« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Тарифна система оплати праці

Тарифна система оплати праці

Як формується тарифна оплата праці? У яких ви­падках і при виконанні яких робіт її застосову­ють?

У трудовому законодав­стві основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сіт­ки, тарифні ставки, схе­ми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довід­ники).

Відповідно до ст. 96 Ко­дексу законів про працю України та ст. 6 Закону України «Про оплату пра­ці» тарифна система оплати праці використо­вується для розподілу ро­біт залежно від їх склад­ності, а працівників – за­лежно від їхньої кваліфі­кації та за розрядами та­рифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого роз­ряду, встановленої у роз­мірі, що перевищує зако­нодавчо визначений роз­мір мінімальної заробіт­ної плати, та міжкваліфі­каційних (міжпосадо­вих) співвідношень роз­мірів тарифних ставок (посадових окладів).

Віднесення виконуваних робіт до певних тариф­них розрядів і присвоєн­ня кваліфікаційних роз­рядів робітникам прова­диться власником або уповноваженим ним ор­ганом згідно з тарифно- кваліфікаційним довід­ником за погодженням з виборним органом пер­винної профспілкової ор­ганізації (профспілко­вим представником).

Кваліфікаційні розряди підвищуються насампе­ред робітникам, які успішно виконують вста­новлені норми праці і сумлінно ставляться до своїх трудових обов’язків. Право на під­вищення розряду мають робітники, котрі успіш­но виконують роботи більш високого розряду не менш як три місяці і склали кваліфікаційний екзамен. За грубе пору­шення технологічної дисципліни й інші сер­йозні порушення, що спричинили погіршення якості продукції, робіт­никові може бути зниже­но кваліфікацію на один розряд. Поновлення роз­ряду провадиться в за­гальному порядку, але не раніше, ніж через три місяці після його зни­ження.

Посадові оклади служ­бовцям установлює влас­ник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікації працівника. За результа­тами атестації власник або уповноважений ним орган має право зміню­вати посадові оклади службовцям у межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і макси­мальних розмірів окла­дів на відповідній посаді.


РОЗРАХУНОК СВОЄЧАСНО

З якою періодичніс­тю та в які строки має виплачуватися заробітна плата пра­цівникам? У якій формі може проводитися роз­рахунок?

Відповідно до ст. 24 ЗУ «Про оплату праці» зарплата виплачується пра­цівникам регулярно в ро­бочі дні у строки, вста­новлені колективним до­говором або норматив­ним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної проф­спілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудо­вим колективом органом (у разі відсутності таких органів – представника­ми, обраними й уповнова­женими трудовим колек­тивом), але не рідше двох разів на місяць через про­міжок часу, що не переви­щує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється випла­та. У разі, коли день ви­плати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата ви­плачується напередодні.

Розмір заробітної плати за першу половину міся­ця визначається колек­тивним договором або нормативним актом робо­тодавця, погодженим з виборним органом пер­винної профорганізації чи іншим уповноваже­ним на представництво трудовим колективом ор­ганом (в разі відсутності таких органів – представ­никами, обраними й упо­вноваженими трудовим колективом), але не мен­ше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окла­ду) працівника.

Виплата заробітної пла­ти здійснюється за міс­цем роботи. Забороняєть­ся провадити виплату за­робітної плати в магази­нах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком тих випадків, коли заро­бітна плата виплачується працюючим у цих закла­дах особам.

За особистою письмовою згодою працівника ви­плата заробітної плати може здійснюватися че­рез установи банків, по­штовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за ра­хунок роботодавця.

Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залеж­ність від здійснення ін­ших платежів та їх черго­вості.

 

ПРОФНАВЧАННЯ ДЛЯ МОЛОДОЇ МАТЕРІ

Перебуваючи у відпустці по догляду за ди­тиною до трьох років, стою на обліку в служ­бі зайнятості. Чи можу я в цей час пройти навчання на професійних курсах?

Державна служба зайнятості може направи­ти на навчання осіб, що перебувають на об­ліку в одному з центрів зайнятості та мають на момент звернення статус безробітних.

Професійне навчання безробітних організо­вується за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування України на випадок без­робіття у професійно-технічних і вищих на­вчальних закладах, на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від їх форм власності чи відомчого підпорядку­вання згідно з чинним законодавством.

Державна служба зайнятості проводить курсове навчання за різними професіями, спеціальностями чи напрямами, що потріб­ні на регіональному ринку праці, та під конкретні замовлення роботодавців.

 

ПОРОДІЛЛЯМ ВИПЛАТА ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ ПРИПИНЯЄТЬСЯ

Мою дружину нещодавно було знято з облі­ку в центрі зайнятості після пологів. Чи ма­ють виплачувати їй допомогу по безробіт­тю?

Відповідно до Закону України «Про зайня­тість населення» кожна особа має право на соціальний захист у разі настання безробіт­тя, що реалізується шляхом надання без­платних соціальних послуг, у тому числі ін­формаційно-консультаційних та профорієн­таційних, професійної підготовки, перепід­готовки, підвищення кваліфікації з ураху­ванням попиту на ринку праці, сприяння у працевлаштуванні, зокрема шляхом фінан­сової підтримки самозайнятості та реаліза­ції підприємницької ініціативи відповідно до законодавства. Тобто до початку періоду тимчасової непрацездатності в зв’язку з ва­гітністю та пологами, підтвердженої ме­дичною довідкою, територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайня­тості населення та трудової міграції, надає соціальні послуги.

Згідно з пп. 9 п. 5.5 розд. 5 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одно­разової її виплати для організації безробіт­ними підприємницької діяльності, затвер­дженого наказом Міністерства праці та со­ціальної політики України від 20 листопада 2000 року № 307, виплата допомоги по безро­біттю припиняється у разі призначення без­робітній жінці допомоги по вагітності та пологах (з дня набуття такого права відпо­відно до медичної довідки).

Відповідно до п. 37 Порядку реєстрації, пе­ререєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 198, територіальний орган служби зайнятості припиняє реєстра­цію з дня подання заяви про здійснення до­гляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку або закінчення періоду, визна­ченого в медичному висновку.

22.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання