« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Відпустка під час переведення на іншу роботу

Відпустка під час переведення на іншу роботу

  Мене переводять в іншу організа­цію у зв’язку із зміною істотних умов праці. Чи збере­жеться за мною право на щорічну відпустку на новому місці робо­ти? Чи не краще буде скористатися правом на компенсацію за неї?

Згідно з частиною тре­тьою ст. 24 Закону Украї­ни «Про відпустки» в разі переведення працівника на інше підприємство грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток за його бажанням перерахо­вується на рахунок цього підприємства. Стаття 9 ЗУ «Про відпустки» ви­значає, що якщо праців­ник, переведений на інше підприємство, по­вністю або частково не використав щорічні основну та додаткові від­пустки і не одержав за них грошову компенса­цію, то до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові від­пустки, зараховується час, за який він не вико­ристав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

Зазначене узгоджується також із вимогами ст. 11 Конвенції МОП № 132 про оплачувані відпустки (переглянутої у 1970 році), згідно з якою особі, що працює за наймом, надається після припи­нення роботи оплачува­на відпустка, пропорціо­нальна тривалості періо­ду її роботи, за який вона ще не отримала відпуст­ку, або замість цього їй виплачується компенса­ція чи надається еквіва­лентне право на майбут­ню відпустку.

При переведенні праців­ника з одного місця робо­ти на інше існують певні ризики і, зокрема, буває, що з попереднього місця роботи не перераховано грошові кошти за неви­користані працівником щорічні відпустки.

Пунктом 5 ст. 36 Кодексу законів про працю Украї­ни передбачено можли­вість переведення пра­цівника, за його згодою, на інше підприємство або перехід на виборну посаду. Для цього, крім заяви працівника, влас­ник підприємства, куди переводиться працівник, повинен подати клопо­тання про доцільність чи потребу такого переве­дення. Тобто виникають взаємовідносини між ро­ботодавцями, які тяг­нуть за собою також пев­ні зобов’язання, зокрема фінансові.

Враховуючи те, що право працівника на зараху­вання стажу роботи на попередньому місці ро­боти до стажу роботи, який дає право на щоріч­ні відпустки, залежить лише від факту одержан­ня чи неодержання ним грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки і не залежить від фінансових взаємо­розрахунків між підпри­ємствами, то в разі від­мови від одержання гро­шової компенсації за не­використані щорічні від­пустки на попередньому місці роботи та відповід­ної заяви про перераху­нок цієї компенсації на рахунок підприємства, на яке перейшов праців­ник, до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові від­пустки, повинен зарахо­вуватися час, за який він не використав ці відпуст­ки за попереднім місцем роботи.

Тобто незалежно від того, чи перераховано з попереднього місця робо­ти грошові кошти за не­використані щорічні від­пустки, чи ні, переведе­ному працівникові ма­ють надати й оплатити невикористані на попере­дньому місці роботи дні відпустки.

 

 

 Перенесено на інший період

 На який термін і за яких причин може бути перене­сена щорічна відпустка працівникам? З ким по­трібно узгоджувати умови від­починку?

Відповідно до ст. 11 ЗУ «Про від­пустки» щорічна відпустка пови­нна бути перенесена на інший пе­ріод або продовжена в разі:

1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встанов­леному порядку;

2) виконання працівником дер­жавних або громадських обов’язків, якщо згідно із законо­давством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;

3) настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

4) збігу щорічної відпустки з від­пусткою у зв’язку з навчанням.

Щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути пе­ренесена на інший період тільки за письмовою згодою працівника та за погодженням з виборним ор­ганом первинної профспілкової організації (профспілковим пред­ставником) або іншим уповнова­женим на представництво трудо­вим колективом органом у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підпри­ємства, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використа­на в поточному робочому році.

У разі перенесення щорічної від­пустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або упо­вноваженим ним органом. Якщо причини, що зумовили перенесен­ня відпустки на інший період, на­стали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закін­чення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з додержанням вимог ст. 12 ЗУ «Про відпустки».

 

 

 Дублікат трудової книжки

  Працівник втратив під час пожежі трудову книжку. Який порядок її поновлення та які записи повинні вноситися?

  Відповідно до п. 5 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, особа, яка загубила трудову книжку (вкла­диш до неї), зобов’язана негайно заявити про це власнику або уповноваженому ним органу за місцем останньої роботи. Не піз­ніше 15 днів після заяви, а у разі усклад­нення в інші строки власник або уповнова­жений ним орган видає працівникові іншу трудову книжку або вкладиш до неї (нових зразків) з написом «Дублікат» у правому верхньому кутку першої сторінки.

Дублікат трудової книжки або вкладиш до неї заповнюється за загальними пра­вилами.

Якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то при за­повненні дубліката трудової книжки в розділ «Відомості про роботу» до графи 3 спочатку вноситься запис про загальний стаж його роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується до­кументами.

Загальний стаж роботи записується су­марно, тобто зазначається загальна кіль­кість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки.

Після цього загальний стаж, підтвердже­ний належно оформленими документа­ми, записується по окремих періодах ро­боти в такому порядку: у графі 2 зазнача­ється дата прийняття на роботу, графі 3 – найменування підприємства, де працю­вав працівник, а також цех (відділ) і поса­да (робота), на яку було прийнято праців­ника. Запис у дублікаті трудової книжки відомостей про роботу за сумісництвом та за суміщенням професій провадиться за бажанням працівника.

Якщо працівник переводився на іншу постійну роботу на тому ж самому під­приємстві, то про це робиться відповід­ний запис.

Після цього у графі 2 записується дата звільнення, а у графі 3 – причина звіль­нення, якщо в поданому працівником до­кументі є такі дані.

У тому разі, коли документи не містять повністю зазначених вище даних про ро­боту у минулому, в дублікат трудової книжки вносяться тільки ті дані, що є в документах.

У графі 4 зазначаються найменування, дата і номер документа, на підставі якого проведено відповідні записи в дублікаті.

Не зазначаються у підсумованому за­гальному стажі роботи, а записуються окремим рядком з посиланням на дату, номер і найменування відповідних доку­ментів, крім відомостей, що передбачені у пункті 2.18 цієї Інструкції, такі записи:

а) про час перебування у народному ополченні та партизанських загонах із зазначенням дати зарахування і дати звільнення із служби;

б) про роботу як члена артілі промисло­вої кооперації.

Якщо трудова книжка (вкладиш до неї) стала непридатною (обгоріла, розірвана, забруднена і т. ін.), то власник або упо­вноважений ним орган за останнім міс­цем роботи видає працівникові дублікат трудової книжки (вкладиш до неї).

При цьому на першій сторінці трудової книжки, що стала непридатною, робить­ся надпис «Замість видано дублікат», а книжка повертається її власнику. При працевлаштуванні на нове місце роботи працівник зобов’язаний пред’явити

07.06.2014



Коментарі

#1 15.08.2014 12:19 добавил: Татьяна | додати коментар

"Тобто незалежно від того, чи перераховано з попереднього місця робо­ти грошові кошти за не­використані щорічні від­пустки, чи ні, переведе­ному працівникові ма­ють надати й оплатити невикористані на попере­дньому місці роботи дні відпустки. " где написано, что предоставляются неиспользованны е дни на новом месте работы????? зачем писать не правильную информацию???? в законе говорится, что предоставляется право на использование отпуска в полном объеме до истечении 6 месяцев работы!!

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання