« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Виробнича практика: отримуємо навички та знання

Виробнича практика: отримуємо навички та знання

  Який порядок прохо­дження виробничого на­вчання та виробничої практики учнями профе­сійно-технічного навчального закладу? Хто залучається до керування навчальним про­цесом?

Відповідно до Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно- технічних навчальних за­кладів виробничого на­вчання та виробничої практики, затвердженого постановою Кабінету Мі­ністрів України від 07.06.1999 № 992 підприєм­ства, установи, організа­ції незалежно від форми власності (підприємства) надають учням, слухачам професійно-технічних на­вчальних закладів робочі місця або навчально-ви­робничі ділянки для про­ходження виробничого навчання чи виробничої практики відповідно до укладених із професійно- технічними навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику.

Переліки підприємств, що надають учням, слуха­чам робочі місця або на­вчально-виробничі ділян­ки для проходження ви­робничого навчання чи виробничої практики, формуються професійно- технічними навчальними закладами з урахуванням пропозицій підприємств – замовників підготовки кваліфікованих робітни­ків, організацій робото­давців, місцевих органів виконавчої влади.

У переліках зазначаються назви підприємств та кількість робочих місць або навчально-виробничі ділянки, що мають виді­лятися кожним підприєм­ством протягом певного періоду, назви і місцезна­ходження професійно- технічних навчальних за­кладів та квоти робочих місць для учнів, слухачів цих навчальних закладів.

Учні, слухачі можуть са­мостійно з дозволу керів­ництва професійно-тех­нічних навчальних закла­дів добирати для себе міс­ця для проходження ви­робничого навчання та виробничої практики, в тому числі з наступним працевлаштуванням.

Виробниче навчання та виробнича практика мо­жуть проводитися у на­вчально-виробничих май­стернях, на дільницях, по­лігонах, будівельних об’єктах, полях, фермах, навчальних господар­ствах, ділянках та інших підрозділах професійно- технічних навчальних за­кладів (у тому числі в фор­мі стажування на вироб­ництві, у сфері послуг) за умови забезпечення ними виконання в повному об­сязі робочих навчальних планів і програм.

Учні, слухачі професійно- технічних навчальних за­кладів під час проходжен­ня виробничого навчання або виробничої практики на виробництві чи у сфері послуг виконують роботи безпосередньо на робочих місцях підприємств, буді­вельних об’єктах, полях, фермах у складі навчаль­них груп, учнівських бри­гад або індивідуально.

Виробниче навчання про­водиться з метою закрі­плення одержаних пер­винних навичок та профе­сійних умінь, оволодіння сучасною технікою, меха­нізмами, інструментами, технологією, опанування прогресивних форм орга­нізації праці, здобуття не­обхідних практичних на­вичок самостійного та якісного виконання робіт.

Виробнича практика про­водиться з метою вдоско­налення набутих знань, практичних навичок для досягнення встановлено­го рівня кваліфікації з відповідних професій, спеціальностей та спеціа­лізацій, а також забезпе­чення соціальної, психо­логічної і професійної адаптації в трудових ко­лективах.

Виробниче навчання та виробнича практика по­винні проводитися на базі кращих виробничих під­розділів підприємств, які мають сучасну техніку, високий рівень організа­ції праці, застосовують прогресивні технології.

Виробниче навчання та виробнича практика орга­нізуються і проводяться відповідно до Положення про організацію навчаль­но-виробничого процесу в професійно-технічних на­вчальних закладах, Поло­ження про навчання непо­внолітніх професіям, пов’язаним з важкими ро­ботами і роботами із шкідливими або небез­печними умовами праці, та інших нормативно-пра­вових актів у галузі про­фесійно-технічної освіти, що затверджуються в установленому порядку.

До керівництва виробни­чим навчанням та вироб­ничою практикою залуча­ються досвідчені інже­нерно-технічні працівни­ки і кваліфіковані робіт­ники підприємств.

Учні, слухачі професійно- технічних навчальних за­кладів на час виробничо­го навчання та виробни­чої практики до складу (списку) і штатного роз­пису працівників підпри­ємства не включаються.

Тривалість роботи має відповідати часу, визна­ченому робочими на­вчальними планами, про­грамами, і не перевищу­вати тривалості робочого часу, встановленого зако­нодавством для відповід­ної категорії працівни­ків.

 

  …РОБОТОДАВЕЦЬ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ

 Які обов’язки закрі­плені за підприєм­ством, на якому про­водиться виробниче навчання?

  Відповідно до п. 11 По­рядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами про­фесійно-технічних на­вчальних закладів ви­робничого навчання та виробничої практики підприємства, які нада­ють робочі місця або на­вчально-виробничі ді­лянки для проходження виробничого навчання та виробничої практики, зобов’язані:

– створювати необхідні і безпечні умови праці та забезпечувати опануван­ня учнями, слухачами нової техніки і техноло­гій виробництва, передо­вих методів праці;

– проводити інструктажі з охорони праці, правил поведінки на робочих місцях та на підприєм­ствах, змісту роботи чи обслуговування робочих місць або навчально-ви­робничих ділянок та в разі потреби навчати без­печних методів праці;

– створювати умови для повного і продуктивного завантаження учнів, слу­хачів на кожному робо­чому місці або навчаль­но-виробничій ділянці на час проведення вироб­ничого навчання та ви­робничої практики;

– забезпечувати на пері­од виробничого навчан­ня та виробничої практи­ки спецодягом, іншими засобами індивідуально­го захисту та лікувально- профілактичне обслуго­вування за нормами, встановленими для від­повідних штатних пра­цівників підприємств;

– надавати можливість користуватися лаборато­ріями, кабінетами, май­стернями, бібліотеками, технічною та іншою до­кументацією, необхід­ною для виконання на­вчальних програм та від­повідних завдань;

– забезпечувати техніч­ний контроль, облік ви­конаних кожним учнем, слухачем робіт та оплату їх праці за фактично ви­конаний обсяг робіт від­повідно до встановлених законодавством норм;

– здійснювати технічне керівництво роботою і контролювати роботу ін­женерно-технічних пра­цівників та кваліфікова­них робітників підпри­ємств, які залучаються для керівництва вироб­ничим навчанням та ви­робничою практикою.

 

 ЩО ТАКЕ СТАЖУВАННЯ?

  Яким нормативним актом регулюється стажування студентів, і в чому полягає його мета?

  Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайня­тість населення» студенти вищих та учні профе­сійно-технічних навчальних закладів, що здобу­ли професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфі­каційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціа­ліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, мають право проходити стажування за професією (спеціаль­ністю), за якою здобувається освіта, на підпри­ємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господа­рювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час.

Метою стажування є набуття досвіду з виконан­ня професійних завдань та обов’язків, удоскона­лення професійних знань, умінь та навичок, ви­вчення та засвоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетенцій.

Порядок укладення договору про стажування та типову форму договору затверджує Кабінет Мі­ністрів України.

Строк стажування за договором не може переви­щувати 6 місяців.

Стажування проводиться за індивідуальною програмою під керівництвом працівника під­приємства, установи, організації, який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальніс­тю) не менше 3 років.

У разі коли в період стажування особа, зазначе­на у ч. 1 цієї статті, виконує професійні роботи, підприємство, організація, установа за всі робо­ти, виконані відповідно до наданих завдань, здійснює виплату їй зарплати згідно з установ­леними системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуван­ням коефіцієнтів, доплат і надбавок.

Робота керівників стажування, призначених із числа працівників підприємства, організації, установи, може оплачуватися підприємством, організацією, установою за рахунок коштів, пе­редбачених на підготовку, перепідготовку, під­вищення кваліфікації кадрів, додатково на строк стажування щомісяця в розмірах не мен­ше 5% суми основної зарплати, яку вони отри­мують за основним місцем роботи.

Вищі та професійно-технічні навчальні заклади разом з роботодавцями сприяють студентам і учням у доступі до інформації про можливість стажування.

Згідно з п. 2.17 Порядку ведення трудових кни­жок Інструкції № 58 запис до трудової книжки про стажування студентів, учнів вноситься під­приємством, установою, організацією, де вони проходили стажування. Якщо стажист не має трудової книжки, то підприємство повинно за­вести її не пізніше тижневого строку з дня при­йняття рішення про прийняття на стажування.

Запис до трудової книжки про стажування сту­дентів вноситься із зазначенням: посади; періо­ду і місця проходження (структурний підрозділ) стажування; спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста. Підставою для таких записів є наказ про прохо­дження стажування.

01.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання