« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Приватизація земель сільськогосподарських підприємств

Приватизація земель сільськогосподарських підприємств

  Хто ухвалює рі­шення про прива­тизацію земель державних і кому­нальних сільськогоспо­дарських підприємств, установ та організацій? Які особи мають право на отримання паїв?

Відповідно до статті 25 Земельного кодексу України при приватиза­ції земель державних і комунальних сільсько­господарських підпри­ємств, установ та органі­зацій земельні ділянки передаються працівни­кам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охоро­ни здоров’я, розташова­них на території відповід­ної ради, а також пенсіо­нерам з їх числа з визна­ченням кожному з них зе­мельної частки (паю).

Рішення про приватиза­цію земель державних і комунальних сільсько­господарських підпри­ємств, установ та органі­зацій приймають органи виконавчої влади або ор­гани місцевого самовря­дування відповідно до їх повноважень за клопо­танням працівників цих підприємств, установ та організацій.

Землі у приватну влас­ність особам, зазначеним у частині першій цієї статті, передаються без­оплатно.

Площа земель, що пере­даються у приватну влас­ність, становить різницю між загальною площею земель, що перебували у постійному користуван­ні сільськогосподар­ських підприємств, уста­нов та організацій, і пло­щею земель, які залиша­ються у державній чи ко­мунальній власності (лі­согосподарського при­значення, водний фонд, резервний фонд).

Особи, зазначені у части­ні першій цієї статті, ма­ють гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

При обчисленні розміру земельної частки (паю) враховуються сільсько­господарські угіддя, які перебували у постійному користуванні державних та комунальних сіль­ськогосподарських під­приємств, установ та ор­ганізацій, за винятком земель, що залишаються у державній та кому­нальній власності. За­гальний розмір обчисле­ної для приватизації пло­щі сільськогосподар­ських угідь поділяється на загальну кількість осіб, зазначених у части­ні першій цієї статті.

Вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних час­ток (паїв) працівників відповідних підпри­ємств, установ і організа­цій та пенсіонерів з їх числа є рівними.

Розміри земельних діля­нок, що виділяються для працівників державних та комунальних закла­дів, підприємств і органі­зацій культури, освіти та охорони здоров’я та пен­сіонерів з їх числа, які проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, не мо­жуть перевищувати норм безоплатної пере­дачі земельних ділянок громадянам, встановле­них законом для ведення особистого селянського господарства.

Внутрігосподарські шля­хи, господарські двори, полезахисні лісосмуги та інші захисні насаджен­ня, гідротехнічні спору­ди, водойми тощо мо­жуть бути відповідно до цього Кодексу передані у власність громадян, сіль­ськогосподарських під­приємств, установ та ор­ганізацій, що створені колишніми працівника­ми державних і кому­нальних сільськогоспо­дарських підприємств, установ та організацій.

Органи виконавчої влади або органи місцевого са­моврядування у процесі приватизації створюють резервний фонд земель за погодженням його місця розташування з особами, зазначеними в частині першій цієї статті у роз­мірі до 15% площі всіх сільськогосподарських угідь, які були у постій­ному користуванні відпо­відних підприємств, уста­нов та організацій.

Резервний фонд земель перебуває у державній або комунальній власнос­ті і призначається для по­дальшого перерозподілу та використання за цільо­вим призначенням.

 

  …За певних підстав

  У якому випадку юридич­ні особи можуть набувати у власність земельні ді­лянки для ведення під­приємницької діяльності?

Відповідно до статті 82 Земельного кодексу юридичні особи (засновані громадянами України або юридич­ними особами України) можуть на­бувати у власність земельні ділян­ки для здійснення підприємниць­кої діяльності у разі:

– придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими уго­дами;

– внесення земельних ділянок її засновниками до статутного капі­талу;

– прийняття спадщини;

– виникнення інших підстав, пе­редбачених законом.

Іноземні юридичні особи можуть набувати право власності на зе­мельні ділянки несільськогоспо­дарського призначення:

– у межах населених пунктів у разі придбання об’єктів нерухомо­го майна та для спорудження об’єктів, пов’язаних із здійснен­ням підприємницької діяльності в Україні;

– за межами населених пунктів у разі придбання об’єктів нерухомо­го майна.

Спільні підприємства, засновані за участю іноземних юридичних і фізичних осіб, можуть набувати право власності на земельні ді­лянки несільськогосподарського призначення у випадках, визначе­них частинами 1 і 2 цієї статті, та в порядку, встановленому цим Ко­дексом для іноземних юридичних осіб.

Землі сільськогосподарського призначення, отримані в спадщи­ну іноземними юридичними осо­бами, підлягають відчуженню протягом одного року.

 

 Використання ділянки за цільовим призначенням

  Які права має власник земельної ділянки, яку він отримав під забу­дову?

Відповідно до статті 375 Цивільного кодексу (ЦК) України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, ство­рювати закриті водойми, здійснювати пере­будову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам.

Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно.

Право власника на забудову здійснюється ним за умови дотримання архітектурних, будівель­них, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земель­ної ділянки за її цільовим призначенням.

 

  Самочинне будівництво

Що таке самочинне будівництво? У якому випадку незаконно збу­довані споруди можуть залиши­тися у власності господаря?

Відповідно до статті 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме май­но вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земель­ній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно за­твердженого проекту, або з істотними пору­шеннями будівельних норм і правил.

Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Право власності на самочинно збудоване не­рухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила са­мочинне будівництво на його земельній ді­лянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила самочинне будівництво, або за її рахунок.

На вимогу власника (користувача) земельної ді­лянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Особа, яка здійснила самочинне будівництво, має право на відшкодування витрат на будів­ництво, якщо право власності на нерухоме майно визнано за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій воно розміщене.

У разі істотного відхилення від проекту, що су­перечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, істотного порушення буді­вельних норм і правил суд може прийняти рі­шення, яким зобов’язати особу, яка здійснила будівництво, провести відповідну перебудову.

Якщо проведення такої перебудови є немож­ливим або особа, яка здійснила будівництво, відмовляється від її проведення, таке нерухо­ме майно за рішенням суду підлягає знесен­ню за рахунок особи, яка здійснила будівни­цтво. Особа, яка здійснила самочинне будів­ництво, зобов’язана відшкодувати витрати, пов’язані з приведенням земельної ділянки до попереднього стану.

13.07.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання