необхідно подати для оформлення допо­моги при народженні дитини? До якої устано­ви слід звертатися?

Відповідно до статті 7 За­кону України «Про дер­жавну допомогу сім’ям з дітьми» право на держав­ну допомогу у зв’язку з ва­гітністю та пологами ма­ють вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі непрацюючі жінки.

Підставою для призна­чення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є довідка встановленого зразка, що її видає лікувально-профілактичний заклад, яка складається за формою, затвердже­ною Міністерством соці­альної політики, а також довідка з місця прожи­вання для непрацюючих жінок про те, що вони не працюють (не служать, не навчаються).

Допомога у зв’язку з ва­гітністю та пологами призначається, якщо жінка звернулася за нею не пізніше ніж через шість місяців із дня за­кінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачуєть­ся за весь період відпуст­ки, тривалість якої ста­новить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи біль­ше дітей – 70) календар­них днів після пологів. Жінкам, які належать до 1–4 категорій осіб, що по­страждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи, допомога випла­чується за 180 календар­них днів зазначеної від­пустки (90 – до пологів і 90 – після пологів). Допо­мога обчислюється су­марно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактич­но використаних до поло­гів. У разі ускладнених пологів зазначена допо­мога донараховується на підставі довідки встанов­леного зразка, що її ви­дає лікувально-профілактичний заклад.

Розмір допомоги встанов­люється шляхом множен­ня середньоденного дохо­ду на кількість календар­них днів тривалості від­пустки у зв’язку з вагіт­ністю та пологами, але не менш як 25% розміру встановленого за законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Допомога виплачується за рахунок коштів дер­жавного бюджету у ви­гляді субвенції до місце­вих бюджетів.

Державна допомога при народженні дитини при­значається та виплачу­ється за умови, якщо звернення за її призна­ченням надійшло не піз­ніше ніж через 12 кален­дарних місяців після на­родження дитини. По­рядком призначення та виплати державної допо­моги сім’ям з дітьми, за­твердженим постановою Кабінету Міністрів Укра­їни № 1751, передбачено, що допомога при наро­дженні дитини надаєть­ся одному з батьків, уси­новителю чи опікунові, які постійно проживають разом із дитиною, з ме­тою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Для призначення допомо­ги при народженні дитини органу праці та соціально­го захисту населення за умови пред’явлення пас­порта або іншого докумен­та, що посвідчує особу, по­даються заява одного з батьків; копія свідоцтва про народження дитини; довідка, видана держав­ним органом реєстрації ак­тів цивільного стану; копії свідоцтва про народження кожної дитини та довідка про склад сім’ї, яка врахо­вується при визначенні розміру допомоги.

Державна допомога у зв’язку з вагітністю і по­логами та державна до­помога при народженні призначаються і випла­чуються органами праці та соціального захисту населення за місцем реє­страції. Допомога може бути призначена за міс­цем фактичного прожи­вання за умови подання довідки про неодержан­ня зазначеної допомоги в органах праці та соціаль­ного захисту населення за місцем реєстрації.

 

 

 Перевірка цільового використання коштів

 Нещодавно соціальний ін­спектор управління праці та соціального захисту на­селення здійснив перевір­ку цільового використання «де­кретних» коштів жінкою, яка народила дитину. Чи є право­мірними його дії?

Постановою Уряду № 1751 «Про за­твердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» передбачено, що контроль за цільовим використан­ням допомоги при народженні ди­тини і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюється головним державним соціальним інспектором і державними інспек­торами органів праці та соціаль­ного захисту населення разом з управліннями у справах сім’ї та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування шляхом обстеження сімей.

Виплата допомоги при народженні дитини може бути припинена у разі:

– позбавлення отримувача допо­моги батьківських прав;

– відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

– нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та вихован­ня дитини;

– відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення бать­ківських прав;

– перебування отримувача допо­моги у місцях позбавлення волі;

– смерті дитини;

– смерті отримувача допомоги;

– припинення опіки або звільнен­ня опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;

– усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківсько­го піклування;

– виникнення інших обставин.

 

  Дитячі гроші: чи мають на них право іноземці?

 Чи має право сім’я на отримання допомоги при народженні третьої дитини (народжена на території України), якщо батьки легально проживають на території України, але є громадянами Республіки Казахстан?

Відповідно до пункту 2 Порядку призна­чення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постано­вою Кабінету Міністрів України № 1751, державна допомога сім’ям з дітьми при­значається і виплачується: громадянам України; іноземцям та особам без грома­дянства, які постійно проживають в Україні, а також особам, що набули ста­тусу біженця і мають право на державну допомогу на умовах, передбачених Зако­ном України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», іншими законами або міжнародними договорами України, зго­да на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Підтвердженням факту постійного про­живання на території країни для грома­дян України є реєстрація (прописка).

Іноземці, відповідно до положень ЗУ«Про правовий захист іноземців» для постійного проживання в Україні пови­нні отримати відповідний дозвіл. Доку­ментом, що підтверджує такий дозвіл, є посвідка на постійне місце проживання.

Відповідно до статті 6 ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» документи для призначення державної допомоги сім’ям із дітьми подає особисто особа, яка пре­тендує на призначення допомоги.

Для призначення допомоги при наро­дженні дитини до управління праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого доку­мента, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява одного з батьків (опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

2) копія свідоцтва про народження дитини;

3) оригінал довідки, виданої державним органом реєстрації актів цивільного ста­ну для призначення допомоги при наро­дженні дитини. Жінки, які постійно про­живають (зареєстровані) на території України і народили дитину під час тим­часового перебування за межами Украї­ни, подають видані компетентними ор­ганами країни перебування та легалізо­вані в установленому порядку докумен­ти, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародни­ми договорами України.

Особи, що звертаються за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей, подають також довід­ку про склад сім’ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яка врахову­ється при визначенні розміру допомоги.

Враховуючи вимоги законодавства, пи­тання щодо призначення допомоги при народженні дитини може бути вирішено після отримання посвідки на постійне місце проживання та звернення з відпо­відними документами до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

20.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання